Εδώ η ΕΥΔΕ, εκεί η ΕΥΔΕ, πουθενά η ΕΥΔΕ…
Της Κικής Ηπειρώτου
Σε υπηρεσία- «φάντασμα» εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων στο νομό Έβρου. Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και αλλαγή της έδρας από το Σουφλί στην Αλεξανδρούπολη, η υπηρεσία δεν λειτουργεί ακόμη και σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν πρόκειται και να λειτουργήσει άμεσα… Από τις αρχές Φεβρουαρίου ακόμη, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για άμεση ενεργοποίηση της υπηρεσίας, μετά την επίλυση του θέματος με την αλλαγή της έδρας, αλλά και την έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος, το οποίο έφερε τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Ιωάννη Μαγκριώτη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στο διάταγμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής:
«Έδρα της ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ ορίζεται η Αλεξανδρούπολη και η διάρκεια λειτουργίας της ορίζεται οκταετής από την έναρξη ισχύος του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
Της ΕΥΔΕ και των Τμημάτων Μελετών και Κατασκευών, προΐστανται υπάλληλοι κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών ή Αγρονόμων − Τοπογράφων Μηχανικών ή Μηχανολόγων Μηχανικών. Του τμήματος Διοικητικού − Οικονομικού προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού − Οικονομικού».
Ωστόσο, περίπου 2 μήνες μετά το προεδρικό διάταγμα, αλλά και 2 χρόνια μετά την πρώτη αναφορά για δημιουργία της εν λόγω υπηρεσίας, δεν έχει κινηθεί τίποτα προς την κατεύθυνση της λειτουργίας της.
Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο οι επερχόμενες εκλογές, αλλά και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η μη λειτουργία υπηρεσιακού συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης δημιουργεί εμπόδια στην έγκριση προσλήψεων, ακόμη και αν αυτή η διαδικασία είχε κινηθεί επαρκώς.
Ωστόσο, μέχρι και χθες, μόλις δύο άτομα είχαν στελεχώσει την ΕΥΔΕ, τουλάχιστον στα χαρτιά… «Φοβάμαι πως δεν θα λειτουργήσει ποτέ η ΕΥΔΕ», είπε χθες στη «ΓΝΩΜΗ» στέλεχος της Περιφέρειας ΑΜΘ, σημειώνοντας πως η δυσκινησία του κρατικού μηχανισμού μάλλον οδηγεί τη λειτουργία της, για πάντα, στις καλένδες…
Αυτό, πάντως, που θα πρέπει να σκεφτούν όσοι κωλυσιεργούν, είναι πως οι πλημμύρες που σχεδόν κάθε χρόνο καταστρέφουν περιουσίες και κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, δεν περιμένουν ούτε το κράτος ούτε τα συμβούλια να πάρουν αποφάσεις.
Εφ. «Η Γνώμη»