Επιστολή Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου στο Διοικητή του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης Νίκο Ραπτόπουλο.

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σουφλίου».
Αξιότιμε κ. Διοικητά του Γ.Π.Ν. Αλεξ/πολης
Στις 05-03-2012 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σουφλίου Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Εκεί αποφασίσαμε να σας επισκεφτούμε για να μας ενημερώσετε πάνω στις εξελίξεις που αφορούν το Ε.Σ.Υ. της πόλης μας.
Η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου Κέντρου Υγείας είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής μας. Τα πλησιέστερα νοσοκομεία Αλεξ/πολης και Διδ/χου βρίσκονται σε απόσταση 77 χλμ και 30 χλμ αντίστοιχα. Η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε έκτακτα περιστατικά, όπως καρδιακά επεισόδια και τροχαία ατυχήματα, είναι καθοριστική για την εξέλιξη αυτών των περιστατικών. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το θέμα αυτό για τους κατοίκους των χωριών Ρούσσα, Μέγα Δέρειο, Κόρυμβο, Κυριακή, Μαυροκκλήσι και Πρωτοκκλήσι, τα οποία βρίσκονται ήδη σε απόσταση μιας ώρας από το Σουφλί.
Στο Ε.Σ.Υ., επίσης, εξυπηρετούνται άτομα ηλικιωμένα και ανήμπορα για τα οποία η μετακίνηση προς την Αλεξ/πολη ή το Διδ/χο είναι δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, όπου η μετακίνηση με ταξί είναι δυσβάστακτη οικονομικά.
Παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, όταν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις που δε γίνονται στο Κέντρο Υγείας, όπως κάποιες μικροβιολογικές τώρα που δεν έχουμε μικροβιολόγο, πολλές φορές δε τις κάνουν για να αποφύγουν τα έξοδα και την κούραση με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους.
Το παιδιατρικό τμήμα είναι η μοναδική επιλογή για τα παιδιά όλου του δήμου Σουφλίου, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει ιδιώτης παιδίατρος. Εξυπηρετούνται σ’ αυτό τόσο για έκτακτα περιστατικά όσο και για εμβολιασμούς. Ιδιαίτερη αναφορά θέλουμε να κάνουμε στην εξυπηρέτηση του χωριού Αγριάνη. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ιδιαίτερα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες που δείχνουν αδιαφορία ακόμα και για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Οι συχνές επισκέψεις των παιδιάτρων του Ε.Σ.Υ. στο σχολείο του χωριού έβαλε σε σειρά τους εμβολιασμούς των παιδιών. Αν η προσπάθεια αυτή διακοπεί οι συνέπειες για την υγεία τόσο των παιδιών όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού θα είναι δραματικές.
Θεωρούμε επίσης ότι η θέση του Δήμου είναι στρατηγικής σημασίας. Η ενίσχυση του Χριστιανικού στοιχείου θα έπρεπε να είναι σκοπός για την πολιτεία. Η παρουσία λοιπόν ενός καλά οργανωμένου Κέντρου Υγείας σ’ αυτόν συμβάλλει στην αναχαίτιση της εσωτερικής μετανάστευσης νέων, κυρίως, οικογενειών που εργάζονται στο Δήμο και θέλουν να έχουν κοντά τους γιατρό για τα μέλη τους.
Τέλος θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Γνωρίζετε ότι οι επιχειρήσεις του Ν. Έβρου βρίσκονται σε διαρκή πτωτική πορεία αφ’ ενός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αφ’ ετέρου λόγω της προτίμησης που δείχνουν οι ντόπιοι στις αγορές γειτονικών χωρών. Είναι επίσης γνωστό ότι οι περιοχές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας που βρίσκονται κοντά στα ελληνικά σύνορα στηρίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη στους Έλληνες καταναλωτές. Πολλά πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Ένα από αυτά είναι και η ενίσχυση των περιφερειακών Ε.Σ.Υ. καθώς αυτά αποτελούν αιτία για να επισκεφτεί ο κόσμος τις τοπικές αγορές, συνδυάζοντας την επίσκεψη στο Ε.Σ.Υ. με τα ψώνια τους.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο στενάχωρα είναι τα πράγματα στο χώρο της Υγείας. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και υποστηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς. Πιστεύουμε όμως ότι η ενίσχυση των περιφερειακών Ε.Σ.Υ. έχει να προσφέρει στην πατρίδα πολλά περισσότερα από όσο στοιχίζει.
Ελπίζουμε στην συνεργασία και την υποστήριξή σας και ακόμη ευελπιστούμε ότι η στάση της Αλεξανδρούπολης απέναντι στο μικρό Σουφλί δε θα θυμίζει τη στάση του Αθηνοκεντρικού κράτους απέναντι στην Ελληνική επαρχία.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΔΕΛΗΠΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ