Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της ΠΑΜΘ και η αναπληρώτρια Πρόεδρος της κ. Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη, Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Έβρου, συναντήθηκε την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στην Αλεξανδρούπολη με γυναίκειες οργανώσεις, συνεταιρισμούς γυναικών και την ομάδα έργου του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Στόχος της συνάντησης ήταν η επαφή και η συνεργασία με φορείς που ασχολούνται με θέματα ισότητας, η καταγραφή των γυναικείων οργανώσεων και των δομών ισότητας στην περιοχή, η συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων για τη θέση των γυναικών και τα θέματα που τις απασχολούν και η δικτύωση των φορέων και των οργανώσεων για την καλύτερη διαμόρφωση απόψεων και προτάσεων για την αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου και τη συμπληρωματικότητα στις δράσεις και τις παρεμβάσεις.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ο οποίος εξέφρασε τη διάθεση για υιοθέτηση προτάσεων που θα προωθούν την ισότητα και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για τη δημιουργία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης Συμβουλευτικού Σταθμού καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των φύλων, την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Περιφέρεια της Α.Μ.Θ. όσο και οκτώ Δήμοι της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Κάθε υπογράφουσα αρχή αναλαμβάνει τη δέσμευση να εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για την προώθηση της ισότητας των Φύλων.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα σχετικά με την παιδεία, την αλλαγή της νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των φύλων, το ρόλο των γυναικείων συνεταιρισμών στην εξασφάλιση απασχόλησης για τις γυναίκες και στη διάσωση της παράδοσης και της διατροφικής κουλτούρας της περιοχής και τονίσθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από συλλογικές δράσεις.