Από την εφημερίδα Θράκη Press

Ο Καθηγητής Δερματολογίας, π.Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης  και Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Κουσκούκης«Φιλί ζωής» στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχή του Έβρου, υποστηρίζει ο Καθηγητής Δερματολογίας, π.Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ότι μπορεί να αποτελέσει η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, με μία όμως διαφορετική ματιά και προσέγγιση από αυτή που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Θράκη Press», ο κ. Κουσκούκης, ο οποίος τα τελευταία 24 χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή του Έβρου τόσο μέσα από την παροχή υπηρεσιών υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και μέσα από τις δράσεις του στα διάφορα κυβερνητικά πόστα που έχει υπηρετήσει, τεκμηριώνει με πολύ ισχυρά επιχειρήματα, ότι ο Ιαματικός Τουρισμός, υπό μορφή τουρισμού υγείας και ευεξίας και σε συνδυασμό με τα φυσικά οφέλη που πλούσια κατέχει η περιοχή, είναι ικανός να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον Έβρο, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και φυσικά καθιστώντας το νομό ως τουριστικό προορισμό σε αγορές όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού.
-Κύριε Κουσκούκη θεωρείτε ότι η περιοχή του Έβρου έχει τα εχέγγυα εκείνα που απαιτούνται ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω στον τομέα του τουρισμού;
Η πολυετής εμπειρία μου από την ενασχόληση μου με τα τουριστικά δρώμενα είτε ως Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, είτε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού του Ν. 3498, περί κέντρων θαλασσοθεραπείας- Spa και Ιαματικών μονάδων καθιστά, επιβεβλημένη την κατάθεση των απόψεων και προτάσεων μου, για την ανάπτυξη της Θράκης, μιας περιοχής προικισμένης με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η τουριστική ανάπτυξη του Έβρου ειδικότερα σήμερα αποτελεί μονόδρομο για αξιοποίηση των ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, του περιηγητικού και συνεδριακού τουρισμού και φυσικά για την αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών του Δήμου Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης σε θερμαλιστικά κέντρα ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του επερχόμενου ιατρικού τουρισμού.
– Τι σημαίνει η έννοια Ιαματικός- Ιατρικός τουρισμός;
Ο ιαματικός – Ιατρικός τουρισμός αποσκοπεί στην ευεξία, στην χαλάρωση και στην αναζωογόνηση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών υγείας καθόσον τα ιχνοστοιχεία των ιαματικών νερών ευεργετούν πολλές παθήσεις, γεγονός που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Στα κέντρα θαλασσοθεραπείας – Spa, το θαλασσινό νερό επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα, αφού έχει και αυτό ιαματικές ιδιότητες, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία και τα υδρομασάζ.
Ο ιατρικός τουρισμός έχει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, επειδή δίνει την δυνατότητα αποκατάστασης προβλημάτων υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σε άτομα που θα απολαμβάνουν συγχρόνως τουριστικές υπηρεσίες όπως ακριβώς συμβαίνει στα κέντρα τουρισμού υγείας.
Επιπλέον ισχυρό κίνητρο για την επισκεψιμότητα του Έβρου είναι η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που παρέχει ιατρική κάλυψη σε οποιονδήποτε ασθενή με χρόνια και οξεία προβλήματα υγείας και θέλει να κάνει τουρισμό και ειδικότερα σε άτομα τρίτης ηλικίας που η πιθανότητα να ασθενήσουν είναι αυξημένη.
– Για τη δημιουργία μίας τέτοιας μορφής τουρισμού θεωρείται ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία φορέων και αν ναι ποιον, ή πιστεύεται ότι αποτελεί καθαρά και μόνο ιδιωτική πρωτοβουλία;
Καταρχήν θεωρώ ότι σε τέτοιου είδους προγράμματα τουρισμού, απαραίτητοι είναι όλοι, δηλαδή και η Δημοτική Αρχή και οι ιδιωτικοί φορείς, αλλά κυρίως η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών καθόσον η επιτυχία των προγραμμάτων απαιτεί και την καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραδοσιακής φιλοξενείς των Θρακών.
Είναι φιλόδοξη και πρωτοποριακή η πρόθεση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη να ιδρύσει Οργανισμό Τουρισμό στην Πρωτεύουσα του Έβρου, ο οποίος θα προβεί στην χωροταξική τουριστική αποτύπωση της περιοχής, στην έρευνα για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στην τουριστική προβολή της, στον συντονισμό των δράσεων για εξοικονόμηση πόρων, καθώς και στον σχεδιασμό και την υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ που αφορούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενεργώντας είτε ως Δημοτική Αρχή είτε ως συμπράξεις με ιδιωτικούς φορείς.
– Από την συνεχή παρουσία σας στην περιοχή και τις επαφές σας με επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού, έχετε εντοπίσει τέτοιου είδους πρόθεση;
Η επίσκεψη μου στα ιαματικά κέντρα και κέντρα θαλασσοθεραπείας- Spa ως Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Πηγών, αλλά και ως Πρόεδρος της Ιατρικής Αισθητικής Εταιρείας, μου δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνω ιδίαν άποψη και να αξιολογώ την παροχή υπηρεσιών ευεξίας και αναζωογόνησης.
Είναι δεδομένο ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει αξιόλογες και ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες. Έχω όμως επισκεφτεί ένα πρότυπο κέντρο θαλασσοθεραπείας – Spa υψηλών προδιαγραφών ανάλογο με τα τρία κέντρα θαλασσοθεραπείας που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα 2.400 τμ, το οποίο λειτουργεί στο ξενοδοχείο Θράκη Palace και παρέχει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της πόλης και στους επισκέπτες. Η επένδυση σε τέτοιες υποδομές και προγράμματα παροχής υπηρεσιών, ευεξίας, αναζωογόνησης και αναβάθμισης της ψυχικής και σωματικής υγείας, δημιουργεί προϋποθέσεις για επανατοποθέτηση και επαναπροσδιορισμό της Θράκης και της Ελλάδας γενικότερα στο παγκόσμιο τουριστικό θέρετρο για ιαματικό, θερμαλιστικό και ιατρικό τουρισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.
-Θεωρείτε ότι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν τα νέα δεδομένα που μας αναλύσατε;
Αρκετοί πολίτες που ακούνε καθημερινά τις λέξεις ιαματικός τουρισμός, τις συνδυάζουν με την παραδοσιακή και εναλλακτική ιατρική, αναφερόμενοι σε εμπειρικά θεραπευτικά αποτελέσματα συντοπιτών τους.
Σήμερα όμως οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις των εφαρμογών των ιαματικών νερών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες σε συγκεκριμένες παθήσεις όπου δρουν ευεργετικά και συμπληρωματικά με τις ειδικότητες της κλασικής ιατρικής. Επιβάλλεται επομένως να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για τις ευεργετικές δράσεις της ιαματικής θεραπείας και θαλασσοθεραπείας, που γίνονται σε οργανωμένα κέντρα και μάλιστα μέσα στον ιστό της πόλης, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες.
Πολλοί τουρίστες σήμερα μέσω του διαδικτύου επιλέγουν ως πρώτο σκοπό την απόλαυση των υπηρεσιών ευεξίας και αναζωογόνησης και δευτερευόντως τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Συμπερασματικά αυτές οι υποδομές δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος αυτό που η Δημοτική Αρχή έχει ορθότατα θέσει ως κυρίαρχο στόχο, για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μαζί με την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας από τη γεωθερμία και τα αιολικά πάρκα.
Χαριτίνη Λέτσα