ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Εξαίροντας την πρωτοβουλία των 19 πολιτών για την ανάπτυξη

΄Οπως γνωρίζουμε η Ελλάδα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα σε ορυκτό πλούτο με υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, αέριο) και μέταλλα χρυσού, αργύρου, χαλκού, σιδήρου, αλουμινίου, νικελίου και αρκετά άλλα, ακόμα και ουράνιο για πυρηνικό καύσιμο. Πλούσια αποθέματα ορυκτού πλούτου υπάρχουν αναξιοποίητα στη Θράκη και στον ΄Εβρο. Για να γίνει όμως η έρευνα, η αποκάλυψη, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση αυτού του ορυκτού πλούτου από το υπέδαφος και από τον υποθαλάσσιο χώρο-βυθό, είναι απαραίτητο να υπάρχει αφενός πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου κοινωνική συναίνεση χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις και υποκρισίες.
Είναι επίσης γνωστό ότι η χώρα μας πληρώνει 12 δις ευρώ κάθε χρόνο για την εισαγωγή πετρελαιοειδών και πολλά άλλα δις ευρώ για την εισαγωγή ορυκτών και μετάλλων. Από την εκμετάλλευση του δικού της ορυκτού πλούτου η χώρα θα καλύψει όχι μόνο τις δικές της ενεργειακές ανάγκες αλλά και θα εισπράξει συνάλλαγμα από την εξαγωγή της υπόλοιπης παραγωγής της. Από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου η χώρα γίνεται όχι μόνο αυτάρκης αλλά καθίσταται και άμεσα συνέταιρος (δωρεάν) ενός μικρού ποσοστού 8% της συνολικής παραγωγής αλλά και από το υπόλοιπο ποσοστό του επενδυτή θα μείνει στη χώρα περίπου το 1/3 των κερδών λόγω φορολογίας και Φ.Π.Α. Πέραν των ανταποδοτικών οφελών κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ της τοπικής κοινωνίας. Μεγάλο κέρδος θα είναι η αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού από τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και πολλών άλλων έμμεσων θέσεων εργασίας. Πέραν δε του οικονομικού οφέλους θα δημιουργηθεί ένα ελκυστικό αναπτυξιακό και επενδυτικό κλίμα και θα αναβαθμιστεί η αξιοπιστία, η διεθνής θέση και η γεωστρατηγική σημασία, τόσο της χώρας μας όσο και του τόπου των επενδύσεων.
Τα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος είναι εξασφαλισμένα και δεδομένα, λόγω εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών κανόνων, όπως εφαρμόζονται χωρίς ατυχήματα σε ανθρώπινες ζωές και χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος στις υπόλοιπες χώρες της πολιτισμένης και προοδευμένης Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί, με τους μηχανισμούς και τις επισταμένες επιθεωρήσεις, να παρακολουθεί την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και να παρεμβαίνει. Παρόλο που ανάπτυξη με μηδενικό περιβαλλοντικό ρίσκο δεν γίνεται, ωστόσο μπορεί η Ελλάδα να παντρέψει αρμονικά τον τουρισμό, την αλιεία και τη γεωργία με την εξορυκτική βιομηχανία και την ανάπτυξη.
Εάν αφεθούν απολύτως ανεπηρέαστοι οι πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας και αν τους προσφερθεί αντικειμενική ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες και χωρίς ποδηγέτηση είτε από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είτε από κομματικές ή αλλες σκοπιμότητες, είναι βέβαιον ότι θα εκπλαγούμε από την κρίση της και τη γνώμη της. Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον πάτρονα, τον καθοδηγητή και τον αυτόκλητο πατερούλη του λαού, χωρίς να ρωτάει τη γνώμη του. Κανείς πολιτικός ή τοπικός θεσμικός εκπρόσωπος δεν επιτρέπεται να υποκαθιστά και να καπελώνει τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας χωρίς να γνωρίζει την άποψή τους μέσα από ένα τοπικό δημοψήφισμα. Δεν συμπίπτουν και δεν ταυτίζονται πάντοτε οι απόψεις και τα συμφέροντα μεταξύ όλων των εκπροσωπήσεων και των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικοί του εκπρόσωποι οφείλουν να διαπραγματευτούν με δημοκρατικό διάλογο τα ανταποδοτικά οφέλη μιας επένδυσης και να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στη διαρκή Επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών και την πιστή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και των εγγυήσεων από την πρώτη μέχρι την τελική φάση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
΄Οταν ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία υποφέρει από τη μάστιγα της φτώχειας, της ανεργίας, της ερημοποίησης της υπαίθρου και της επενδυτικής άπνοιας, κανείς δεν δικαιούται να εκδιώκει και να ακυρώνει με ακρότητες και βίαιες ενέργειες την πραγματοποίηση μιας επένδυσης στον τόπο του. Με μηδενιστικές και αρνητικές συμπεριφορές δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα ενός τόπου αλλά με συμμέτοχη την τοπική κοινωνία. Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν χρειάζεται μυθεύματα, πείσματα, εγωϊσμούς και προσωπικούς υπολογισμούς, αλλά σύνεση, μετριοπάθεια και ανοιχτό μυαλό. Κανείς δεν δικαιούται να προσθέτει στο ιστορικό των χαμένων επενδυτικών ευκαιριών άλλη μία χαμένη ευκαιρία, άλλη μία χαμένη ελπίδα και προοπτική για τον τόπο του.-