Καλέ παναϊρ στο Διδυμότειχο
Στο Βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου ξαναζωντάνεψαν μνήμες του παρελθόντος με το Πανηγύρι του Κάστρου, το ΚΑΛΕ ΠΑΝΑΪΡ, όπως λέγεται από τους ντόπιους, την Κυριακή της Πεντηκοστής, με επίκεντρο το μεταβυζαντινό Ναό του Σωτήρος Χριστού.
Σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο του Διδυμοτείχου πολιορκήθηκε από τους Βουλγαροκομάνους του τσάρου Ιωαννίτση (ή Σκυλογιάννη). Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δυσχερής για τους πολιορκούμενους, οι οποίοι εναπέθεσαν τις ελπίδες σωτηρίας τους στον Χριστό του Κάστρου. Τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή της Πεντηκοστής οι αποκλεισμένοι αποφασίζουν να τολμήσουν έξοδο και προσεύχονται μπροστά στην εικόνα του Χριστού. Ακολουθεί λιτανεία των εικόνων στο Κάστρο. Μεταμεσονύκτια αιφνίδια καταρρακτώδης βροχή προκαλεί πρωτοφανή πλημμύρα και οι επιτιθέμενοι βρίσκονται ξαφνικά σε δεινή θέση, καθώς πλημμυρίζει η τάφρος, ενώ ταυτόχρονα οι πολιορκημένοι μετατρέπονται σε επιτιθέμενους. Πολλοί χάνονται, ενώ όσοι σώζονται φεύγουν πανικόβλητοι για να γλυτώσουν.
Σε ανάμνηση του γεγονότος καθιερώθηκε κάθε χρόνο τη μέρα της Πεντηκοστής να γίνεται λιτανεία μεταξύ των δύο ναών του Κάστρου, Σωτήρος Χριστού και Αγίου Αθανασίου και να ακολουθεί πανήγυρις, το Καλέ παναΐρ, με συρροή πλήθους κόσμου και πολλά θαύματα, που συνεχίσθηκε και μετά την κατάληψη του Διδυμοτείχου από τους Τούρκους, στα 1361.
Ακολουθώντας την παράδοση και φέτος τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία στο Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού. Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής και μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό με τις ευχές της γονυκλισίας στον ίδιο ναό σχηματίσθηκε λιτανεία των θαυματουργών εικόνων προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου κατέληξε η πομπή. Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή του βορείου τμήματος του Έβρου και το Διδυμότειχο προσήλθε στο προσκύνημα και «πέρασε» κάτω από τις θαυματουργές εικόνες, όπως συνηθίζεται, εκδηλώνοντας για μια ακόμα φορά τη βαθειά του πίστη στο Σωτήρα Χριστό.