Σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης – Λήμνου
Σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά της Σαμοθράκης και της Λήμνου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργίας Νικολάου – Μαυρανεζούλη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου έχει διασφαλιστεί μέσα από το ΕΣΠΑ της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και αφορά στην προμήθεια ενός πλοίου που θα εκτελεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος. Από την οικονομοτεχνική μελέτη που θα κατατεθεί προκύπτει ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι βιώσιμη.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δήλωσε σχετικά «Όπως είχαμε δεσμευτεί, πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να χρηματοδοτήσουμε το αίτημα που έχει υποβληθεί από τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης για την προμήθεια ενός πλοίου που να διευκολύνει τη συγκοινωνιακή προσβασιμότητα, σε επίπεδο Αθήνας, υπηρεσιακών παραγόντων, μετά από συναντήσεις που κάναμε και με την αλληλογραφία που ανταλλάξαμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίσαμε την επιλεξιμότητα της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου μέσα από το ΕΣΠΑ της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σήμερα στη σύσκεψη που είχαμε αποσαφηνίσαμε τι πρέπει να κάνει κυρίως ο τελικός δικαιούχος του έργου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, προσδιορίζουμε έναν βηματισμό σε συντεταγμένη έκφραση κι ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζουμε σε ένα δίμηνο να έχουμε πλέον πλήρη αποσαφήνιση του χρονοδιαγράμματος, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια του συγκεκριμένου πλοίου, που εκτιμάται προϋπολογιστικά ότι θα είναι περίπου στο 1.600.000 ευρώ. Θα καλύπτει συγκοινωνιακά τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ φαίνεται πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον κι από άλλους παραλιακούς δήμους για να έχουν συμμετοχή σε αυτή τη γραμμή.
Το πότε θα είναι έτοιμη η γραμμή εξαρτάται από κάποιους εξωγενείς παράγοντες, αν η γνωστή γραφειοκρατία της χώρας δημιουργήσει κάποια καρκινοβασία χρόνου. Το βασικό είναι ότι υπάρχει επιλεξιμότητα, υπάρχει χρηματοδότηση, υπάρχει βούληση για να γίνει η προμήθεια του πλοίου, άρα περιμένουμε το χρόνο.»
Ερωτηθείς για τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης ο κ. Γιαννακίδης απάντησε «Εμείς περιμέναμε από τον Γενάρη, σύμφωνα με τη συνάντηση που είχαμε σε επίπεδο Υπουργείου Υποδομών, να μας υποβληθεί ο φάκελος για την ένταξη του έργου που προϋπολογίσαμε ότι θα είναι περίπου 25 εκ. ευρώ, και δεν θα αφορά μόνο την εκβάθυνση, αλλά και κάποιες παρεπόμενες δράσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού. Παρά τις εκκλήσεις και την επικοινωνία που είχαμε, είμαστε στα τέλη του Μάρτη κι ακόμη δεν μας έχει υποβληθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της ΑΜΘ, κι είμαστε σε αναμονή. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην περιοχή, ούτως ώστε ένα λιμάνι να έχει τη λειτουργικότητα, το βάθος που πρέπει κυρίως για να καλύψει τις εμπορικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου θα ανακοινώσουμε ότι το έργο που αφορά στην αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το αίτημα δηλαδή που θα υποβάλει ο Δήμος και προχωρά στην εκπόνηση της μελέτης, θα τύχει της αποδοχής και την απόφαση ένταξης στο χάρτη των χρηματοδοτικών εργαλείων που λέγεται ΕΣΠΑ ΑΜΘ. Βλέπετε ότι πολλά έργα έρχονται να καλύψουν χρόνιες αναπτυξιακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Να σας δηλώσω ότι προϋπολογιστικά περίπου 230 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της ΑΜΘ είναι ενταγμένα και αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.»