Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία ως προς την αποθήκευση αριθμού μονάδων ομφαλιοπλακουντιακού αίματος σε δημόσιες τράπεζες στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν μόνο …δύο τράπεζες, ενώ αντίθετα καταγράφεται εντυπωσιακά υψηλός αριθμός αποθήκευσης στις ιδιωτικές τράπεζες, «χωρίς καμία επιστημονική βάση για τη σημασία της αποθήκευσης για ιδία χρήση, με απουσία ελέγχου λειτουργίας του μεγάλου αριθμού των ιδιωτικών τραπεζών …………περισσότερα: http://medicalnews.gr/2011/06/ νέες-στοχευόμενες-θεραπείες-για-νεοπ/

….«Είναι αυτονόητο ότι το αποθηκευμένο ομφαλοπλακουντιακό αίμα θα πρέπει να έχει αποθηκευθεί σε δημόσια και όχι σε ιδιωτική τράπεζα», είπε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε ότι δυστυχώς απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και ως προς την ύπαρξη μη συγγενών δοτών, ( Δοτών Μυελού  Οστών) καθώς στην Ελλάδα,  ο αριθμός των καταγεγραμμένων δοτών είναι ελάχιστος…… Μόνο 20.000 δότες (Μυελού  Οστών) υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο με πληθυσμό 700.000 κατοίκους, έχουνε 110.000 δότες……

Αυτό τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Εθελοντισμού της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Στέλιος Γραφάκος……

Περισσότερα: http://medicalnews.gr/2011/06/ νέες-στοχευόμενες-θεραπείες-για-νεοπ/

1 Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Αιματολογική  Κλινική – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών- Ομφάλιου Αίματος . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλ  2313307419 πρωί 9 με 12.

2..Ελληνική Τράπεζα Ομφάλιου Αίματος  Σωρανού  Εφεσίου 4 Αθήνα 11527

Τηλ.:210 6597697 & Φαξ: 210 6597345 http://hcbb.bioacademy.gr/

Επικοινωνήστε  με το κέντρο αιμοληψίας  του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης  2551075001 -2

 

από έρευνα στο διαδίκτυο, πηγή medicalnews.gr .   Αν. Κοντακίδης. 24/06/11

Όλες οι συνεντεύξεις …

http://medicalnews.gr/2011/06/ νέες-στοχευόμενες-θεραπείες-για-νεοπ/

Ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ζητά

η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ώστε να αυξηθούν

οι δότες ομφάλιου αίματος (στις δημόσιες τράπεζες).

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009  [ 18:40 ]

Κάθε χρόνο προσβάλλονται στη χώρα μας 120 παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα του αίματος, όπως οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα και 4πλάσιος αριθμός ενηλίκων. Για αρκετούς από αυτούς, η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή ομφάλιου αίματος προσφέρει τη μόνη ελπίδα ίασης.

Για να γίνει η μεταμόσχευση, όμως, πρέπει να υπάρχει συμβατός δότης. Η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης στην οικογένεια είναι μόνο 30%. Για το υπόλοιπο 70% των ασθενών γίνεται αναζήτηση μη συγγενή δότη στη Διεθνή Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών και στις Δημόσιες Τράπεζες Ομφάλιου Αίματος.

«Η αποθήκευση ομφαλίου αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες δεν έχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη χρησιμότητα. Αντίθετα το παιδί μας ή ο συγγενής μας μπορεί να σωθεί από το ομφάλιο αίμα που δώρισαν οι γονείς ενός άλλου παιδιού σε μια Δημόσια Τράπεζα», τόνισε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Στ. Γραφάκος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και του Λεμφώματος (21 – 28 Ιουνίου).

Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η δημιουργία συνολικού αποθέματος 10.000 μονάδων ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες στην Ελλάδα _ μπορεί να συλλεχθούν στα επόμενα 8 χρόνια _ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μεταμόσχευσης για το 90% των ασθενών που αναζητούν δότη και δεν τον βρίσκουν. «Τα περισσότερα από τα πολύτιμα αυτά μοσχεύματα που προέρχονται από 90.000 γεννήσεις κάθε χρόνο, πετιούνται, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτά φυλάσσονται σε ιδιωτικές τράπεζες με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των γονέων και κυρίως χωρίς καμία επιστημονική βάση», σημειώνει ο κ. Γραφάκος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στις 60.000 από 16.000 που είναι σήμερα για να μπορούν οι ασθενείς να βρίσκουν μοσχεύματα ταχύτερα και σε μεγαλύτερο αριθμό στην Ελλάδα.

Ο εθελοντισμός, όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος, καλλιεργείται με σωστή ενημέρωση και λήψη μέτρων. «Το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και να πάρει τα αναγκαία θεσμικά και οργανωτικά μέτρα», σημειώνει. Γι΄ αυτό η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία προτείνει:

1. Να ενισχυθεί η ήδη υπάρχουσα Δημόσια Τράπεζα ομφάλιου αίματος στην Αθήνα και να δημιουργηθεί νέα στη Βόρεια Ελλάδα.

2. Να καταρτιστεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που θα θέσει υπό έλεγχο τις Ιδιωτικές Τράπεζες.

3. Να τροποποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο νομοθεσία ώστε να απαλλάξει τους ασθενείς που αναζητούν συμβατό δότη από το να προκαταβάλλουν την δαπάνη αναζήτησης στις διεθνείς τράπεζες. Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να αναλάβουν την υποχρέωση αυτή.

4. Να αναδιοργανωθούν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας με βάση τις σύγχρονες αρχές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει αποδεχθεί και η χώρα μας.

Επικοινωνήστε  με το κέντρο αιμοληψίας  του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης  2551075001 -2

από έρευνα στο διαδίκτυο, πηγή Η Κοινωνία σε RSS .   Αν. Κοντακίδης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ   (Σ.Ε.ΑΙ.Α.)

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΔΩΡΕΑΣ  ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ  Π.Ο.Σ.Ε.Α.

πλατεία ηρώων πολυτεχνείου 17 τηλ 25510 20478  φαξ 25510 26646

Α.Φ.Μ. 099443045  eaal988@otenet.gr www.posea.gr

medicalnews.gr