ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση και την ορκωμοσία της νέας τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μηδενίσουμε και να ισοπεδώσουμε τα τεκταινόμενα στη χώρα. Αντίθετα, οφείλουμε κατά πρώτον να συγχαρούμε τις ηγεσίες του συνασπισμού των τριών κομμάτων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τον δημοκρατικό τρόπο διαλόγου τους στο ίδιο τραπέζι, για την κομματική και πολιτική τους υπέρβαση και για την ηρωϊκή τους πράξη και υπεύθυνη στάση να συμπράξουν για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση συνασπισμού. Μια κυβέρνηση ευρέος φάσματος εθνικής ανάγκης, η οποία θα αναλάβει σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, την ανασυγκρότηση του κράτους και να πετύχει με την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης όσα περισσότερα μπορεί για τον κουρασμένο και εξουθενωμένο λαό της χώρας. Να προσφέρει έστω λίγες ή πολλές ελπίδες και προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες και κυρίως για το μέλλον της νέας γενιάς. ΄Ολοι ανεξαιρέτως τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους με παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα για το καλό όλων μας.
Δεν περιμένουμε θαύματα και άμεσα αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα, γιατί γνωρίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και υποχρεωμένη να ακολουθήσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας μέσα στα γνωστά στενά πλαίσια του μνημονίου. Δεν τρέφουμε αυταπάτες και υπέρμετρες προσδοκίες για σημαντικές αλλαγές και αναπροσαρμογές του μνημονίου που προβλέπει αιματηρές θυσίες του λαού. Πιστεύουμε όμως και ελπίζουμε ότι με την αναδιαπραγμάτευση θα επιτύχει οριακές βελτιώσεις και διορθώσεις του μνημονίου που θα προσφέρουν χρονικό περιθώριο αποπληρωμής και αναβολή λήψης των επόμενων σκληρών μέτρων και την προσωρινή ανακούφιση των Ελλήνων από τη μέγκενη των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.Δηλαδή θα αφήσουμε για άλλη μια φορά τα δύσκολα για τους επόμενους.
Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων συνεργασίας δεν αποτελεί μιαν
αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 εδρών, ώστε αφενός να αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο έναντι των εταίρων-δανειστών και αφετέρου να ψηφίσει στη Βουλή εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία άνω των 180 εδρών. Όπως δεν αρκούν και για την τροποποίηση του Συντάγματος. Πάντως ένα διαπραγματευτικό χαρτί θα αποτελεί το φόβητρο Τσίπρα. Γι αυτό η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι βραχύβια, εάν στην πορεία δεν ενισχυθεί-διευρυνθεί από τα αριστερά και από τα δεξιά με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Η απόφαση του κ. Σαμαρά να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι μεν μια υπεύθυνη εθνική στάση αλλά και μια παράτολμη πολιτική ενέργεια μεγάλου ρίσκου και κόστους. Σε στιγμές μάλιστα που θα αυξάνουν οι φωνές δυσαρέσκειας και αγανάκτησης και θα αυξάνεται η πιθανότητα λαϊκής έκρηξης. Εκτός κι αν στην πορεία και σύντομα σε επόμενη φάση θα έχουμε διεύρυνση των κυβερνητικών εταίρων με την προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Διαφορετικά το μέλλον της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά δεν προδιαγράφεται ευοίωνο και μακρόβιο, όσο θετικά αποτελέσματα και επιτυχίες και αν έχει. Ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός, ακόμη κι αν έχει τη μυστική ή φανερή υπόσχεση του κ. Τσίπρα για υπεύθυνη και ήπια αντιπολιτευτική στάση (αλλά πάντα μια ασύμμετρη απειλή), ωστόσο θα μένει ακάλυπτος τόσο από τις επιθέσεις της άκρας αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς.
Θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία του κ. Σαμαρά να κρατηθεί τουλάχιστον για δύο χρόνια μέχρι τις ευρωεκλογές. Διότι τη φθορά της εξουσίας των τριών κυβερνητικών εταίρων θα καρπωθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη μερίδα του λέοντος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Είναι γεγονός αξιοσημείωτο ότι ο κ. Σαμαράς ρισκάρει την πολιτική του καριέρα αν αποτύχει και στη συνέχεια ηττηθεί και ως εκ τούτου κινδυνεύει να προσθέσει το όνομά του στη λίστα των αναλώσιμων πρωθυπουργών… Ας ελπίσουμε η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού να μην είναι μια βραχύβια αναλώσιμη κυβέρνηση!!!