Αναστάτωση έχει προκαλέσει, σε σπουδαστές, γονείς αλλά και σε ξενοδόχους, η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ στην Αλεξανδρούπολη, καθώς το θέμα των περικοπών φαίνεται πως αγγίζει και τη συγκεκριμένη Σχολή. Η είδηση, πιο συγκεκριμένα, αφορά το Τμήμα Μαγειρικής της Σχολής.
Στο τμήμα αυτό, τα πτυχία των σπουδαστών του τμήματος βρίσκονται «στον αέρα» αφού η σύσταση της το 2008, (επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου) δεν συνοδεύτηκε από Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το αποτέλεσμα είναι, αυτή τη στιγμή να προτείνεται αναστολή λειτουργίας και να δημιουργείται πρόβλημα με την αναγνώριση των πτυχίων, αφού το τμήμα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί μετά από τρία χρόνια από τη στιγμή που ιδρύθηκε. Αξίζει να σημειωθεί, πως στη Σχολή, ήδη έχει γίνει αναστολή του Ξενοδοχειακού Τμήματος, ενώ μια δεύτερη και στο Τμήμα Μαγειρικής ουσιαστικά θα σημάνει λουκέτο.
Η είδηση, προκάλεσε την αντίδραση των ξενοδόχων, οι οποίοι με επιστολή τους προς το υπουργείο εκφράζουν την έντονη αντίδραση τους. Για το θέμα, έχει ενημερωθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος δηλώνει πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, ενώ μιλώντας στη «Γνώμη» τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να σκεφτούμε την κατάργηση αυτού του τμήματος στην Αλεξανδρούπολη, γιατί αυτή η κατάργηση θα σημάνει και την μελλοντική αποψίλωση της σχολής. Για το λόγο αυτό, με άμεσες ενέργειες έχουμε ξαναθέσει το ζήτημα, για να δούμε τον τρόπο αντιμετώπισής του. Έτσι, πάμε σε νομοθετική ρύθμιση άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, ενώ παραμένουν προς επίλυση θέματα και μετά το νόμο. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν σχέση με την αναδρομικότητα» τόνισε ο υφυπουργός.

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι
Έντονη είναι η αντίδραση των ξενοδόχων, οι οποίοι συνδέουν την παρουσία της Σχολής με το αυξημένο επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή.
Τι λέει η επιστολή:
«Το φημολογούμενο κλείσιμο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής μας σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή, κατά την οποία η ακριτική μας περιοχή στοχεύει και επενδύει στην διέξοδο από την κρίση με σημαντική συνιστώσα τον τουρισμό».
Η παρουσία άλλωστε της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αλεξανδρούπολη έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς οι απόφοιτοί της στελεχώνουν τις επιχειρήσεις της Θράκης συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών και η συνέχιση της λειτουργίας της κρίνεται αναγκαία. Η επόμενη πλησιέστερη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων βρίσκεται στη συ6μπρωτεύουθσα σε ακτίνα 300km. Οποιαδήποτε δικαιολογία από πλευράς κυβέρνησης αποτελεί όπως αναφέρουν «προφάσεις εν αμαρτίαις» και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εκ μέρους τους. «Σε κάθε περίπτωση είναι τραγικό να βλέπει κανείς τους ιδιώτες να επενδύουν ακόμη και σήμερα στον τουρισμό στοχεύοντας στην παραπέρα ανάπτυξη και βελτίωσή του και το κράτος να κλείνει την μοναδική υποστηρικτική υποδομή που έχει σ’ αυτόν τον τομέα στην ακριτική Θράκη. Αντ’ αυτού, και με περισσή ευκολία μάλιστα, το ίδιο ανερμάτιστο κράτος φρονεί ότι κλείνοντας την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αλεξανδρούπολη του περισσεύουν πόροι για να ιδρύσει στην ίδια περιοχή πλειάδα κέντρων φύλαξης λαθρομεταναστών» υπογραμμίζουν οι ξενοδόχοι ζητώντας να γίνει η απαραίτητη διορθωτική κίνηση.
Ιωάννα Παρασχάκη, Κική Ηπειρώτου Εφ. «Η Γνώμη»