Από τις Φέρες … στις Φέρες, το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών
«Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα»
Ξεκινώντας από τις Φέρες, τον Αύγουστο του 1994, ο θεσμός του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών έχει χαράξει μία ιστορική πορεία διατρέχοντας γεωγραφικά τις πόλεις της Θράκης για να επιστρέψει στις Φέρες, τη βυζαντινή πόλη της Βήρας. Αποτέλεσε βήμα διαλόγου και έδωσε την ευκαιρία στους Θρακιώτες απανταχού της γης, να καταθέτουν προτάσεις θέσεις, ιδέες και προοπτικές.
Με θέμα «Η Θράκη στο Παγκόσμιο Στερέωμα», το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών αναζητά, ως διοργάνωση, νέο ρόλο και αποτελεσματική παρέμβαση, μεταφέροντας στο Ελλαδικό στερέωμα και ειδικότερα στην Αθήνα, τις επιθυμίες των απανταχού Θρακιωτών.
Οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής με πάνω από 100 εγγεγραμμένους συνέδρους ενώ εκατοντάδες Θρακιώτες βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Φερών. Το συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί μία ουσιαστική «πλατφόρμα» συζήτησης, πάνω σε ζωτικά θέμα που απασχολούν την περιοχή της Θράκης.
Καινοτομία του φετινού συνεδρίου είναι ότι στην έναρξή του δεν έγιναν χαιρετισμοί, εκτός του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Όλες οι άλλες ομιλίες θα κατατεθούν γραπτώς και θα δημοσιευθούν στο έντυπο που θα κυκλοφορήσει, μετά τη λήξη των εργασιών.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκε συνοπτικά στα πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και σε υστερήσεις τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε πληγή της Θράκη ή, αντίθετα, αναβάθμισή της επηρεάζει τον ίδιο το βασικό κορμό της χώρας», ενώ κατέληξε λέγοντας, «ας ξυπνήσει μέσα μας ο αληθινός, δημιουργικός Θρακιώτης για να κάνουμε την Θράκη πάλι δυνατή, γιατί μόνο αυτό αξίζει στη Θράκη μας και σε μας τους Θρακιώτες, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια δυνατή Ελλάδα».
Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου εκφώνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος μετέφερε τον παλμό και τις προσμονές των απανταχού Θρακιωτών, τονίζοντας ότι η θρακική γη «είτε λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, είτε λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού της, πρωτογενώς ή δευτερογενώς θα είναι στο επίκεντρο κάθε ευρωπαϊκής και άλλης πολιτικής παρτίδας πόκερ που θα παιχτεί στην περιοχή». Ο Σεβασμιότατος τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι «οι πόρτες της Αθήνας έγιναν πολύ βαριές για να τις διαπεράσει ο χτύπος μας», ενώ με έκκλησή του προς όλους είπε «ας γίνουμε, λοιπόν, μια πιο δυναμική και συγκεντρωτική Περιφέρεια που θα εργάζεται και θα λειτουργεί συλλογικά, ενιαία και γρήγορα. Επιστημονικά επιτελεία, γραφειοκρατικές ομάδες εργασίας, ελεγκτικές επιτροπές και ιδιωτικές προσπάθειες. Όχι ο καθένας μας “επέχω και διαλογίζομαi”, μόνος του και για την Επαρχία του, αλλά όλοι μαζί, ως διαρκές «βουλεύμενο σώμα» με κατευθυντήριες γραμμές που θα μας δίδει η Περιφέρεια».
Χαιρετισμό απεύθυνε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνός και Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων. Με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο οι βουλευτές Έβρου κύριοι Ντόλιος, Δερμεντζόπουλος και Ουζουνίδης, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των στρατιωτικών και διοικητικών αρχών αλλά και των φορέων του τόπου.
Παράλληλα, στο χώρο του συνεδρίου εκτέθηκαν έργα Ζωγραφικής του μεγάλου Θρακιώτη ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, η χορωδία της ενορίας Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως πραγματοποίησε συναυλία στο Υπαίθριο Θέατρο Φερών.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου για Σάββατο και Κυριακή
Σάββατο 18-08-2012
Φέρες – Κλειστό Γυμναστήριο
09:30 – 11:00: Εισηγήσεις
• Παναγιώτης Καρακατσάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ.: «Οι επιδράσεις της Ορφικής Σκέψης στη Συγκρότηση και Εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας»
• Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Π.Δ.Μ.: «Ο ξεριζωμός του Θρακικού Ελληνισμού»
• Μόσχος Πολυσίου, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού Γ.Π.Α.: «Η συμβολή του Πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης»
11:00 – 11:30: Διάλογος: Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις
11:30 -12:00: Διάλειμμα – Καφές
12:00-14:00: Ομιλίες από εκπροσώπους Ομοσπονδιών- Συμπεράσματα
Κυριακή 19-08-2012
Φέρες – Παναγία Κοσμοσώτειρα
8:00: Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμου.
Ανάγνωση ψηφίσματος
11:00: Καφές στην Άνω Πλατεία Φερών
Τα Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών
– Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Φερών πρωτεύουσα του τότε δήμου από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου 1994
(Σημειώνεται ότι το 1993 πραγματοποιήθηκε στη Ξάνθη ένα Συνέδριο Θρακών, το οποίο, τότε, ονομάστηκε «Αποδήμων Θρακών»)
– Προχωρώντας στον χρόνο και στον τόπο, στις 15 με 19 Σεπτεμβρίου του 1996 στην Κομοτηνή διεξήχθη το 3ο παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών
– Το 4ο παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών διοργανώθηκε το 1998, 15 με 18 Αυγούστου, στη Νέα Ορεστιάδα
– Δυο χρόνια μετά το 2000, το 5ο παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών διοργανώθηκε στην Ξάνθη 29 με 30 Σεπτεμβρίου
– Το 6ο παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, στην Αλεξανδρούπολη 12 με 15 Σεπτεμβρίου 2003
– Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2006 στο Διδυμότειχο
– Η Κομοτηνή φιλοξένησε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών από τις 14 ως τις 16 Αυγούστου του 2009, με θέμα «Προοπτική και μέλλον της Θράκης στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό»
Χαιρετισμός Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών
Όταν μιλάμε για ανάπτυξη της Θράκης, αυτή παραμένει στο στενότερο εδαφικό της πλαίσιο ή εντάσσεται και αγκαλιάζει την Ελλάδα;
Η οποιαδήποτε πληγή της Θράκη ή, αντίθετα, αναβάθμισή της επηρεάζει τον ίδιο το βασικό κορμό της χώρας;
Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα δούμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Θράκης βρίσκεται στην σημερινή Βουλγαρία και Τουρκία. Ας προσέξουμε όλοι, και ιδιαίτερα η Αθήνα, αυτόν το χώρο από τον βόρειο Έβρο μέχρι την Ξάνθη.
Ας σκύψει ο κρατικός μηχανισμός και οι ιθύνοντες κατά τι περισσότερο, έστω, για να δείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ευαισθησία της Θράκης και των ισορροπιών της όχι μόνο λεκτικά, αλλά και εν τη ουσία.
Ας «ανακαλύψει, επιτέλους, την Αμερική» με την ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου με εξειδικευμένα μέτρα μόνο για τη Θράκη
Αλλιώς, δεν ακούω κανένα και δεν πιστεύω κανένα, όταν μιλάει για τη Θράκη.
Γιατί η Θράκη μένει κλεισμένη ερμητικά στο χώρο της;
Γιατί, όταν φθάνει κατά περίπτωση και με κόπο κάπου πιο πέρα, απαξιώνεται άμεσα είτε ως μη εξαρτώμενη από τον εαυτό της, είτε με τις αρνητικές δήθεν συνέπειες της γειτνίασης με την Τουρκία ή, τέλος, με την ανάμειξη των πληθυσμιακών δεδομένων.
Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης:
Ως θαλάσσιο πέρασμα και σημείο διαμετακομιστικό που συνδέει όλες τις αγορές από το Γιβραλτάρ, της εγγύς Ανατολής μέχρι και τις χώρες της Βαλτικής μέσω του Μπουργκάς και της Βάρνας.
Η αξία του προσδιορίζεται από την επιμονή και τους αγώνες των γειτόνων στο πέρασμα της ιστορίας για τη διεκδίκησή του. Αποτελεί το μοχλό γενικότερης ανάπτυξης της Θράκης και χρειάζεται η Αθήνα, άμεσα, να προκηρύξει την εκβάθυνσή του για να αξιοποιηθεί περαιτέρω.
Ποταμός Έβρος:
Γιατί αποτελεί φόβητρο για τους γηγενείς και αρνητικό πρόσημο για την οικονομία της χώρας λόγω των συχνών πλημμυρών, όπου κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες;
Πού είναι η πολιτεία που έπρεπε σε συνεργασία με τη Βουλγαρία μέσα από έργα στο κοινοτικό πλαίσιο να τον μετατρέψει σε ευλογία και σύμμαχο του αγροτικού τομέα;
Ο τουρισμός της Θράκης μας, με την πλούσια ιστορία από την Ορεστιάδα μέχρι την Ξάνθη αλλά και υψηλής εμβέλειας φυσικά μνημεία , αφέθηκαν στα χέρια της θεάς τύχης.
Η γεωθερμία της Τραϊανούπολης και της Σαμοθράκης; Αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό πόλο για ολόκληρη την Ελλάδα, πλην όμως, παραμένει ανεκμετάλλευτη σε πείσμα του Αθηνοκεντρικού κράτους που αρνείται ακόμη και τη δυνατότητα μεταβίβασης της εκμετάλλευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα υφιστάμενα αιολικά πεδία από τα ισχυρότερα της Ευρώπης και η μη εκμετάλλευσή τους αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις ανικανότητας και αδιαφορίας.
Η Σαμοθράκη μας, μοναδικό σε όλο τον κόσμο και για πολλούς λόγους ιδιαίτερο νησί, μαραζώνει όλο και περισσότερο, όταν άλλα νησιά – ξερόβραχοι έχουν βρει το βηματισμό τους.
Ο μη προσδιορισμός της ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών δεδομένων σηματοδοτεί την αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, γιατί ξεκινάς από εκεί που διαθέτεις συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιβόητη ανάπτυξη.
Η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει το δυναμικό της πηγάζει από το σφιχτό αγκάλιασμά της και την υπαγωγή της στην Αθήνα που στέκει, ιδιαίτερα για τη Θράκη, ως μέγιστος δυνάστης.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΘΡΑΚΗΣ ασύνδετο με την τοπική κοινωνία μένει ανενεργό με την στάμπα του κεντρικού κράτους που εδώ και χρόνια μέσα από τις πολιτικές του έχει διαλύσει κυριολεκτικά την παιδεία.
Το πανεπιστήμιο με ισχυρούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, εξειδικευμένους, έπρεπε να έχει τροφοδοτήσει τους δήμους με μελέτες προκειμένου να απορροφηθούν κονδύλια για έργα από το ΕΣΠΑ (μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα σήμερα) ιδιαίτερα στη σημερινή άσχημη οικονομική συγκυρία.
Υπάρχει, όμως, για τη Θράκη μας μοναδικό παράδειγμα απ’ όλες, σχεδόν, τις άλλες περιοχές της Ελλάδας και η προσπάθεια ανάποδα αντί της ανάπτυξης η επιλογή της καταστροφής της.
Παράνομη μετανάστευση :
Πάλι η Θράκη με τις τελευταίες πολιτικές επιλογές της Αθήνας είναι το χωνευτήρι όλων αυτών των ενεργειών για να καθαρίσει η Αθήνα εις βάρος της Θράκης.
Κλείνουν τις σχολές αστυφυλάκων Ξάνθης , Κομοτηνής και Διδυμοτείχου και τις μετατρέπουν σε κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.
Ενώ υπάρχουν ήδη τρία (3) κέντρα υποδοχής δημιουργούν άλλα τρία (3) χωρίς κανένα στις άλλες 12 περιφέρειες , καταργώντας ακόμα κι αυτό το νεοσυσταθέν της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα;
Δεν αντέχω άλλη αδικία , δεν αντέχω άλλα χαρακτηριστικά της Θράκης αρνητικά , κοντά στα ήδη υφιστάμενα (π.χ. Έβρος- τόπος εξορίας) ακόμη ένα , Θράκη -τόπος λαθρομεταναστών , αφού είναι βέβαιο ότι σχεδιάζουν να στοιβάζουν χιλιάδες ψυχές παράνομων μεταναστών.
Χρυσωρυχεία:
Μόνη η τοπική κοινωνία στον Έβρο και τη Ροδόπη παλεύουμε επί 12 χρόνια για να αποτρέψουμε την απόλυτη καταστροφή στη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον.
Μιλάω για την επένδυση χρυσωρυχείων από μεγάλες εισηγμένες στα παγκόσμια χρηματιστήρια εταιρείες που δίνοντας καθρεπτάκια όπως άλλωστε οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς τελικά εξολόθρευαν κι αυτούς τους ίδιους παίρνοντας τα πάντα. Εν προκειμένω, μ’ ένα αποικιακό πεπαλαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα θα πάρουν όλον το χρυσό μας (πάνω από 500 τόνους) καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους και χαρίζοντάς μας το θάνατο.
Τίμημα, λίγες θέσεις εργασίας – θανάτου που δυστυχώς σήμερα, σε αυτό το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, φαντάζουν δήθεν ως αναπτυξιακός παράδεισος ενώ δεν είναι παρά μόνον ένα «πινάκιο φακής», που θα δημιουργήσει στο μέλλον ύφεση και υπανάπτυξη.
Και, αλίμονο, υπάρχουν εντόπιοι βοηθοί εκπληρώσεως δίπλα στους υφιστάμενους της Αθήνας που μας κατέστρεψαν επί 35 ολόκληρα χρόνια και που κάνουν τα πάντα για να δεχθούμε το πινάκιο φακής, χωρίς να ενδιαφέρονται για την αληθινή ανάπτυξη της Θράκης, εργαζόμενοι τελικά για την καταστροφή της.
Όμως, σήμερα περισσότερο από κάθε φορά, πρέπει να πούμε ΟΧΙ , ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ, διότι έτσι αναχαιτίζεται, αλλιώς, κάθε προοπτική ανάπτυξης της Θράκης και στον Αγροτικό τομέα και στον Τουριστικό και στο Περιβάλλον μας.
Όσοι δε, εκμεταλλεύονται την οικονομική ύφεση εκμαυλίζοντας συνειδήσεις είναι βέβαιο ότι δρουν προδοτικά εναντίον της Θράκης.
Προξενείο Κομοτηνής:
Πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι είμαστε πάνω απ’ όλα Έλληνες και ζούμε αγκαλιασμένοι, γιατί έτσι θέλουμε, ως πρότυπο μοντέλο συμβίωσης που από μόνο του αποτελεί τροχοπέδη κοινωνικής ανισορροπίας στην, ήδη, για πολλούς λόγους ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας.
Ας ξεσηκωθούμε ας δούμε τους αληθινούς αντιπάλους μας, ας ξυπνήσει μέσα μας ο αληθινός , δημιουργικός Θρακιώτης για να κάνουμε τη Θράκη πάλι δυνατή, γιατί μόνο αυτό αξίζει στη ΘΡΑΚΗ μας και σε μας τους ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ, γιατί μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε μια δυνατή ΕΛΛΑΔΑ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ
9ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ