Το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών γίνεται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αλλά και για την χώρα.
Παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και όλο τον Ευρωπαϊκό νότο, η Θράκη μας μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι κατέχει την πιο σημαντική θέση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της πατρίδας μας.
Δεν είναι τόπος πια που χωρίζει, αλλά γέφυρα που ενώνει 2 λαούς, 2 πολιτισμούς και 3 ηπείρους. Η γεωστρατηγική της θέση είναι μοναδική και από εδώ μπορούν να περνάνε προϊόντα, πρόσωπα και κεφάλαια, από την Μεσόγειο προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες.
Υπάρχουν έργα που θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας της περιοχής και πρέπει να δρομολογήσουμε την εκτέλεση τους. Ίσως το σημαντικότερο είναι η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξ/πολης το οποίο είναι το δεύτερο σε έκταση λιμάνι της χώρας και μπορεί να περνάνε από αυτό προϊόντα προς την Μαύρη θάλασσα και Βόρεια Ευρώπη. Επίσης η ένωση του με το σιδηρόδρομο και την Εγνατία, γενικά η δημιουργία ενός τεράστιου διαμετακομιστικού κέντρου, είναι κάποια από τα έργα που κρίνονται απαραίτητα για το μέλλον της περιοχής μας. Φυσικά δεν αφήνουμε στην τύχη του τον τουρισμό μας, την ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και την λειτουργία υπηρεσιών ποιότητας προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων.
Οι επενδύσεις είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης μας, στη μείωση της ανεργίας, σε μια καλύτερη ζωή για τη νέα γενιά, που διαθέτει υψηλή μόρφωση και τεχνογνωσία και μπαίνει στην αγορά εργασίας.
Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης η πάγια θέση μας ήταν η ενίσχυση των «κλειστών συνόρων», όπως και στον ότι ο Θράκη και ειδικά ο Έβρος έχει ήδη πληρώσει ακριβά το τίμημα και δεν μπορεί να αντέξει άλλο βάρος.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών καταφέρνει να διατηρεί τον αρχικό του χαρακτήρα και φρεσκάδα, να είναι δηλαδή μία ουσιαστική «πλατφόρμα» συζήτησης, πάνω σε ζωτικά θέματα που απασχολούν την ακριτική περιοχή.
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ψήφισμα του 9ου Συνεδρίου, το οποίο αποτελεί όπως πάντα ιστορικό γεγονός και για ακόμη μία φορά θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον πολιτικό κόσμο μας.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ