Το «μπαράζ» λουκέτων σε υπηρεσίες του Έβρου συνεχίζεται, κι αυτή τη φορά, σειρά έχουν οι Φέρες. Η φημολογούμενη κατάργηση του ΙΚΑ Φερών (όπως και του Σουφλίου) έχει προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή, σε μία εποχή που το κόστος για την παραμικρή μετακίνηση προς το κέντρο κρίνεται μέχρι και απαγορευτικό. Πέρα από το ΙΚΑ, λουκέτο φαίνεται πως μπαίνει και στην παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη της περιοχής…
Το ψήφισμα του Δ.Σ.
Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ έντονα στη φημολογούμενη μεταφορά αυτών των τόσο σημαντικών υπηρεσιών. που παρέχονται μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Ι.Κ.Α. Φερών, προς τους 10.000 κατοίκους της περιοχής. Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που υπάρχει στις Φέρες εδώ και πολλά χρόνια και εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους. Με τη διατήρηση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. στις Φέρες οι δημότες ανακουφίζονται από τη σπατάλη πόρων και εργατοωρών, που θα δαπανούσαν αν για κάθε υπόθεσή τους αναγκάζονταν να μεταβούν στην Αλεξ/πολη. Η ευρύτερη περιοχή των Φερών, μπορεί και πρέπει μέσα στο πνεύμα και την προσπάθεια της συγκράτησης του πληθυσμού στην ενδοχώρα του Έβρου, να αποκτήσει στοιχειώδη επάρκεια υπηρεσιών προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμά μας για σταθεροποίηση τουπληθυσμού στις γενέτειρές τους.
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ αντίθετοι στα σχέδια της Κυβέρνησης για την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής των Φερών, η οποία τον τελευταίο καιρό δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα (κλείσιμο του Ο.Τ.Ε., φημολογούμενη υποβάθμιση των ΕΛ.ΤΑ. και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών, κλείσιμο Παιδικής & Εφηβικής Βιβλιοθήκης), που πλήττουν καίρια τον κοινωνικό ιστό της, σε μια περίοδο που η Δημοτική Αρχή καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες, που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων της ΔΕ Φερών.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ κάθε τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τον πολυδιαφημιζόμενο στόχο του «Καλλικράτη» που είναι η αποκέντρωση των Υπηρεσιών με σκοπό την άμεση και καλύτερη ποιοτικά εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου.
ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ την αντίθεσή του στις ενέργειες αυτές που οδηγούν σε αναπόφευκτο μαρασμό την ευρύτερη περιοχή των Φερών, καθώς πιστεύει ότι η αποκέντρωση των υπηρεσιών και η καλύτερη προσέγγιση των αναγκών των πολιτών, πέρα από τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη της Περιφέρειας και την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στοιχείο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα στους στόχους της σημερινής πολιτείας.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την υποβάθμιση, αποδυνάμωση και απομόνωση της περιοχής των Φερών, καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να φύγουν και οι λίγες Υπηρεσίες που έχουν απομείνει.»

Τίτλοι τέλους και για την παιδική βιβλιοθήκη των Φερών
Τίτλους τέλους θέλει να βάλει το υπουργείο Παιδείας σε έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο Οργανισμό -των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ)- με 20ετή γόνιμη πορεία, χωρίς όμως να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους απλήρωτους από το 2010 εργαζομένους, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων κτιρίων.
Με το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατα η εφημερίδα «Καθημερινή», μνημονεύοντας το παρακάτω απόσπασμα από την εφημερίδα μας:
«Μια «όαση» πολιτιστικής διεξόδου που υπήρχε από το 1980 στις Φέρες, εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Φερών, ένα κύτταρο ζωντάνιας για την τοπική κοινωνία, παραμένει κλειστή. Από τον Δεκέμβριο του 2009 οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και από τον Μάρτιο του 2010 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Οργανωτικά και υπηρεσιακά η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Φερών υπάγεται στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών βιβλιοθηκών που είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τέτοιες προσπάθειες και αδυνατεί να τις στηρίξει. Ένας χώρος πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, στεγασμένος σ’ ένα κτίριο στολίδι των Φερών, είναι κλειστός και οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς της περιοχής διαμαρτύρονται με κάθε ευκαιρία, ζητώντας επίμονα το άνοιγμα της βιβλιοθήκης.
Κι όμως… μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, υπάρχει φως αισιοδοξίας. Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, υπήρξε συνάντηση στις Φέρες μεταξύ του Αντιδημάρχου Νίκου Γκότση και του γραμματέα του Ιδρύματος Μποδοσάκη Σωτήρη Λαγανόπουλου, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα στην περιοχή για να διερευνήσει το θέμα της μη λειτουργίας της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Φερών, αφού το Ίδρυμα Μποδοσάκη την έχει υιοθετήσει από την ίδρυσή της, το 1980.
Ο κ. Λαγανόπουλος εξέφρασε την βούληση του Ιδρύματος για συνέχιση της χορηγίας προς την Βιβλιοθήκη Φερών αρκεί να λειτουργήσει και να συνεχίσει το έργο της με τα παιδιά. Συμφωνήθηκε να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα για τις δυνατότητες αντιμετώπισης του επείγοντος οικονομικού προβλήματος αλλά και του νομικού θέματος της άκαμπτης οργανωτικής δομής, που δεν επιτρέπει επιμέρους παρεμβάσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκότσης επεσήμανε την διάθεσή του για κάθε αναγκαία παρέμβαση στη συντήρηση του κτιρίου καθώς και στην καταβολή των λειτουργικών δαπανών της βιβλιοθήκης, εκφράζοντας και τις διαμαρτυρίες των γονέων και των μαθητών της περιοχής μας που μια βιβλιοθήκη με τόση επισκεψιμότητα είναι κλειστή…»
Αυτά πέρυσι… Φέτος, το υπουργείο Παιδείας βάζει τίτλους τέλους στον σημαντικό θεσμό των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, που αποτελούσαν ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και γνώσης για τις τοπικές κοινωνίες.

 

Εφ. «Η Γνώμη»