Έντονες επιφυλάξεις στον Έβρο για εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση
Της Κικής Ηπειρώτου
Ολοταχώς για εκλογή του νέου του προέδρου προχωρά το ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα στις 18 Μαρτίου και πιθανότατα από τη βάση. Όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΣΟΚ θα οδεύσει προς τις διαδικασίες που έχει αποφασίσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει με την Εθνική Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαρτίου, να μετατρέπεται την δεύτερη ημέρα (4 Μαρτίου) σε Εθνικό Συμβούλιο. Εκεί θα θα υποβληθούν και θα ανακηρυχθούν υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ η εκλογή θα γίνει στις 18 Μαρτίου από τους ψηφοφόρους του κινήματος.
Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, αρκετές είναι οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται, αναφορικά τόσο με τον χρόνο της εκλογής νέου προέδρου, όσο και με τον τρόπο. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Ράσιος, σημειώνει πως «ο επόμενος πρόεδρος θα είναι πρόεδρος μεταβατικού σταδίου, η κατάσταση είναι σαν να έχουμε βάλει το άλογο πίσω από το κάρο. Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα να βρούμε και να αναπτύξουμε την ιδεολογική μας πλατφόρμα, να κάνουμε τον απολογισμό και την αυτοκριτική μας για τις πολιτικές μας επιλογές και στη συνέχεια να δούμε τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Να δούμε τα πεπραγμένα μας, την ιστορική ανάγκη που μας οδήγησε ως εδώ, καθώς και το πολιτικό της αποτέλεσμα. Όμως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο του συμπιεσμένου χρόνου, τι ακριβώς θα βγούμε να πούμε στον κόσμο;».
Ο κ. Ράσιος επισημαίνει πως υπάρχει μία ανεξήγητη βιασύνη, σημειώνοντας πως θα ήταν απαραίτητο πριν από οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία να υπάρξει ένα πολιτικό καταστάλαγμα και επιστέγασμα, μία πολιτική συμφωνία που θα οδηγούσε στην επιλογή του προσώπου ή των προσώπων που θα ηγούνταν του κινήματος. Ωστόσο, στην ερώτηση αν η βιασύνη αυτή εξηγείται από τον απροσδιόριστο χρόνο των εκλογών και την ελπίδα ότι θα μπορέσει το κόμμα, με νέα ηγεσία, να βγει από το τέλμα των μονοψήφιων ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ράσιος αναφέρει: «Τα πρόσωπα δεν θα φέρουν αλλαγή και δεν θα κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι η σοβαρή δουλειά και η υπεύθυνη στάση ενός κόμματος. Άλλωστε, τα υπάρχοντα πρόσωπα βαρύνονται από τις πολιτικές επιλογές τους τα δύο τελευταία χρόνια».
Ρίσκο η εκλογή από τη βάση
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ακόμη πως ενέχει ρίσκο η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που ο κόσμος επιδεικνύει πρωτόγνωρη αδιαφορία για τα τεκταινόμενα στο κόμμα, καθώς, αυτό που τον απασχολεί, είναι τα οικονομικά του προβλήματα.
«Τα δύο πολιτικά κόμματα που υιοθέτησαν την εκλογή προέδρου από τη βάση, το έκαναν με επιτυχία, σε μία εντελώς διαφορετική συγκυρία. Τότε, ο κ. Παπανδρέου εξελέγη από 1 εκ. ψηφοφόρους και ο κ. Σαμαράς από 700.000. Σήμερα, πολύ φοβάμαι ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα λάβει παραπάνω από 100-150.000 ψήφους. Αυτό θα ήταν ένα λάθος που θα εμφάνιζε το νέο πρόεδρο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο, πολύ αποδυναμωμένο».
Σημειώνει πως χρειάζεται χρόνος, ώστε τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την προεδρία, να πείσουν ότι η χώρα έχει βγει για τα καλά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού, κάποια στιγμή, θα λάβουν τέλος και θα πιάσουν τόπο, ότι θα πέσουν χρήματα στην αγορά, θα υπάρξει ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας.
Ο βουλευτής του 1 εκ. ευρώ και τα οικονομικά προβλήματα των οργανώσεων
Σε αντίθεση με άλλες νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ που έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, η νομαρχιακή οργάνωση του Έβρου, προς το παρόν, τα βγάζει πέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γραμματέα της, «τα οικονομικά προβλήματα είναι πολύ κοντά και για εμάς, καθώς ούτε τα μέλη, αλλά ούτε και οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ δίνουν την χρηματική τους συνεισφορά, όπως γινόταν παλιά».
Εφ. «Η Γνώμη»