Εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου, Δημήτρη Πέτροβιτς, στη 12η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ
«Λήψη αποφάσεων για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τα σχεδιαζόμενα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών στην ΑΜ-Θ».
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο οποίος ανακοίνωσε την λειτουργία κέντρων λαθρομεταναστών σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και την έναρξη των εργασιών κατασκευής του φράχτη μήκους 12,5 χιλ. στη Νέα Βύσσα, προτείναμε την άμεση εισαγωγή του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως εκτάκτου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με γνώμονα τις πρόσφατες εκφρασμένες θέσεις των τοπικών φορέων και κοινωνιών, για τη χάραξη μιας ενιαίας περιφερειακής πολιτικής, στο ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα.
Οι τοπικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς του Έβρου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σουφλί, παρουσία του περιφερειάρχη, με ξεκάθαρες θέσεις που επαναδιατύπωσαν, αλλά και μέσω ψηφισμάτων τους στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι, η ίδρυση νέων κέντρων λαθρομεταναστών, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού, θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της περιοχής.
Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, για σειρά παρεμβάσεων στην περιοχή, αναφορικά με τη δημιουργία υποδομών φύλαξης μη νόμιμων μεταναστών, είναι πασιφανές ότι η πολιτεία επιχειρεί να θέσει προ τετελεσμένων αποφάσεων, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες,
Στο ίδιο πνεύμα, στις 31 Μαρτίου, προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Αν. Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Νίκου Σηφουνάκη, που στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «…στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου, θα συμβάλει στη βελτίωση της γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, αφού θα υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τους χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών στα σύνορα».
Όπως ερωτήματα προκαλούν και δημοσιεύματα αναφορικά με τον σχεδιασμό κατασκευής τάφρου αποσυμφόρησης των πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Έβρου, η οποία, επιπρόσθετα θα αποτελέσει και παράγοντα ανάσχεσης του μεταναστευτικού ρεύματος.
Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στο προφανές, ότι δηλαδή, η πολιτεία προχωρά στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων για την ίδρυση και εγκατάσταση δομών αντιμετώπισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην περιοχή μας, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και τον προβλεπόμενο δημοκρατικό διάλογο, που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί.
Συγχρόνως, με αφορμή το επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου, στη νησίδα Αντάς του ποταμού Έβρου, όπου μικτό κλιμάκιο ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και της ευρωπαϊκής δύναμης Frondex, δέχθηκαν πυρά δουλεμπόρων – αποδεικνύοντας ότι τα κυκλώματα των διακινητών καθίστανται αδίστακτα- επιβάλλεται η λήψη επιπλέον συνδυασμένων και στοχευμένων μέτρων από πλευράς πολιτείας και Ε.Ε., για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ότι, θα κληθούμε να επανεξετάσουμε και να επικαιροποίησουμε τη στάση, τις θέσεις και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις, που οι πολιτικές αντιμετώπισης του επί της ουσίας τώρα αναδιαμορφώνονται και οι επιπτώσεις του θα είναι σοβαρές και διαχρονικές για την περιοχή μας.
Επειδή το πρόβλημα της ροής και διαχείρισης μη νόμιμων μεταναστών είναι μείζον για τον τόπο μας και για την αντιμετώπισή του επιβάλλεται να έχουν κυρίαρχο λόγο η περιφέρεια ΑΜΘ, οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, προτείνουμε:
ü Την σύσταση μιας Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, με σκοπό να παρακολουθεί δια ζώσης το θέμα, να προτείνει και να διαβουλεύεται με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και τα αντίστοιχα όργανα της Ε.Ε.. Ένα βασικό στοιχείο θα ήταν η συμβολή μας, στην διαδικασία αναθεώρησης της επίμαχης συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ». Η Επιτροπή, θα βρίσκεται παράλληλα και σε διαρκή επικοινωνία με τους δήμους της περιφέρειας που επηρεάζονται άμεσα από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.
ü Συνδυασμένη ενίσχυση των μέσων αποτροπής εισόδου μη νόμιμων μεταναστών από τον Έβρο, με την εμπλοκή Ευρωπαϊκών και εθνικών δυνάμεων και την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς την Τουρκία, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
ü Ν’ απαιτήσουμε από την κυβέρνηση πριν λάβει εκ νέου αποφάσεις για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής που έχουν πεδίο εφαρμογής την Περιφέρεια ΑΜΘ, να διαβουλεύεται και να συνεργάζεται ουσιαστικά και ισότιμα με το περιφερειακό συμβούλιό μας.
ü Να θεσμοθετηθεί – όπως σε όλους τους ΟΤΑ – περιφερειακό συμβούλιο ένταξης μεταναστών με έργο την καταγραφή και διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που κατοικούν μόνιμα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ως προς την ένταξή τους στις τοπικές κοινωνίες, την επαφή τους με δημόσιες και δημοτικές αρχές, την υποβολή εισηγήσεων προς το περιφερειακό συμβούλιο για την ανάπτυξη περιφερειακών και τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και τη διοργάνωσης σε συνεργασία με τους δήμους εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.
ü Παρά τον αρνητικό συμβολισμό και την αρνητική εικόνα που θα εκπέμψει σε ανθρωπιστικό επίπεδο, συναινούμε (με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Β. Έβρου) στην ανέγερση του φράχτη στο τμήμα των 12,5 χλμ. μεταξύ Καστανιών – Νέας Βύσσας, με στόχο την ανάσχεση του κύματος των παράνομων μεταναστών, με την προϋπόθεση – όπως έχουμε δηλώσει – το μέτρο αυτό να αποδειχτεί ικανό στην πράξη, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, συνοδευόμενο από αντίστοιχες πολιτικές. Η δημιουργία του φράχτη δεν θα έχει όμως αποτέλεσμα αν δεν συνδυασθεί με μια συνολική και στοχευμένη λήψη μέτρων σε όλο το μήκος του Νομού Έβρου.
ü Να ενεργοποιηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην υπό σύσταση περιφερειακή επιτροπή εποπτείας, που προβλέπει ο νόμος 3907/2011, για την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής (Άρθρο 12).
ü Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει και να συμμετάσχει ενεργά στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες του Έβρου, αρχής γενομένης από την Πέμπτη στο Διδυμότειχο.
ü Το περιφερειακό Συμβούλιο να μη συναινέσει σε καμία παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην περιοχή μας, η οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία Κέντρου Φύλαξης λαθρομεταναστών.
ü Απαιτούμε άμεσα την έλευση και παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε ανοιχτή συγκέντρωση διαλόγου, που θα συγκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε δήμο του Έβρου, με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβουλίων και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών . Η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.
Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και άμεσων αντιδράσεων, καθώς τυχόν αγνόηση των ανωτέρω, κινδυνεύει να καταστήσει το περιφερειακό μας συμβούλιο συνυπεύθυνο σε αποφάσεις που υποθηκεύουν όχι μόνον το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχή μας, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενιών.
Είναι ευθύνη της Περιφέρειας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις!
Κομοτηνή 30-5-2011