Τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη συνάντησε σήμερα 29-8-2012 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.
Στη συζήτησή τους κυριάρχησαν ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού και ειδικότερα η μη καταβολή του 12% στην επιδότηση εργασίας για τα έτη 2010 και 2011 στις επιχειρήσεις της περιοχής, η εξαίρεση του Νομού Έβρου από την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η επίσπευση ολοκλήρωσης του κάθετου οδικού άξονα Αρδανείου -Ψαθάδων Διδυμοτείχου και η αδειοδότηση των λατομείων Κουφοβούνου, που αν δεν επιτευχθεί, θα επιβαρύνει οικονομικά όλα τα έργα στο Βόρειο Έβρο, λόγω μεταφορικού κόστους των αδρανών υλικών.
Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στο θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, για το οποίο ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι, στη περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει την ίδρυσή της, θα ακολουθήσει διάλογος με την τοπική κοινωνία για τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ αναφερόμενος στα Χρυσωρυχεία Θράκης και στη κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει διάστημα δύο μηνών για αντιρρήσεις και επιστημονικές παρεμβάσεις.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έθεσε στον υφυπουργό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής από την έξαρση του παρεμπορίου και ζήτησε αυξημένη προστασία και εντονότερη παρουσία από το Υπουργείο. Επίσης ζήτησε από τον Υφυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση των έργων του λιμένα Αλεξανδρούπολης, τα οποία έχουν σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Υφυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Προέδρου για μια μελλοντική συνάντηση στο Υπουργείο, ώστε να συζητηθούν το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη, το Τσανάκαλε, την Ίμβρο και την Τένεδο, της κατάργησης της βίζα για τη περιοχή του Έβρου κατά τα πρότυπα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της επαναλειτουργία του τελωνείου της Σαμοθράκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Πέτρο Σελέκο ενώ στη συνάντηση παρέστησαν και οι Αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Σάββας Σεφεριάδης και Σοφία Λαμπάκη.