Τότε και τώρα
ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.E-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Θα αναπολήσουμε λίγο τις μνήμες του παρελθόντος και φυσικά όταν η Ελλάδα ήτανε σε θέση να ανταπεξέλθει στην ζήτηση σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και στο ότι πολλές τότε βιομηχανίες όπως η Πίτσος, η ΕΛΚΟ, η Ιζόλα, ήταν πρωτοπόρες και καινοτόμες βιομηχανίες. Βέβαια τα μακαρόνια είναι Μίσκο και Αβέζ, καθώς και άλλα όπως η Ιταλική διαφήμιση ι μηλιόρι αυγκούρι από την Μισκο και χρόνια πολλά.
Η δυσφήμηση των Ελληνικών προϊόντων και η αντικατάσταση τους με διάφορα μπορούμε να τα πούμε …. γενόσημα είδη, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης έφερε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών βιομηχανιών μιας και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό αφού το κόστος στις χώρες παραγωγής τους ήταν πολλή χαμηλό. Βέβαια και η προσπάθεια, μέσω αρρωστημένων συνδικαλιστικών κομματικών συμφερόντων να γίνουν υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο για δουλειά, ήταν το άλλο πρόσημο που σημάδεψε την προηγούμενη εικοσαετία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχώς επιδεινωνότανε και το made in Cina συνεχώς αυξανότανε. Και φυσικά και με την παρότρυνση και των εγχώριων πολιτικών που δεν ξέρω που αποσκοπούσαν.
Και σε όλη αυτή την συγκυρία ήρθε και το είμαστε στην ΕΟΚ μάθε για την ΕΟΚ, όπως λέγανε την Ε.Ε τότε. Στην ΕΟΚ όμως μπήκαμε για να έχουμε συμμάχους και φυσικά να διεκδικήσουμε την ΑΟΖ, τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, επίλυση του Κυπριακού μέσα από την Ε.Ε, τα δικαιώματα μας και συγχρόνως να είμαστε μέλος μιας ισχυρής Ευρώπης, οικονομικά και πολιτιστικά.
Αντ’ αυτού τίποτα. Η ΑΟΖ δεν υποστηρίχτηκε και δεν διεκδικήθηκε ποτέ, τα 12 ναυτικά μίλια έγιναν γκρίζες ζώνες και μάλιστα ευχαριστούσαμε και τους Αμερικάνους για την προειδοποίηση, και από την πλευρά των εταίρων μας σιγή ιχθύος, ανοίξανε τα σύνορα και αντί για μετακίνηση εργατών, έγινε ελεύθερη είσοδος λαθρομεταναστών και φυσικά καμία επίπτωση στις χώρες που εκμεταλλεύονται αυτό το σύστημα, το Κυπριακό λιμνάζει σε βαλτωμένα νερά και καμιά αλληλεγγύη από τους μέχρι τώρα….. φίλους μας.
Στο τέλος μπήκαμε και στο ευρώ ..ήρθε η αγρανάπαυση και οι ποσοστώσεις γάλατος και τέλος η παραγωγή και ότι είχε παραμείνει από αυτήν. Οι μόνες εταιρείες με κέρδος ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, με την πρώτη να περνά σε Γερμανικά χέρια και η δεύτερη να ετοιμάζεται για διαμελισμό και ξεπούλημα. Και βέβαια ξέχασα και τον ΟΠΑΠ που θα μας πασάρουν ότι ιδιωτικοποιήθηκε με επιτυχία. Αλήθεια ποιος δεν θα αγόραζε έναν οργανισμό με 1 δις ευρώ κέρδη; Τα διάφορα κόλπα των διεθνών μαυραγοριτών και τοκογλύφων, με την ονομασία cds και την κλεψιά, με την μετονομασία σε αγορές έγιναν από μύθος, συνήθεια, και φυσικά η μίζα για τις διάφορες υποθέσεις υποχρέωση από τις διεθνείς εταιρίες που μετά υπερκοστολογούσαν και υπερτιμολογούσαν τα , αποκομίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ, χρεώνοντας μάλιστα τον προϋπολογισμό των χωρών. Βέβαια όλα αυτά τα μαύρα χρήματα δεν ήταν μόνο Ελληνικό φαινόμενο μιας και οι εταιρείες του κλάδου όπως η Ζίμενς και άλλοι διώκονται σε πολλές χώρες για τα …τίμια συστήματα που χρησιμοποιούσαν. Και στο τέλος με την διαγραφή του χρέους, χρεοκόπησαν και άλλα κράτη που μέχρι πρότινος ήταν ναυαρχίδες στις οικονομίες τους, όπως η Κύπρος. Βέβαια απώτερος σκοπός η διαχείριση ορυκτού και οικονομικού πλούτου των χωρών αυτών από τους ισχυρούς της παγκοσμιοποίησης.
Τότε είχαμε δραχμή και ήμασταν στο +1000 και η Βουλγαρία Ρουμανία, Τουρκία και άλλες χώρες στο -40. Σήμερα από πολλούς κυβερνητικούς, ακούς ότι πρέπει να γίνουμε Βουλγαρία, Ρουμανία, κλπ. Μα καλά, πρέπει να αναπτυχθούμε ή να φτωχύνουμε. Εύλογο ερώτημα. Και πως θα ζω με μισθό Βουλγαρίας όταν το κόστος ζωής, είναι Γερμανικού επιπέδου; Και ποια η ανάπτυξη της Βουλγαρίας και της Τουρκίας; Και μην μου πείτε, νούμερα; Αυτά κατασκευάζονται. Η αλήθεια είναι ότι στα 17 εκατομμύρια της Κωνσταντινούπολης τα 7,5 ζούνε σε παραγκουπόλεις ενώ ο αναλφαβητισμό είναι στο 30-40% και ίσως και ποιο πάνω. Η εξαθλίωση του κόσμου υπαρκτή. Θέλουμε λοιπόν να πηγαίνουμε μετανάστες αλλά Τούρκα ή να έχουμε τις ίδιες συνθήκες. Νομίζω ότι αναπτυγμένες χώρες είναι η Γερμανία, η Φιλανδία, η Σουηδία και από ότι ξέρω οι μισθοί είναι τριπλάσιοι από τους Ελληνικούς. Τότε πως οι χώρες αυτές έχουν ανάπτυξη; Και λέγοντας ότι ζούμε σε καπιταλιστικό σύστημα τι εννοούμε; Καπιταλισμός σημαίνει διακίνηση κεφαλαίων και κέρδος. Κέρδος του εργάτη και του υπαλλήλου, κέρδος του μαγαζάτορα και του βιοτέχνη, του βιομήχανου κλπ. Και συνεχή ροή χρημάτων, που επενδύονται δίνοντας ανάπτυξη. Βέβαια μέσα από το κέρδος έρχεται και η ικανοποίηση για την δουλεία και φυσικά η όρεξη. Για πείτε μου που υπάρχει αυτό. Μειώσεις μισθών παντού, αύξηση τιμών και φόρων παντού, ολιγαρχικές φασισικοκουμουνιστικές αποφάσεις, βουλή που παίρνει αποφάσεις με πλειοψηφίες των 250 ψήφων, υπερκέρδη και ανομία παντού, καρτέλ και ομαδοποιήσεις τιμών σε όλα τα είδη …..που είδατε διαφορετικές τιμές σε προϊόντα; Ανεξέλεγκτες υπερκοστολογήσεις παντού, τοκογλυφία σε τράπεζες και φορείς…. Έχει μετονομαστεί σε ……αγορές, φόροι φόροι, φόροι, φόροι και μετά σου λένε ότι ζούμε σε καπιταλιστικό σύστημα που το κέρδος ….δεν υπάρχει αλλά μόνο ανομία και κλεψιά. Δηλαδή όπως είπα σε ένα σύστημα ολιχαρχικομουνιστικοναζιστικό.
Φυσικά δεν μιλάμε για τα golden Boys. Αλλά ξέχασα. Αυτοί πληρώνονται με χιλιάδες ευρώ αφήνουν χρέη και μετά παίρνουν και μπόνους…. και ο λογαριασμός στον φορολογούμενο. Δεν μιλάμε για τους πολιτικούς αμς φυσικά. Αυτοί είναι ακόμα ποιο πάνω. Ο κόσμος αυτοκτονεί και αυτοί στις φιέστες τους , με τα αμαξάκια τους, τα αφορολόγητα τους, στην κοσμάρα τους όπως λέμε γενικώς. Φυσικά ενώ η Ελλάδα πτωχεύει καμία πρόθεση για διεκδικήσεις και ύψωμα φωνής. Και όπως λέμε αν δεν διεκδικήσεις το μόνο που θα πάρεις είναι μιζέρια. Αν καθίσεις και σε φτύνουν, μετά θα γελούν και μετά θα συνεχίσουν ακόμα χειρότερα. Αν όμως στο πρώτο φτύσιμο ρίξεις καρπαζιά, τότε όλοι συνέρχονται. Είδαμε τον Μόντι και τους Ισπανούς. Οι δικοί μας,….. μην μιλάτε το παιδί κοιμάται. Και όταν ξυπνήσει θα είναι ίσως αργά….