ία πρωτοβουλία πολιτών του Έβρου για την ανάπτυξη «γεννήθηκε» τελευταία στο νομό μας. Με την γενική τοποθέτηση, «Θέλουμε να πάψουμε να είμαστε θεατές των εξελίξεων, αλλά να συνεισφέρουμε στην δρομολόγηση τους με Σχέδιο και Όραμα», δεκαεννιά πολίτες της Αλεξανδρούπολης από διαφορετικούς χώρους αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με στόχο να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της έρευνας και της ανάδειξης όλων των παραμέτρων που ευνοούν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Νομού αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ , χωρίς στερεότυπα, προκαταλήψεις και λαϊκισμούς και κυρίως χωρίς τα κομματικά ή παραταξιακά τείχη που χωρίζουν και αδρανοποιούν τους πολίτες.

Η ανακοίνωση
Η κρίση που διέρχεται η Χώρα μας θα ξεπερασθεί μόνο με επενδύσεις που αξιοποιούν τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και παράγουν πλούτο που φέρνει θέσεις εργασίας, εισόδημα για τους πολίτες και έσοδα για το κράτος. Μόνο με την ανάπτυξη θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, θα αποκτήσουμε μια ισχυρή οικονομία και θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις κοινωνικές παροχές και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού.
Ιδιαίτερα ο Έβρος διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και λόγω της γεω-στρατηγικής του θέσης, αλλά και λόγω των πλουτοπαραγωγικών πόρων που διαθέτει στον πρωτογενή τομέα, στον ορυκτό πλούτο, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες, στις μεταφορές, στο υδάτινο δυναμικό, στα σπάνια οικοσυστήματα, στον αρχαιολογικό πλούτο κλπ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η καλλιέργεια ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση κεφαλαίων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, ο σεβασμός των ελληνικών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία του περιβάλλοντος, η χρήση των νέων τεχνολογιών και χρηματοδοτικών εργαλείων και κυρίως η κατάθεση νέων ιδεών και καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων, με τόλμη και φαντασία.
Έχοντας αυτά τα αυτονόητα στο μυαλό μας, πολίτες από διαφορετικούς επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους, πήραμε την πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της έρευνας και της ανάδειξης όλων των παραμέτρων που ευνοούν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Νομού, αλλά και της Περιφέρειας μας, χωρίς στερεότυπα, προκαταλήψεις και λαϊκισμούς και κυρίως χωρίς τα κομματικά ή παραταξιακά τείχη που χωρίζουν και αδρανοποιούν τους πολίτες .
Ήδη μέλη της Πρωτοβουλίας μας έχουν αναλάβει να καταθέσουν εισηγήσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ανάπτυξη του Τόπου μας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν ημερίδες, ομιλίες, συζητήσεις και ο,τι άλλο κριθεί πρόσφορο για την δημοσιοποίηση των απόψεων, αλλά και την συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των επιλογών μας.
Αλλά και με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους θα υπάρχει συνεργασία για την προώθηση των στόχων της Πρωτοβουλίας μας.
Η Κίνησή μας υπερβαίνει τα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά ακόμη και του Νομού Έβρου, είναι ανοικτή και καλεί όσους πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτήν.
Κανείς βέβαια δε μπορεί να αγνοήσει ότι η κίνηση είναι πολιτική με την ευρύτερη έννοια του όρου, όπως είναι πολιτικές και οι αναπτυξιακές επιλογές που ασκούνται σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή και ολόκληρης της Χώρας.
Εξ’ άλλου η πολιτική δεν ασκείται στο «κενό», αλλά πρέπει να υπάρξει η παραγωγική βάση, επί της οποίας θα αξιολογηθούν και θα κριθούν οι πολιτικές όσων ασκούν εξουσία σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι τα χαρακτηριστικά που συνδέουν τους ανθρώπους που συντάσσονται στην Πρωτοβουλία αυτή είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον Τόπο μας και η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς ανταγωνιστικές προεκτάσεις και υστερόβουλες σκέψεις. Απλά θέλουμε να πάψουμε να είμαστε θεατές των εξελίξεων, αλλά να συνεισφέρουμε στη δρομολόγησή τους, με Σχέδιο και Όραμα.
Εφ. «Η Γνώμη»