Έβρος: Σύσκεψη για την κρίση
Ανοιχτή σύσκεψη με τη συμμετοχή της εκκλησίας, δήμων, δημόσιων φορέων, παραγωγικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, με σκοπό τη σύσταση ενός περιφερειακού δικτύου συνεργασίας και διαβούλευσης για την κοινωνική αλληλεγγύη σε ολόκληρη την επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης.
Η σύσκεψη διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Επεξεργασία, την Εισήγηση και την Παρακολούθηση Μέτρων Παρέμβασης σχετικά με την Αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
«Σκοπός των ανοιχτών συσκέψεων είναι να δώσουμε ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας στις Περιφερειακές Ενότητες, ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης συντεταγμένα και συντονισμένα» είπε μιλώντας στη διάρκεια της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή αυτή, που συστάθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις του γιατί αφορά τον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και θα συμβάλλει ώστε οι φορείς και οι πολίτες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να αποκτήσουν πραγματικά περιφερειακή συνείδηση»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αρχέλαος Γρανάς, Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ανέφερε ότι ο πρώτος άξονας δράσης της Επιτροπής θα αφορά στην προώθηση άμεσων μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης, θα καταγράφει τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και θα προωθεί ενέργειες για την κάλυψη των κενών και των ελλείψεων που θα εντοπίζονται σε περιφερειακό επίπεδο.
Στόχος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ο κ. Γρανάς, δεν είναι να υποκαταστήσει τους μηχανισμούς και τις δράσεις που υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία, αλλά να υποστηρίξει με κάθε μέσο την συνέχιση των προσπαθειών τους, ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητά τους
«Σκοπός των συσκέψεων αυτών, που θα γίνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι να δοθεί το μήνυμα από όλους μαζί τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις των τοπικών κοινωνιών ότι οι τοπικές κοινωνίες δρουν συντεταγμένα και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά.» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Γρανάς, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μέτρα παρέμβασης και για δύο ακόμη άξονες δράσης, για τη δημιουργία «αναχωμάτων» για την ανάσχεση της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού και για την προώθηση πολιτικών για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Το μέλος της Επιτροπής κ. Θανάσης Μακρής, περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας-Αλληλεγγύης, τόνισε ότι «Στόχος είναι όλη η κοινωνία, στο σύνολό της, να αντιμετωπίσει την κρίση και τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και να αναπτύξουμε την κοινωνική συνοχή συντονισμένα».
Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ιρφάν Ουζούν, υπογράμμισε ότι «στην κρίση που ζούμε έχουν αυξηθεί οι οικογένειες και οι πολίτες που έχουν ανάγκη, πρέπει να δράσουμε γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η Επιτροπή.»
Στη σύσκεψη, που συντόνισε η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ζουμπουλιά Κουκουβέλα, συμμετείχαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τις δράσεις τους, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου κ.κ. Άνθιμος και Δαμασκηνός, οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων, φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.