Ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία Άκης Γεροντόπουλος απαντά στις ερωτήσεις του thraki Νεα, για τον Έβρο και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Μιλάει για την προεκλογική εκστρατεία και τονίζει ότι σ΄ ολη την περίοδο αντιμετωπίστηκε με φιλικά αισθήματα από τους πολίτες.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Γεροντόπουλου.

Κ. Γεροντόπουλε, για ακόμα μία φορά ζητάτε από τους Εβρίτες να σας στηρίξουν. Γιατί οι Εβρίτες πρέπει να στηρίξουν τον Κυριάκο Γεροντόπουλο;

Είμαι πολύ Δημοκρατικός ως άνθρωπος οπότε το «πρέπει» δεν το συνηθίζω. Οι πολίτες του Έβρου γνωρίζουν τα τελευταία 28 χρόνια τον τρόπο που πολιτεύομαι και ότι δεν θυμάμαι την περιφέρεια μου, μόνο στις εκλογές. Από το 2009 έχω ολοκληρώσει αρκετές φορές κύκλο επισκέψεων σε όλα τα χωριά, πραγματικά σε όλα και το ξέρουν οι κάτοικοι τους, καταγράφοντας θέματα και γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους τους οποίους και θυμάμαι με το μικρό τους όνομα, όσο και να φαίνεται υπερβολικό.
Ζητώ λοιπόν για άλλη μια φορά την στήριξη των συμπατριωτών μου για να κάνουμε «όλοι μαζί την Ελλάδα και τον Έβρο Πρωταγωνιστές».

Όταν κοιτάτε στα μάτια τους πολίτες τι βλέπετε;

Οι πολίτες είναι θυμωμένοι με το πολιτικό δυναμικό της πατρίδος μας, μιας και νοιώθουν ότι αυτό είναι η αιτία της σημερινής δεινής του οικονομικής του κατάστασης. Όπως επίσης είναι θυμωμένοι και από κάποια πρόσωπα της εξουσίας και πρακτικές διαχείρισης της.
Εκφράσεις όπως «δεν εμπιστεύομαι κανένα» και «όλοι ίδιοι είναι» είναι από τις εκφράσεις που ακούσθηκαν πολύ σ’ αυτές τις εκλογές και σε εμένα ακόμη «πρόσωπο με πρόσωπο».
Όλοι περιμένουν μια ελπίδα να τους δώσει κάποιος. Την μοιρολατρία αυτή έρχεται να την υπερνικήσει μόνο η Ν.Δ. που με το ελπιδοφόρο πρόγραμμα μας, που δεν είναι μόνο στα χαρτιά, δίνει ξανά όραμα στον Έλληνα.
Επίσης θεωρώ άδικο για τον Αντώνη Σαμαρά να μπαίνει από κάποιους στο ίδιο κάδρο με Βενιζέλου, Παπανδρέου, μιας και με την μέχρι τώρα πορεία του έδειξε ότι δεν είναι «φτερό στον άνεμο», έχει μπέσα και είναι μαχητής στα πιστεύω του.
Μετά το Ζάππειο και τις συγκεκριμένες οικονομικές εξαγγελίες του Προέδρου, κάτι έχει αλλάξει στην ψυχολογία. Οι πολίτες και ειδικά οι φίλοι της Ν.Δ., ξαναδείχνουν πίστη και ελπίδα για τη νίκη και την αυτοδυναμία μας.
Επίσης ο φόβος της πιθανής ακυβερνησίας και των επιπτώσεων της, δείχνει να προβληματίζει ολοένα και περισσότερο αυτούς που δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποφάσεις τους για το τι θα ψηφίσουν στην κάλπη.

 Ο Έβρος μαστίζετε από την ανεργία και δυστυχώς από την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Ποια είναι η πρότασή σας για την ανατροπή;

Η ανεργία είναι ότι χειρότερο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στις μέρες μας, ίσως χειρότερο και από ασθένεια. Η επίλυση της είναι το κεντρικό πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας και βρίσκεται ως πρώτος στόχος στο πρόγραμμα μας.
Η λύση έρχεται με αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης της χώρας μας.
Προτείνουμε ένα νέο μοντέλο το οποίο υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, που στη χώρα μας όμως, πολιτικές και συντεχνιακές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στην επικράτηση του, τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε πολιτικές που βασίζονται στην ατομική ή ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία μακριά από τον κρατισμό που ζήσαμε, θα επανεκκινήσει την οικονομία μας.
Στόχος όλων των πολιτικών μας είναι η ανάπτυξη, για την οποία μιλά ο Αντώνης Σαμαράς με πάθος και είμαι σίγουρος, επειδή τον ξέρω καλά τον Πρόεδρο, θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει.

Ο Έβρος παράγει. Η γη του τόπου μας είναι πλούσια. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Τι πρέπει να γίνει για να γίνουμε ο κήπος της γης; Ο κήπος της Ελλάδας;

Να αφεθεί η πρωτοβουλία στα χέρια του Έλληνα, του Εβρίτη, με το κράτος βοηθό και όχι αντίπαλο στις επενδύσεις.
Υπάρχει η προσωπική υπόσχεση του Προέδρου για πράγματα που έχουν μείνει πίσω στον Έβρο, ότι επιτέλους θα τρέξουν. Βασικό και κύριο το θέμα του λιμανιού μαζί με κάθετους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, επενδύσεις πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τουρισμός. Φυσικά έχουμε τα αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα του Έβρου, που θα δοθεί βάση, όπως και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να παίξει ρόλο καθοριστικό ως κέντρο εκπαίδευσης στην ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη.

Αυτό που λένε φίλοι, αλλά κυρίως ψηφοφόροι σας είναι ότι η σχέση σας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, σας επιτρέπει να «περάσετε» απευθείας τα ζητήματα του Έβρου. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Είναι μία σχέση που έχει περάσει πολλά, τα οποία όμως και την έχουν «δέσει» αρκετά. Η συγκυρία νομίζω ότι ευνοεί τον Έβρο γιατί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζει τα θέματα μας, μιας και τις προηγούμενες δεκαετίες έχουμε επισκεφθεί μαζί όλες του τις περιοχές και πολλές φορές με ρωτά για την εξέλιξη τους.
Η αγάπη του για τον Έβρο φαίνεται έμπρακτα και με την παρουσία του την Παρασκευή στην Αλεξ/πολη για να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Θα είναι ένα μήνυμα με πολλαπλούς συμβολισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Ποια ήταν η ποιο δύσκολη στιγμή της προεκλογική σας εκστρατείας;

Εάν υπονοείται κάποιο επεισόδιο, δεν υπήρχε πουθενά κάτι τέτοιο. Όπως είπα και στην αρχή λόγω της συχνής επίσκεψης μου, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Νομού, δεν μπορούσε κανείς να με κατηγορήσει «ότι τους θυμήθηκα στις εκλογές». Σε προσωπικό επίπεδο νοιώθω άνετα και αντιμετωπίζομαι με φιλικότητα.

Τι δε θέλετε να ξανακούσετε να λέει ο Έλληνας;

Η μοιρολατρία που υπάρχει σε κάποια μερίδα συμπατριωτών μας είναι ότι χειρότερο και ανακυκλώνει την άσχημη ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία.
Μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά αρχίζει να αλλάζει η ατμόσφαιρα.
Φαίνεται να ανατέλλει αισιοδοξία και ελπίδα. Τα μέτρα ανάπτυξης που θα τρέξει η κυβέρνηση της Ν.Δ, θα επανεκκινήσουν την οικονομία μας, θα ενισχυθεί η ρευστότητα, θα τονωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, θα στηριχθούν οι επενδύσεις, θα μειωθεί η ανεργία, θα φύγουμε προοδευτικά από την ύφεση.
Αυτή η αναγέννηση της ελπίδας είναι που λείπει στην Ελληνική κοινωνία σήμερα και την δίνει μόνο η Ν.Δ. και το πρόγραμμα της.
Πάντα με Ευρωπαϊκή προοπτική, που αποτελεί προϋπόθεση για την εξωστρέφεια της οικονομίας και την περιφερειακή ασφάλεια της χώρας και πάντα με στόχο την αξιοπρέπεια της Ελλάδας που δεν συμβιβάζεται με λάθος συνταγές.
Η παρουσία όλων των πολιτών του Έβρου στην κάλπη την Κυριακή θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας.