Συνεδρίασε την Τετάρτη 15 2 2012 σε τακτική συνεδρίαση στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν προγραμματικές συμβάσεις για μελέτη και εκτέλεση επειγουσών εργασιών που αφορούν σε προσωρινές εμφράξεις ρηγμάτων, αποκαταστάσεις, ενισχύσεις, βελτιώσεις αναχωμάτων και καθαρισμούς κοίτης ποταμών για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου καθώς και την ενίσχυση της γέφυρας Κομμάρων του ποταμού Άρδα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,9 εκ ευρώ.
Στο πλαίσιο ελέγχου της διοίκησης για ζητήματα άμεσης επικαιρότητας απαντήθηκε αρμοδίως επερώτηση που αφορούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από τις χιονοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων και παρουσιάστηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία καθώς και οι αδυναμίες κυρίως λόγω υποστελέχωσης.
Ακόμη απαντήθηκε σχετική επερώτηση που αφορούσε στη στήριξη εναλλακτικών – οικοτουριστικών δραστηριοτήτων και τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και προγραμματίζει η Περιφέρεια μέσω του τομέα του τουρισμού για να στηρίξει περαιτέρω το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό πεδίο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.
Τα μέλη του οργάνου επίσης και μετά από γόνιμη συζήτηση ενέκριναν κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα έργων Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το 2012 όπως αυτό προέκυψε και αξιολογήθηκε μέσα από τις σχετικές διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού.
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου εξάλλου ενέκριναν τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: «Αποπεράτωση νέας πτέρυγας της Μονάδας Ανοικτής Φροντίδας Ηλικιωμένων Κομοτηνής», την Προμελέτη του έργου «Ανακατασκευή της Επαρχιακής οδού Νο 2 από το 5ο χλμ. έως τα όρια νομών Ροδόπης-Ξάνθης» για το τμήμα από ΚΤΕΟ έως κόμβο Κομοτηνής, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το έργο «Εργασίες στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Κ.» μεταξύ του Δήμου Νέστου και της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Επίσης, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 προϋπολογισμού 2.850.000 εκ. ευρ., η Βελτίωση οδού Παπάδων – Μικρομηλιάς στην Π.Ε Δράμας προϋπολογισμού 6.950.00 εκ. ευρ., η υποβολή πρότασης στο Ε.Π Μακεδονίας –Θράκης 2007-2013 για το έργο «Βελτίωση δρόμου Μεγάλου Δουκάτου-Ισάλου», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ και η υποβολή πρότασης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου Κατασκευή Πλωτών Εγκαταστάσεων στο κεντρικό λιμάνι Καβάλας προϋπολογισμού 5.200.000 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου συμφώνησαν κατά πλειοψηφία στην υπεκμίσθωση των Λουτρών της ιαματικής πηγής των Ελευθερών της ΠΕ Καβάλας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και δυναμική αξιοποίησή τους.
Στη συνεδρίαση παρέστη αντιπροσωπεία Προέδρων Επιμελητηρίων της ΠΑΜΘ που εκπροσωπούσε όλα τα Επιμελητήρια, τις Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας η οποία και ανέγνωσε σχετικό υπόμνημα στο οποίο ζητά την ενεργοποίηση όλων εκείνων των ελεγκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου και την αντιμετώπιση της στρέβλωσης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Να σημειωθεί ότι η σχετική αρμοδιότητα για την συγκρότηση των σχετικών κλιμακίων ελέγχου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.) έχει περιέλθει δια πρόσφατου νόμου (Ν.4038/2012) στην αιρετή Περιφέρεια.
Τέλος, στα μέλη του οργάνου απευθύνθηκαν εργαζόμενοι στην Εργατική Εστία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ ζητώντας τη συμπαράστασή τους. Τα μέλη του συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που είχε προταθεί από την παράταξη «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για το θέμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο Μνημόνιο 2 εκτός των άλλων σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος προβλέπεται η κατάργηση των Οργανισμών εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Πρόκειται για μια ανάλγητη πράξη, κατεδάφισης κοινωνικών δομών γιατί:
1) Συμπαρασύρει το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά εργαζομένων.
2) Εκθέτει σε κίνδυνο τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, όσους έχουν πάρει εργατική κατοικία και πληρώνουν δόσεις, αλλά και όσους έχουν επιδότηση του ενοικίου τους
3) Καταργούνται μια σειρά προγράμματα όπως: κοινωνικού τουρισμού, ολιγοήμερων εκδρομών, διανομής θεαμάτων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες.
4) Κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά πολλοί εργαζόμενοι στην περιοχή μας που απασχολούνται στους Οργανισμούς αυτούς.
Οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στηρίζονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Αποτελούν μια ανάσα για τους πιο χαμηλόμισθους και τις οικογένειές τους. Δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό . Για ποιο λόγο λοιπόν καταργούνται; Με ποιο δικαίωμα τα 3 δις των αποθεματικών και τα 200 ακίνητα του Οργανισμού σε όλη τη χώρα θα πάνε σαν εγγυήσεις στις αξιώσεις των δανειστών;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων της περιοχής ζητεί από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να μη προχωρήσει στην κατάργηση των Οργανισμών.