Την απόφαση να συμμετέχει εκ νέου στο διαγωνισμό για την εκποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην αλλαντοβιομηχανίας Θράκη Α.Ε. πήρε κατά πλειοψηφία κι εν μέσω έντονων αντιδράσεων το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.
Η Εθνική Κεφαλαίου βγάζει το ακίνητο στις 16 Μαϊου και πάλι σε πλειστηριασμό με το Δήμο Αλεξανδρούπολης να καταθέτει προσφορά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις σε σφαγείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους των Φερών, ενώ για τον περιβάλλοντα χώρο εκφράζονται σκέψεις που σχετίζονται με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Ο δήμος έχει ήδη συμμετάσχει δύο φορές στη διαδικασία για την εκποίηση όλης της έκτασης, περίπου 1.600 στρεμμάτων, δίχως ωστόσο η προσφορά να γίνει δεκτή. Στη νέα διαδικασία, η Εθνική Κεφαλαίου επιθυμεί το προσφερθέν αντίτιμο να καταβληθεί μετρητοίς, και όχι σε τρεις δόσεις, όπως πριν. Έτσι, η δημοτική αρχή πρότεινε τη λύση του δανεισμού, υποστηρίζοντας πως είναι η μοναδική λύση, προκειμένου να αποκτηθεί το εν λόγω ακίνητο και να δοθεί μία ώθηση ανάπτυξης στην κτηνοτροφική παραγωγή.
Ωστόσο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για το όλο εγχείρημα, επαναφέροντας τη λύση της κατασκευής ενός νέου, ευέλικτου σφαγείου. Η πρόταση απορρίφθηκε από το δήμαρχο, ο οποίος σημείωσε πως μία τέτοια επιλογή θα κοστίσει περισσότερο στο δήμο. Έντονος ήταν και ο προβληματισμός για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου, καθώς έχει περάσει πολύς καιρός και τα μηχανήματα ίσως έχουν απαξιωθεί.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γρηγοριάδης, σημείωσε πως ο χώρος, όσο περνά ο καιρός, απαξιώνεται, διαπιστώνοντας πως παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ των τραπεζών. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η παράταξή του ψηφίζει ομόφωνα το θέμα, με την προϋπόθεση, το συνολικό κόστος για το σφαγείο να μην ξεπεράσει τα 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ.
Αρνητικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Πάμε Μπροστά», σημειώνοντας πως πρέπει να προωθηθεί η λύση της κατασκευής ενός μικρού κι ευέλικτου σφαγείου και να μην επιβαρυνθεί με νέο δάνειο ο δήμος.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος καταψήφισε σημειώνοντας πως οι δημότες φορτώνονται με υψηλά δάνεια, επισημαίνοντας μάλιστα πως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το μέλλον της κτηνοτροφίας με τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη μη ύπαρξη μελέτης βιωσιμότητας για το όλο εγχείρημα, επισημαίνοντας πως ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για την επιθυμητή χρήση πλέον, εκτιμώντας παράλληλα πως θα χρειαστούν πολλά περισσότερα χρήματα από τα υπολογισθέντα. Ανέφερε ακόμη πως προτείνει τη λύση δημιουργίας ενός μικρού σφαγείου, με τη συμμετοχή και ιδιωτών, αλλά και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, οπότε θα προκύψει το ενδιαφέρον για το σφαγείο που με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι βιώσιμο. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς επιχειρηματίας για να αποκτήσει το χώρο μετά από 5 διαγωνισμούς. Κατεψήφισε το νέο δανεισμό που εκτινάσσει το συνολικό κόστος των δανείων του δήμου στα 15 εκ. ευρώ, με ετήσιο τοκοχρεολύσιο 2.320.000 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος φερών Νίκος Γκότσης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας του σφαγείου, καθώς ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Σημείωσε ακόμη πως δεν θα έχει λειτουργικά έξοδα το σφαγείο, καθώς δεν θα έχει υπαλλήλους, αλλά μόνο εξωτερικούς συνεργάτες.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης παραδέχθηκε πως το σφαγείο δεν θα είναι βιώσιμο για τα τρία πρώτα χρόνια, τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για κοινωνικό ζήτημα πρωτίστως, που θα πρέπει να προχωρήσει. Σημείωσε ακόμη πως το τοκοχρεολύσιο του δανείου είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων του δήμου.
Όσο για τη λύση του μικρού σφαγείου σημείωσε πως θα είναι αρκετή για 5 χρόνια, αλλά στην πορεία δεν θα μπορεί να καλύψει την περιοχή.

Εφ. «Η Γνώμη»