Η Θρακιώτισα υποψήφια με τη Δημοκρατική Αριστερά στη Β Αθήνας Σοφία Ανδριοπούλου απαντά στις ερωτήσεις του thraki Νεα.
Η Σοφία Ανδριοπούλου, είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής και διεκδικεί και πάλι την είσοδό της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τη Δημοκρατική Αριστερά.
Η ίδια αναφέρει ότι στηρίζεται και στους Θρακιώτες οι οποίοι ψηφίζουν στη Β Αθήνας.

Λίγες μέρες πριν από τις κάλπες, τα κόμματα εντείνουν τις δραστηριότητές τους. Η Δημοκρατική Αριστερά ποιο πρόβλημα βάζει στην πρώτη γραμμή;
Βρισκόμαστε στην κορύφωση της σύντομης αλλά και διαφορετικής προεκλογικής περιόδου και όλα τα κόμματα εντείνουν τις προσπάθειες τους για να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι πίτας από την αυριανή Βουλή.
Η Δημοκρατική Αριστερά από την αρχή έβαλε ένα βασικό πρόταγμα, το οποίο αυτή την στιγμή έχει επηρεάσει και κατευθύνει όλο το προεκλογικό αγώνα της Αριστεράς και όχι μόνο, της «Κυβερνώσας Αριστεράς». Για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία της Αριστεράς κατατέθηκε πρόταση εξουσίας με άμεσο και καθαρό τρόπο συνοδευόμενη και με κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και τους εν δυνάμει συνεταίρους με σαφή και διακριτό τρόπο.
Ανάγκασε την άλλη Αριστερά, αφ ενός μεν την δογματική να <<ξεροκαταπίνει>> και να μιλάει για αστεία επιχειρήματα, τον δε ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει προτάσεις ανέφικτες όπως μονοεδρικές που είναι αδύνατη η εφαρμογή και τεχνικά και πολιτικά αλλά και εάν εφαρμοζόταν τα οφέλη θα ήταν ανύπαρκτα, ή την άλλη όπου όρισε και πρωθυπουργό και συνεταίρους με ευκαιριακά και όχι πολιτικά κριτήρια, δικαιώνοντας στην συνείδηση του κόσμου το πιο ακραίο λαϊκιστικό ακροδεξιό κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και μάλιστα σε βάρος μιας σοβαρής πρότασης για την Αριστερή Διακυβέρνηση του τόπου.

Ορισμένοι λένε ότι είστε κόμμα διαμαρτυρίας ή ότι τουλάχιστον θα σας ψηφίσουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Τι απαντάτε;
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι άλλο ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αυτό το κάνουν άλλοι, εμείς διεκδικούμε το μερίδιο και τις ευθύνες που μας αναλογούν από την καθημερινή άσκηση εξουσίας για Αριστερή λύση των προβλημάτων του τόπου μας. Για αυτό καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν με θυμό για αυτά που δεν έγιναν για τις φρούδες ελπίδες που σκορπάνε οι υπεύθυνοι της κρίσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και με πολλή σκέψη για τι λύση θέλουν στα προβλήματα αλλά και τι καπετάνιο θέλουμε κυβερνήτη του καραβιού που βουλιάζει, για να αποφύγουμε το ναυάγιο με την κοινωνία όρθια και ζωντανή.

Σε τι διαφωνέι η ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ;
Βασικός λόγος είναι ο προηγούμενος, που αναφέρθηκε, εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, έχουμε παρελθόν, οραματιζόμαστε το μέλλον και διεκδικούμε το παρόν για να μπορέσουμε να χτίσουμε το μέλλον! Άλλες διαφορές είναι ο σαφέστατος ευρωπαϊκός προσανατολισμός που πρέπει να έχει η χώρα μας και ιδιαίτερα τώρα στην κρίση, έτσι αυτά που λέει το ΚΚΕ για έξοδο από το ευρώ είναι επικίνδυνα και σε μιας εποχή που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλοι την υφήλιο, αλλά ούτε και οι τυχοδιωκτισμοί του ΣΥΡΙΖΑ περί στάση πληρωμών και άλλα κάνοντας τώρα στην προεκλογική περίοδο κολοτούμπα μόνο για ευκαιριακούς λόγους ψηφοθηρικούς. Ένα τρίτο και βασικό συστατικό που μας διακρίνει είναι το δόγμα για εμάς της μη βίας, αυτό δεν διαπραγματεύεται με τίποτε από όπου και αν προέρχεται. Η Αριστερά που παλεύει η Δημοκρατική Αριστερά είναι πρώτα από όλα πιστή στο Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία, έννοιες δεμένες αλληλένδετα και οι αριστερές μεταρρυθμίσεις αποτελούν το κύριο στοιχείο δομικών πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στην πορεία για το Σοσιαλισμό!

Είστε χρόνια στο χώρο της αριστεράς. Έχει σχέση η αριστερά του παρελθόντος με την αριστερά του σήμερα;
Όχι και δεν μπορούσε να είναι ίδια η Αριστερά. Σήμερα έχουν αλλάξει τόσα πολλά σε οικονομικό, πολίτικο, πολιτιστικό επίπεδο και αλλοίμονο εάν η αριστερά που πρεσβεύει η ΔΗΜΑΡ δεν είχε αλλάξει, θα ήταν ένα μουσειακό πολιτικό απολίθωμα, σε χρόνια παγκοσμιοποίησης και καθημερινών ανατροπών όλων των στοιχείων που συνέθεταν τον κλασικό παραδοσιακό μοντέλο του συνόλου της κοινωνίας.
Η Αριστερά είναι αλήθεια, δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την ανατροπή του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού όπου άμεσα η έμμεσα ήταν προσαρμοσμένη όλη η πολιτικής της σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει συνέλθει ακόμα ώστε να αρχίσει να μελετά τα νέα δεδομένα και να διαμορφώσει το νέο πολιτικό λόγο της. Συνεπικουρούμενη από το νέο πνευματικό κόσμο που και αυτός αλαφιασμένος περισσότερο παρακολουθεί τις εξελίξεις παρά πρωτοστατεί στη διαμόρφωση όρων επιρροής και στην συνέχεια καθοδήγησης για την νέα πορεία της Αριστεράς. Παρά τα παραπάνω προβλήματα η Αριστερά που εκπροσωπεί η ΔΗΜΑΡ ψάχνει τα βήματα της με βάσει την μεγάλη παρακαταθήκη των φιλοσόφων ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ, ΦΟΥΡΙΕ, ΓΚΑΝΤΙ, ΖΑΝΠΩΛΣΑΡΤ, αλλά και του μεγάλους κοινωνικούς αγώνες των ανθρώπων της γης, μιας Αριστεράς του κόσμου για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ως μέρος του, με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες της ισονομίας και ισοπολιτείας.

Τι προτάσσει η Εβρίτισα Σοφία Ανδριοπούλου για τον Έβρο;
Τρία απλά πράγματα που πρέπει να τιμωρηθούν σκληρά όσοι τα διαχειρίστηκαν και έχουν το θράσος να διεκδικούν να τα φτιάξουν ακόμα.
Α. ΥΠΟΔΟΜΕΣ που έπρεπε να είχαν τελειώσει εχθές, με 5 κοινοτικά πλαίσια να έχουν περάσει ανεκμετάλλευτα και όταν λέμε υποδομές δρόμοι, λιμάνια, γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και αιχμές στις παρεμβάσεις των υποδομών τουρισμού με τους δύο πυλώνες Σαμοθράκη-Διδυμότειχο και τέλος έτοιμο ολοκληρωμένο πακέτο με την υπόλοιπη Θράκη όπου επάνω στον παραπάνω καμβά να κεντήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Έχουμε τον πιο ευλογημένο τόπο με τεράστια αποθέματα νερού καλής ποιότητας και το χειμώνα πνιγόμαστε και το καλοκαίρι διψάμε, γιατί δεν προχωρήσαμε στην διαχείριση υδάτων και αντιμετώπιση του προβλήματος με σχεδιασμό αλλά και εδώ οι άλλοι φταίνε, οι κακοί γείτονες. Αλλά ας μας πούνε πότε και πιες ενέργειες έκανε το υπουργείο εξωτερικών εκτός αποσπασματικών ενεργειών την ώρα της κρίσης και όχι με σχέδιο και στρατηγική για λύση του προβλήματος;
Β. ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΤΗΤΑ Τι βήματα έκαναν για να ανοίξουν δρόμους με τους γείτονες όταν για να φτάσουμε Αθήνα θέλουμε 1000 χιλιόμετρα και για να φτάσουμε Σόφια, Βουκουρέστι, Κίεβο, Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη λιγότερα; Μόνο λόγια γι αυτό πρέπει να τιμωρηθούν σκληρά, όλα τούτα έπρεπε να είναι έτοιμα από εχθές. Το μεγαλύτερο όπλο της περιοχής μας είναι ότι είμαστε κοντά στο κέντρο της Ευρώπης, όπου εκεί είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από την άλλη Ελλάδα και οι επενδυτικοί προσανατολισμοί μας δεν είναι προς Αθήνα ούτε και προς Θεσσαλονίκη αλλά ανοικτοί δρόμοι στην άλλοι Ευρώπη , τα Βαλκάνια , την Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Γ. Στην συνέχεια των παραπάνω πρέπει να προσανατολιστεί η επιχειρηματικότητα με στελέχη μου θα κάνουν έρευνα αγοράς για τα προϊόντα, την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις τύπου φαστ τρακ, όχι για χρυσωρυχεία αλλά για επιχειρήσεις, και επιχειρηματικότητα της νεολαίας μας σήμερα και όχι αύριο για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία αλλά όχι με τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια υλικά που οδήγησαν το τόπο σε αυτό το σημείο. Γεωργικά προϊόντα θα είναι η αιχμή έχουμε άριστα εδάφη, άριστες συνθήκες και κοντά σε καλούς δρόμους για προώθηση της παραγωγή αρκεί σήμερα να φτιάξουμε τις υποδομές για αμεσότητα στην πληροφορία, για διαφανή και ταχύτατη διαδικασία, για έρευνα και σύνδεση με το Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα της Ορεστιάδας αναφορικά στην παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Σοφία Ανδριοπούλου
Δικηγόρος, τ. βουλευτής
Υποψήφια βουλευτής Β Αθήνας