Πρόγραμμα εκδηλώσεων Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 19:30 στο Ε.Μ.Θ.
Παρουσίαση του “Προσωπικού Ημερολογίου-Ανεκδοτολογίου” του Γιάννη Σερβετά από τις εκδόσεις Ιανός και το βιβλιοπωλείο Βαταμίδη. Μαζί του ο Βασίλης Δέλιος, προλογίζει η Μάγδα Παπανικολάου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 20:00 στο Ε.Μ.Θ.
Κοπή πίτας του Σωματείου Φίλων του Μουσείου με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος “ΑμάνΚι Έρως”. Στο τραγούδι η Καίτη Μακρή.
Το σχήμα ξεκίνησε πριν 3 χρόνια για να μελετήσει τις μουσικές της Μεσογείου. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν και διαδόθηκαν τα ακούσματα αυτά, το ύφος, το ήθος, οι χώροι που παίζονται σήμερα, είναι θέματα που απασχολούν και θα συνεχίσουν να δίνουν τροφή για αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης στην παρέα. Μουσικοί και τραγουδιστές με ποικίλο υπόβαθρο μουσικής επένδυσης εμπλουτίζουν τα σχήματα κατά καιρούς με παλιές και σύγχρονες εκτελέσεις. Οι ΑμάνΚι Έρως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ανοιχτό ρευστό “σχέδιο δράσης”, που διερευνά τον τρόπο που η παλιά μουσική μπορεί να βρει μια θέση στην σύγχρονη πραγματικότητα.
Κανονάκι: Αθανασία Βαρσάμη
Νέι: Βαγγέλης Δεμιρόπουλος
Ούτι: Γιώργος Σεβαστάτος
Πολίτικη Λύρα: Χριστίνα Πολυκάρπου
Γιαλί Ταμπούρ: Τόλης Πρεπόνης
Κρουστά: Δημήτρης Κουκομέριας και Ηλίας Κακαλής
Είσοδος με κρασί 5 €.
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 19:00 στο Ε.Μ.Θ.
Ομιλία του Αρά Γκιουλέρ με τίτλο «Η μνήμη του τόπου μέσα από τον φακό του Αρά Γκιουλέρ»
σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης (ΚΕΔΗΦΩΤ).
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 19:00 στο Ε.Μ.Θ.
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη το Σωματείο Φίλων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης σε συνεργασία με διδάσκοντες του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. διοργανώνει έναν κύκλο ομιλιών αφιερωμένο στον ποιητή. Στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ομιλία με τίτλο «Ο Οδυσσέας Ελύτης και η ποίηση του πολέμου: Αντιστάσεις στην εποχή» από την κ. Κοντογιάννη Βασιλική, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ, ΩΡΑ 20:00 στο Ε.Μ.Θ.
Παρουσίαση του βιβλίου «Από την Κλεπτοκρατία στη Χρεοκοπία» του συγγραφέα και δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού από τις εκδόσεις Πατάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας και ο οικονομολόγος-δημοσιογράφος Δημοσθένης Δούκας.
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 18:30 στο Ε.Μ.Θ.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, το Α.ΠΟ.Κ.ΔΑ και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σας προσκαλούν ομιλία με τίτλο «Η Ελληνική παρουσία στα Θρακικά παράλια του Εύξεινου Πόντου μέσα από τις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εικόνες της περιοχής» από την κ. Αναστασία Τούρτα Δρ. Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., ιδρυτικό στέλεχος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και Διευθύντρια μέχρι και το 2008. Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια του κύκλου «Το Βυζάντιο στη Θράκη»
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Σκηνοθεσία και παραγωγή ντοκιμαντέρ
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με τον Αλεξανδρουπολίτη σκηνοθέτη Χάρη Ντώνια διοργανώνει σεμινάριο σκηνοθεσίας και παραγωγής ντοκιμαντέρ. Το σεμινάριο διάρκειας 12 ωρών απευθύνεται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες (ημέρα Τετάρτη, ώρες 17:00-21:00), μια ημέρα διδασκαλίας την εβδομάδα. Έναρξη σεμιναρίου 18 Ιανουαρίου.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ανάπτυξη της θεωρίας μιας ολοκληρωμένης παραγωγής και όλα τα στάδια δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ: σενάριο, αρχές και δομή παραγωγής, σκηνοθεσία, γύρισμα και βασικές αρχές του μοντάζ. Θα ανακαλύψουν και θα δουλέψουν με έναν βιωματικό τρόπο πάνω στην κινηματογραφική ιδιότητα που τους ταιριάζει και με την οποία είναι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί προς όφελος του ντοκιμαντέρ.
Ο Χάρης Ντώνιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Βαρκελώνη, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο αντικείμενο του Audiovisual Management, αποκλειστικά για ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στο Media Business School. H φιλμογραφία του ως σκηνοθέτης περιλαμβάνει τρία ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων το πρώτο στην Νέα Υόρκη, και δύο ταινίες μικρού μήκους, που συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ διεθνώς. Επίσης από το 1998 σκηνοθετεί διαφημιστικά σποτ και μουσικά βίντεο κλιπ για τις αγορές τις Ελλάδας και της Ισπανίας.
Για δηλώσεις συμμετοχής και διαθεσιμότητα θέσεων, καλέστε στο 25510 36663 ή στο info@emthrace.org.
Παράλληλα με τη διεξαγωγή του παραπάνω σεμιναρίου ντοκιμαντέρ, το Ε.Μ.Θ. προετοιμάζει τη λειτουργία δυο ακόμα εργαστηρίων, που θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2012, με τις εξής θεματικές:
l Τέχνη και Οικολογία, Εργαστήριο εικαστικών για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία με την Χρυσή Μπεκιάρη, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών Ρώμης
l Αφήγηση Παραμυθιών για παιδιά. Τα παιδιά μέσα από την αφήγηση θα γνωρίσουν την ελληνική μυθολογία και θα έρθουν σε επαφή με κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, διασκευασμένα από διακεκριμένους συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας. Οι ημέρες αφήγησης ξεκινούν το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με τη γνωστή σε όλους μας Ζωή Βαλάση, και θα πραγματοποιούνται ανά δυο βδομάδες, ημέρα Σάββατο.