«Ο χρυσός δεν είναι ανάπτυξη»
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
«Να επαναλάβουμε το όχι μας στην καταστορφή του τόπου» είπαν η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα ΑΜΘ Γ. Ούστογλου και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΖΙΔΗ
Η θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Χρυσωρυχεία Θράκης»για το έργο χρυσού στο Πέραμα έθεσε σε κίνηση το κίνημα των φορέων και των πολιτών κατά των χρυσωρυχείων που θα επιχειρήσουν να δώσουν τη δική τους απάντηση, μέσω του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας που διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 7 Μαρτίου 1μμ μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.
Για αυτό αλλά και για τους λόγους που οι θεσμικοί φορείς εξακολουθούν να αντιστέκονται στην επένδυση, εδώ και 12 χρόνια, παρέθεσαν χθες συνέντευξη τύπου η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα ΑΜΘ Γ. Ούστογλου και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης. Στηριζόμενοι στην τελευταία έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους που τους οδηγούν στο όχι προς την επένδυση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θετικό ισοζύγιο στην επένδυση, ενώ υπογράμμισαν ότι κάθε απόφαση υπέρ της εταιρείας (πχ του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) θα αντιμετωπιστεί και σε νομικό επίπεδο.
Οι τρεις αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι του νομού μας, σημείωσαν ότι δρομολογούνται δράσεις ανάπτυξης που δεν συμβαδίζουν με το έργο του χρυσού, το οποίο θα αφήσει αρνητικές επιπτώσεις, ενώ κάλεσαν τον λαό της περιοχής να δώσει το δικό του μήνυμα αύριο, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.
Νικολάου: Περιμένουμε να γίνει σεβαστή απόφαση της τοπικής κοινωνίας
«Για άλλη μία φορά είμαστε εδώ για να πούμε όχι στο χρυσό. Η τοπική κοινωνία εδώ και 12 χρόνια έχει εκφραστεί με αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη της επιστημονικά δεδομένα σε επιστημονικές ημερίδες, δημόσιες συζητήσεις, συλλογικά όργανα, εκθέσεις επιστημονικών επιτροπών, συγκρίνοντας τα οφέλη και τις επιπτώσεις από μία τέτοια επένδυση, κατέληξε ότι η εξόρυξη του χρυσού δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας, αποτρέπει φιλικές δραστηριότητες προς το περιβάλλον, προσελκύει και άλλες δραστηριότητες, επιβαρυντικές για την περιοχή μας, απαξιώνει την αρχαιολογική σπουδαιότητα της περιοχής, καταστρέφει το μοναδικό δάσος της Μαύρης Πεύκης. Ζητάμε να σεβαστούν όλοι την γνώμη και την απόφαση του λαού μας» ήταν τα λόγια της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργίας Νικολάου.
Σε ότι αφορά την θετική γνωμοδότηση από το ΥΠΕΚΑ, η κα Νικολάου σχολίασε πως «η απόφαση αυτή της τοπικής κοινωνίας, με την τελευταία θετική γνωμοδότηση από το υπουργείο, δεν έγινε σεβαστή. Είναι έλλειμμα δημοκρατίας από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας. Η τοπική κοινωνία έχει μιλήσει, 12 ολόκληρα χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε στην Καβάλα ότι καμία επένδυση δεν θα γίνει στην περιοχή μας αν δεν έχει την έγκριση της τοπικής κοινωνίας. Περιμένουμε το ΥΠΕΚΑ να σεβαστεί πρώτα απ’ όλα την απόφαση της τοπικής κοινωνίας».
Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου έθεσε και κάποια καίρια ερωτήματα:
Αποζημιώνονται όλες οι επιπτώσεις από μία τέτοια επένδυση στην περιοχή μας; Αυτό το εγχείρημα αφήνει κέρδη στον τόπο μας και στη χώρα; Οι φυσικοί πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για αυτού του είδους την επένδυση σε ποιο βαθμό αναλώνονται και αν μολύνονται; Θα έχουμε νερό σε λίγα χρόνια για να πιούμε; Η επιφανειακή εκμετάλλευση της εξόρυξης τι συνέπειες θα έχει για τον αρχαιολογικό μας χώρο;» Δεν νομίζω ότι είναι απάντηση πως θα πρέπει να μαζέψουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα και να τα μεταφέρουμε κι αυτό λύνει το πρόβλημα. Οφείλουμε να αποτρέψουμε μία τέτοια δραστηριότητα για την περιοχή μας για να διασφαλίσουμε τις υφιστάμενες δραστηριότητες που υπάρχουν, να εφαρμόσουμε εμείς το σχέδιό μας που στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη για την περιοχή μας».
Ούστογλου: «Μας εμπαίζει το Υπουργείο»
Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της ΑΜΘ Γιώργος Ούστογλου ανέλυσε τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΤΕΕ Θράκης με βάση της οποίας επανατοποθέτησε την αρνητική του θέση, απαντώντας και σε ισχυρισμούς της μελέτης της εταιρείας χρυσού. «Αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε το υπουργείο ανάπτυξης με το να εγκρίνει την προμελέτη έχει να κάνει με δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο ότι απέρριψε την ομόφωνη γνώμη των φορέων της περιοχής μας οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει αυτή η επένδυση για τους λόγους που ανέφερα συνοπτικά αλλά και για μία σειρά από άλλους λόγους. Επειδή δηλαδή είναι ένας εμπαιγμός και κανείς από εμάς δεν πρέπει να συναινέσει σε αυτή τη λογική που έχει το υπουργείο. Την έχουμε δει στο παρελθόν, την έχουμε ζήσει, δεν θέλουμε να τη βλέπουμε από εδώ και πέρα. Το δεύτερο είναι ότι φυσικά και θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής μας, είναι ένα έργο που δεν έχει χρονικό ορίζοντα μεγάλο. 8 χρόνια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, προσωπικά πιστεύω ότι μέσα σε μία πενταετία θα τελειώσει κι αυτές οι θέσεις εργασίας που λένε ότι θα δημιουργήσουν δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που χάθηκαν και που η πολιτεία αδιαφόρησε να μείνουν αυτές οι επιχειρήσεις και να προσφέρουν δουλειά σε όλους τους συμπολίτες μας».
Λαμπάκης: «Να πούμε όχι στην καταστροφή του τόπου»
Με τόσα επιχειρήματα ειδικών, επιστημόνων με μελέτες διαφόρων ειδικοτήτων, με αγώνα χρόνων πλήθος κόσμος και εκπροσώπων φορέων, συζητήσεων και διαλόγου, με ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, απορώ πως μπορούν κάποιοι ακόμη να μην έχουν καταλάβει τι γίνεται και να μιλούν υπέρ του χρυσού, αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.
Κατηγόρησε τις πρακτικές της εταιρείας που όπως είπε «στόχο έχουν να παραπλανήσουν και να παραπληροφορήσουν για να διχάσουν την κοινή γνώμη, ώστε να πετύχουν την αδειοδότηση», έκανε λόγο για ανεπανόρθωτα καταστροφική επένδυση για τον τόπο και την περιοχή, ενώ παρέθεσε και σχέδιο για «άμεση τόνωση της οικονομίας μέσω αναπτυξιακών δράσεων και ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, όπως έργα 20 εκ ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, το άνοιγμα τουρισμού προς τη Ρωσία και το υγροποιημένο αέριο που εξασφαλίζει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτή του χρυσού.
«Αν δοθεί έγκριση και προχωρήσει το έργο, θα είναι απρόβλεπτες οι οικολογικές επιπτώσεις, θα δοθεί καθοριστικό πλήγμα στην υποβάθμιση της περιοχής και σε άλλες δραστηριότητες, θα τορπιλιστεί η οικονομική προοπτική και ανάπτυξη του τόπου. Η εταιρεία έρχεται από τον Καναδά, με μεγάλα μερίδια στο Χρηματιστήριο, με το ράλι του χρυσού να καλπάζει και θέλει να πάρει τον χρυσό με έναν απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα, με μόνο σκοπό το κέρδος της, χωρίς καν να υπόκειται σε φορολόγηση προς το ελληνικό δημόσιο. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί έχουν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επενδύσεις και μια άλλη αναπτυξιακή τροχιά στον τόπο. Ας αφήσουν τον Δήμο μας, και την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσουν το δικό τους σχέδιο, να αναπτύξουμε τον τόπο μας, μακριά από τον κίνδυνο του χρυσού» κατέληξε ο κ. Λαμπάκης
ΑΔΕΔΥ Έβρου: Συμμετοχή στο συλλαλητήριο με στάση εργασίας
Με αφορμή την έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου από το ΥΠΕΚΑ, το Ν.Τ. της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Ν. Έβρου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του χρυσού Έβρου- Ροδόπης,
1. Καλεί τα Σωματεία Εργαζομένων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. Α΄ & Β΄ βαθμού του Νομού μας να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στην Αλεξ/πολη στις 7 Μαρτίου 2012 και ώρα 13.00 μπροστά στο Δημαρχείο.
2. Προκηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 από τις 13.00 έως 15.00, ώστε οι συνάδελφοι-ες να διευκολυνθούν και να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.