« ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»

Την απάντησή του απέστειλε ο Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην Βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε, στην Αναφορά που κατέθεσε για « τα προβλήματα σχετικά με την προστασία του δασικού πλούτου Σαμοθράκης», βασιζόμενη στην οικ. Επιστολή του Δήμου Σαμοθράκης, κ. Χανού Γεωργίου.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός σημειώνει ότι: « το ζήτημα της υλοτομίας είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που μαστίζει τα Ελληνικά Δάση εδώ και πολλά χρόνια. Γι’αυτό τον λόγο με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ εκδόθηκε η Α.Π.: 117886/2178/16-5-2011 στις Δασικές Υπηρεσίες ΤΩΝ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων το ποσό των 3.038.660 ευρώ για τη συμμετοχή των δασικών υπαλλήλων σε απογευματινή εργασία ( 2.179.650 ευρώ) και τη συγκρότηση περιπόλων κατά τις Κυριακές και σε εξαιρέσιμες ημέρες (859.010 ευρώ) προς αποτροπή των ανωτέρω αναφερόμενων δασών που απειλούν τα δασικά οικοσύστημα ( σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα 36,37 και 38 του Ν. 1845/1989 και των διατάξεων του Ν. 998//79 και του Ν. 2612/98 και των άρθρων 1& 3 του ΠΔ 242/93). Παρόλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Υπουργός η αρμοδιότητα κατανομής π[προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες εξαρτάται από την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, στην οποία ανήκουν οργανικά, και όχι από το ΥΠΕΚΑ».

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε, βασιζόμενη στην απάντηση του Υπουργού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι « τα δάση του νησιού αλλά και ολόκληρου του Νομού αποτελούν τον πλούτο του τόπου μας. Για να μην αφανιστούν ολοσχερώς , η κ. Ρενταρή δήλωσε ότι  προτίθεται να κανονίσει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού».