Της Κικής Ηπειρώτου

Όπως είναι γνωστό τοις πάσι και δεδομένων των οικονομικών συγκυριών… «το τζάμπα πέθανε». Το ίδιο θα ισχύει σε λίγες μέρες και για το πάρκινγκ κάτω από τον Φάρο, αυτόν τον πολυσυζητημένο χώρο, που για λίγες ακόμη μέρες θα χρησιμοποιείται για στάθμευση από τους οδηγούς, δίχως να χρειάζεται να πληρώνουν αντίτιμο. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο μετατροπής του χώρου «ίσως στο πιο σύγχρονο πάρκινγκ της Ελλάδας», όπως λέει ο εκπρόσωπός της, έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκινήσει εργασίες. Παρά τις αντιδράσεις, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις αποτυχημένες συνεννοήσεις του δήμου Αλεξανδρούπολης επί δημαρχίας Αλεξανδρή με το προηγούμενο ΔΣ του ΟΛΑ, η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε πριν λίγους μήνες σε νέα διεξαγωγή δημοπρασίας για εκμίσθωση του χώρου κάτω από το Φάρο, με σκοπό τη λειτουργία του ως πάρκινγκ επί πληρωμή.
Με μία λιτή ανακοίνωση, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ΟΛΑ ενημέρωνε τους πολίτες και ζητούσε την κατανόησή τους για τις εργασίες που ξεκίνησαν χθες, με τη συνδρομή και την αστυνόμευση του Λιμεναρχείου. Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, σε περίπου 10 ημέρες, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και το πάρκινγκ, πλήρως αναμορφωμένο, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Το έργο
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 330.000 ευρώ. Η εταιρεία που το έχει αναλάβει είναι η «ΕΝΩΣΗ Τ», με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στη σύμβαση παραχώρησης του χώρου από τον ΟΛΑ, έχει οριστεί το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλει η εταιρεία και το οποίο αντιστοιχεί σε 35.000 ευρώ. Η διάρκεια παραχώρησης είναι για έξι έτη.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εξωραϊσμό και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου, διαγραμμίσεις, τοποθέτηση περίπου 15 φωτιστικών, δημιουργία 3 εισόδων-εξόδων , τοποθέτηση κάμερας, μπάρας και δύο αυτόματων ταμείων. Οι θέσεις είναι συνολικά 497, από τις οποίες, οι 10 θα είναι για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σκέψεις για 15λεπτη δωρεάν στάθμευση, ποδήλατα, ακόμη και ασανσέρ!
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από χθες το πρωί και σε πρώτη φάση γίνονται στο δεύτερο κομμάτι του χώρου, από τη δεντροστοιχία, στα μισά περίπου της έκτασης και προς τον Άγιο Εύπλου. Ένα από τα βασικά σημεία της παρέμβασης στο εν λόγω σημείο είναι η διάνοιξη μίας από τις 3 εισόδους πάνω στο τοιχίο που χωρίζει το πάρκινγκ από τον κυρίως χώρο του λιμανιού.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο Γιάννης Νενεδάκης, εκπρόσωπος της εταιρείας «ΕΝΩΣΗ Τ», σημειώνει πως η σειρά των παρεμβάσεων στο χώρο θα δημιουργήσουν «ίσως το πιο σύγχρονο πάρκινγκ στη χώρα, με σύγχρονα μηχανήματα από την Ελβετία και κυρίως, θα είναι απόλυτα ασφαλές». Στο νέο πάρκινγκ θα υπάρχει φύλαξη επί 24ώρου βάσεως, ενώ το προσωπικό θα ανέρχεται σε έξι άτομα, ίσως και περισσότερα στην αρχή.
Σύμφωνα με τον κ. Νενεδάκη, θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση μέσω έντυπου υλικού για τις ειδικές προσφορές της εταιρείας προς μόνιμους κατοίκους ή εργαζόμενους της περιοχής, ενώ έχει σχεδιαστεί και η έκδοση κάρτας προνομίων. Στις σκέψεις των ανθρώπων της «ΕΝΩΣΗΣ Τ» είναι ακόμη και η δημιουργία ασανσέρ, στο πλάι της σκάλας που οδηγεί στο λούνα πάρκ, για τα άτομα που δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους. Επίσης, εξετάζεται και η δωρεάν διάθεση ποδηλάτων για όσους θέλουν να αφήνουν το αυτοκίνητό τους και να πηγαίνουν στις δουλειές τους με ποδήλατο, με τη μόνη υποχρέωση να το επιστρέφουν στο χώρο. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως είναι να δημιουργηθεί έστω και ένας σύντομος ποδηλατόδρομος στην περιοχή του λιμανιού. Ακόμη, γίνονται συζητήσεις και για 15λεπτη στάθμευση δίχως χρέωση, για τις όποιες γρήγορες δουλειές έχει να κάνει ένας οδηγός.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις του κόσμου που ίσως προκύψουν, ο κ. Νενεδάκης εκτιμά πως ο χώρος που θα δημιουργηθεί θα είναι τόσο φροντισμένος και ασφαλής που ο κόσμος θα συμμορφωθεί χωρίς προβλήματα.
Όσο για το μόνιμο «αγκάθι» της λαϊκής αγοράς κάθε Πέμπτη, αναφέρει πως έχει διαβεβαιώσεις πως αυτό το καθεστώς δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη, δίχως να πει κάτι παραπάνω επ’ αυτού. «Σε κάθε περίπτωση κι επειδή η κατάσταση μετά από κάθε λαϊκή είναι απελπιστική, εμείς προτιθέμεθα να περιφρουρούμε το χώρο μας».
Όσο για το χώρο του λιμανιού, όπου μπορεί ορισμένοι να προσφύγουν για δωρεάν στάθμευση άμα τη λειτουργία του νέου πάρκινγκ, ο κ. Νενεδάκης υπογραμμίζει πως σύντομα και σύμφωνα με κοινοτική οδηγία δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση σε κανένα λιμάνι της χώρας.

Εφ. «Η Γνώμη»