Στα βιβλιοπωλεία βρίσκονται νέες εκδόσεις από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ας δούμε αναλυτικά, τις νέες κυκλοφορίες.

Applebaum Αnne
Απολυταρχία Α.Ε. – Οι δικτάτορες που θέλουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο

Μετάφραση Χριστίνα Θεοχάρη
Κατηγορίες | Δοκίμια, Μελέτες,

Μήπως έχει ήδη ηττηθεί η διεθνής τάξη που βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς; Η Applebaum ελπίζει πως όχι, αλλά είναι αβέβαιη για τη μοίρα της. Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής, γράφει. Οι απολυταρχίες πλέον αλληλοϋποστηρίζονται με δεκάδες φανερούς και αφανείς τρόπους, με μόνο σκοπό την επικράτηση και τον πλουτισμό των αυταρχικών ηγετών τους.
Η δημοκρατία παγκοσμίως αμφισβητείται επιθετικά από τους οργανωμένους εχθρούς της: Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα, υπονομεύουν τη δημοκρατία διεθνώς, ακόμα και μέσα στις ίδιες τις δημοκρατικές χώρες. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη ελπίδα γιατί υπάρχουν φιλελεύθερες κοινωνίες, ανοιχτές και ελεύθερες χώρες που προσφέρουν στους ανθρώπους περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν αξιοπρεπείς, χρήσιμες ζωές από ό,τι οι φοβικές δικτατορίες που βασίζονται στην καταπίεση και την καταστολή.

Στο βιβλίο της αυτό, η βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος και ιστορικός εξετάζει το σκοτεινό υπόστρωμα, κυρίως οικονομικό, που συνδέει τις απολυταρχίες σε όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στα ισχυρά δίκτυα και τις άνομες σχέσεις που συνδέουν υπόγεια τη Ρωσία, την Κίνα, τη Λευκορωσία, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες και περιγράφεται ένας διεθνής δημοκρατικός ακτιβισμός που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με σκοπό να τους αντιταχθεί. Το βιβλίο ρίχνει φως στους βαθύτατους δεσμούς μεταξύ των σύγχρονων απολυταρχιών, εξηγεί πώς οι απολυταρχικοί ηγέτες επιχείρησαν να επηρεάσουν την οικονομία και την πολιτική των δημοκρατιών, και παρουσιάζει τους δημοκρατικούς ακτιβιστές που προσπάθησαν και προσπαθούν να αντισταθούν. Στις σελίδες του περιλαμβάνει ρεπορτάζ, ιστορία, φιλοσοφία και πολιτική. Ο βασικός στόχος της Applebaum είναι να μας εξηγήσει αυτό το νέο παγκόσμιο δίπολο που έχει διαμορφωθεί μεταξύ απολυταρχιών και δημοκρατιών, και να ξεκινήσει τη συζήτηση για το πώς θα καταφέρουν οι βαλλόμενες δημοκρατίες να νικήσουν. Η διεθνής καταδίκη και οι οικονομικές κυρώσεις δεν μπορούν να πλήξουν τους απολυταρχικούς ηγέτες. Ακόμη και τα κινήματα της αντιπολίτευσης στις απολυταρχικές χώρες, από τη Βενεζουέλα μέχρι το Χονγκ Κονγκ και τη Μόσχα, λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν μόνα τους. Επειδή τα μέλη της Απολυταρχίας Α.Ε. δεν τα συνδέει πια μια κοινή ιδεολογία, αλλά πλέον μόνο η κοινή επιθυμία για εξουσία, πλούτο και ατιμωρησία. Μέσα από αυτό το βιβλίο, η Anne Applebaum καλεί τις δημοκρατίες να αναπροσανατολίσουν ριζικά τις πολιτικές τους για να καταπολεμήσουν αυτό το νέο είδος απειλής.

Η συγγραφέας
Η Anne Applebaum είναι Πολωνοαμερικανίδα δημοσιογράφος και ιστορικός. Μετά από δεκαεπτά χρόνια ως αρθρογράφος στην εφημερίδα The Washington Post, ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2020 καθήκοντα αρθρογράφου στην εφημερίδα The Atlantic. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων που έλαβαν εξαιρετικές κριτικές και βραβεύτηκαν. Το βιβλίο της Gulag: A History κέρδισε το 2004 το βραβείο Πούλιτζερ. Μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της Πολωνίας, όπου ο σύζυγός της είναι υπουργός Εξωτερικών, και της Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ.

Σαββόπουλος Σάββας
Σώμα από ουρανό, ψυχή από χώμα – Η δημιουργία του ψυχοσωματικού ανθρώπου

Κατηγορίες | Δοκίμια, Μελέτες
Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να σκέφτεται τον εαυτό του, το πώς λειτουργεί και συμπεριφέρεται, διέκρινε δράσεις, καταστάσεις ή φαινόμενα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι κυρίως το «σώμα» του, το οποίο συνδέεται με τη φυσική του υπόσταση. Το σώμα λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά και σε συνάρτηση με τη βούλησή του. Το άτομο σχετίζεται με τον άλλο (το αντικείμενο) και με τον κόσμο που το περιβάλλει μέσω του σώματος, αλλά και της ψυχής του, την άλλη βασική έννοια της ύπαρξής του. Η ψυχή φανερώνεται με τις κινήσεις, την αντίληψη, τη σκέψη και τα συναισθήματα, και προσδίδει στο άτομο «ζωντάνια».

Στο παρόν βιβλίο περιγράφουμε την εξέλιξη των ιδεών στην ψυχαναλυτική ψυχοσωματική για τη σχέση ψυχής-σώματος και πώς διαταραχές στην ψυχική λειτουργία μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση σωματικών νόσων. Ο ψυχισμός πλάθεται μαζί με το σώμα. Το σώμα έχει κάτι από την ψυχή και η ψυχή κάτι από το σώμα. «Σώμα από ουρανό ψυχή από χώμα». Τη δημιουργία του Ψυχοσωματικού Ανθρώπου, δηλαδή το ενιαίο της οντότητας σώματος-ψυχής, τη διασφαλίζουν η αγάπη, η φροντίδα και η οριοθέτηση του παιδιού από τους γονείς του, και στη συνέχεια οι σχέσεις του ατόμου με τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του. Πρώιμα τραύματα στη ζωή προκαλούν ελλείμματα στη δομή του ψυχισμού που θα καθορίσουν τον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Για να μη δει τις πληγές του, το άτομο απομακρύνεται από τον αληθινό εαυτό του. Συμμορφώνεται σε εντολές και υιοθετεί υποχρεώσεις άλλων, θεωρώντας τες επιθυμίες του. Αγνοεί το ότι το σώμα του είναι ευάλωτο και, σε κάποια ύστερη ολέθρια συνθήκη, θα νοσήσει. Παραδόξως, το άρρωστο σώμα αποτελεί το έσχατο καταφύγιο του ατόμου απέναντι στην ψυχοσωματική αποδιοργάνωση και τον θάνατο. Όπως θα φανεί από παραδείγματα, η νόσος γίνεται αφορμή για το άτομο να αναζητήσει την ιστορία του και να βρει τα χάσματα στον ψυχισμό του που διέκοψαν τη δυνατότητά του να ονειρεύεται, να επιθυμεί, να ζει.

Ο συγγραφέας
Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και μέλος του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής των Παρισίων. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, όπου και εργάστηκε για έντεκα χρόνια στα εκεί Πανεπιστημιακά Ψυχιατρικά Ιδρύματα. Έχει πολύχρονο κλινικό και ερευνητικό έργο σε διάφορα πεδία της ψυχιατρικής, της ψυχανάλυσης και της ψυχοσωματικής. Έχει γράψει άρθρα και βιβλία που δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα πιο γνωστά του βιβλία είναι: Η Θεοφαγία. Πρωτογενής και Μεταφορική Στοματικότητα (εκδόσεις Εστία), που συνέγραψε με τον Νίκο Νικολαΐδη, Επτά παραμύθια Ζωής. Είναι η Νόσος ένα Αμετάφραστο Μήνυμα; (εκδόσεις Αρμός), καρπός της εργασίας του με καρκινοπαθείς και το Εμείς και η Ψυχή μας. Όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε έναν ψυχίατρο-ψυχαναλυτή. Μία συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακίδη (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Μιχαλέλη Μερόπη
Διαδρομές γονεϊκότητας – Πως γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς

Πρόλογος: Γεώργιος Π. Χρούσος
Κατηγορίες | Οικογένεια και ανατροφή παιδιών

Δεν έχει περάσει καν ένας αιώνας από τότε που ο Φρόιντ έφερε αναστάτωση στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων, επιβεβαιώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ψυχική ισορροπία του ενήλικα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα βιώματα, αλλά και τα τραύματα που υφίσταται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η πρόσβαση στη γονεϊκότητα δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε διαδρομή χωρίς εμπόδια, χωρίς ανατροπές και φαντάσματα που έρχονται από το παρελθόν. H απόφαση να γίνει ή όχι κανείς γονέας είναι πολύ σημαντική και μπορεί να είναι γεμάτη άγχος και αμφιβολίες. Το βιβλίο αυτό στοχεύει στο να προσφέρει διορατικότητα και ανακούφιση σε όσους βρίσκονται σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι, παρέχοντας προοπτικές από διάφορες οπτικές.

Τα ανθρώπινα όντα βρισκόμαστε σε μια αλυσίδα νοημάτων που συνδέονται μεταξύ τους από τη διάσταση του χρόνου. Η πρώτη μνήμη είναι σωματική, καρπός των φροντίδων, των σκέψεων, των επιθυμιών και των ονείρων που μας περιτύλιξαν. Η μητέρα θρέφει το παιδί της, το φροντίζει όπως και όσο μπορεί. Και αυτό με τη σειρά του, όταν έρθει η ώρα να γίνει γονέας, θα επιστρέψει σε αυτή την πρώτη μνήμη των σπλάχνων, τη μνήμη που καταγράφεται ανεξίτηλα στο σώμα πριν εμφανισθούν οι λέξεις. Από αυτή θα αντλήσει ο άνθρωπος τα υλικά για να γίνει με τη σειρά του γονέας. Αυτό το βιβλίο, Διαδρομές γονεϊκότητας: Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς, γραμμένο από την έγκριτη ειδική ψυχολόγο και ψυχαναλύτρια Δρ. Μερόπη Μιχαλέλη, είναι μια εξερεύνηση των διαφορετικών μονοπατιών που περιηγούνται τα άτομα και τα ζευγάρια, καθώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα της γονεϊκότητας. Εμβαθύνει στους κοινωνικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την απόφαση, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός «σωστός» τρόπος προσέγγισης της γονεϊκότητας ούτε μια καθολική εμπειρία της. Οι ιστορίες σε αυτές τις σελίδες αντικατοπτρίζουν τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την έννοια της οικογένειας – είτε από επιλογή, είτε από τις περιστάσεις, είτε από τον συνδυασμό και των δύο.

Η συγγραφέας
Η Μερόπη Μιχαλέλη είναι ψυχαναλύτρια, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ), της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενώσεως (International Psychoanalytical Association, ΙPA) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ψυχανάλυση Παιδιών και Εφήβων (SEPEA). Είναι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη της ΚΟΙΤΙΔΑΣ, καθώς και ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών (WAIMH GREECE). Από το 1996, ασχολείται με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας της περιγεννητικής περιόδου με στόχο την ανίχνευση, θεραπεία και πρόληψη της ψυχοπαθολογίας αυτής της περιόδου. Διδάσκει και μελετά την ψυχαναλυτική προσέγγιση και κατανόηση της περιγεννητικής περιόδου, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και των πρώιμων τραυματικών εμπειριών της περιόδου αυτής. Είναι συγγραφέας άρθρων και συμμετέχει σε συλλογικά έργα, μεταξύ άλλων και στον συλλογικό τόμο της IPA, Applying Psychoanalysis in Medical Care (Routledge, 2022).

Damour Lisa
Η συναισθηματική ζωή των εφήβων
Μετάφραση: Χριστίνα Κασσεσιάν
Κατηγορίες | Οικογένεια και ανατροφή παιδιών

Η σημερινή εποχή είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα για τους εφήβους: έχοντας ήδη την τραυματική εμπειρία της πανδημίας, η κλιματική κρίση, η βία, η κοινωνική αναταραχή και οι ανησυχίες για το μέλλον στην μεταβατική εποχή μας τους γεμίζουν άγχος, και τα έντονα συναισθήματα της ηλικίας αυτής είναι δύσκολο να εκφραστούν και να γίνουν κατανοητά από τους γονείς, ειδικά καθώς η επικοινωνία έχει προσαρμοστεί στους κανόνες της συνεχούς χρήσης του κινητού τηλεφώνου.
Το βιβλίο αυτό είναι ένας εξαιρετικά αναγκαίος οδηγός που βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν την έντονη και φορτισμένη συναισθηματική ζωή των εφήβων τους και πώς να τους στηρίξουν σε αυτό το κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο.

Τα έντονα συναισθήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εφηβείας. Καθώς οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με την πίεση του σχολείου, το άγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις ανησυχίες για το μέλλον και την ψυχική υγεία τους, πολύ συχνά οι ίδιοι –αλλά και οι γονείς τους– αισθάνονται αγχωμένοι. Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι έτσι τα πράγματα.

Οι γονείς που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο θα μάθουν:
• τι να περιμένουν κατά τη φυσιολογική πορεία της συναισθηματικής ανάπτυξης των εφήβων
• γιατί οι έφηβοι (και οι ενήλικοι) χρειάζεται να καταλάβουν ότι η ψυχική υγεία δεν σχετίζεται με το «να αισθάνεσαι καλά»
• στρατηγικές για την υποστήριξη των εφήβων που αισθάνονται ότι είναι έρμαιο των συναισθημάτων τους
• πώς να προσεγγίζουν τις προκλήσεις που συνοδεύουν συνήθως την εφηβεία
• τους ιδανικότερους τρόπους για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους εφήβους τους

Με σαφείς, επιστημονικά τεκμηριωμένες επεξηγήσεις και με διαφωτιστικά παραδείγματα από την καθημερινότητα, η Συναισθηματική ζωή των εφήβων προσφέρει τις πιο κατάλληλες, πρακτικές πληροφορίες, που θα στηρίξουν τους εφήβους και τους γονείς τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης αλλά μεταμορφωτικής διαδρομής προς την ενηλικίωση.

Η συγγραφέας
Η Δρ. Lisa Damour είναι συγγραφέας τριών μπεστ σέλερ βιβλίων που έχουν βρεθεί στη λίστα των New York Times: Untangled, Under Pressure και The Emotional Lives of Teenagers, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τρεις γλώσσες. Είναι μία από τις παρουσιάστριες του podcast Ask Lisa, συνεργάζεται με τη UNICEF, και έχει αναγνωριστεί από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ως κορυφαία προσωπικότητα στο πεδίο της ψυχολογίας. Η Δρ. Damour είναι συντάκτρια της μηνιαίας στήλης «Adolescence» για τους New York Times, είναι τακτική συνεργάτιδα των CBS News, ενώ είναι η δημιουργός του Untangling 10 to 20, μιας συνδρομητικής ψηφιακής βιβλιοθήκης για την υποστήριξη των εφήβων και των κηδεμόνων τους.

Από τις εκδόσεις κυκλοφορούν και βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας
Brierley Saroo
Το μακρύ ταξίδι της επιστροφής

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Όταν ήταν πέντε ετών, ο Σαρού Μπράιερλι ανέβηκε σ’ ένα τρένο που τον πήρε μακριά από την οικογένειά του…

Φαντάσου να είσαι μικρό παιδί και να χάνεσαι και να μην μπορείς να βρεις ξανά τον δρόμο για να γυρίσεις σπίτι σου! Όταν ήταν πέντε ετών, ο Σαρού Μπράιερλι ανέβηκε σ’ ένα τρένο που τον πήρε μακριά από την οικογένειά του. Δίχως να ξέρει το επώνυμό του ή από ποιο μέρος είχε έρθει, επιβίωσε για μερικές εβδομάδες στους δρόμους της Καλκούτας, μέχρι που τον έβαλαν σε ορφανοτροφείο κι από εκεί τον υιοθέτησε μια οικογένεια στην Αυστραλία. Παρότι ζούσε μια υπέροχη ζωή στη νέα του πατρίδα, ο Σαρού δεν έπαψε ποτέ να αναρωτιέται για τις ρίζες του. Κοιτούσε για ώρες τον χάρτη της Ινδίας στο δωμάτιό του. Και μετά, ήρθε το Google Earth: Νύχτες ολόκληρες κάθισε μπροστά στην οθόνη, αναζητώντας στα τοπόσημα και τις δορυφορικές εικόνες ένα ίχνος, κάτι που να του θυμίζει το σπίτι του.
Ώσπου μια μέρα, μετά από πολλά χρόνια, η έρευνά του τον οδήγησε επιτέλους εκεί που ζητούσε…

Lallemand Orianne
Ο μικρός λύκος ακούει μουσική

Παρέα με τον μικρό λύκο, τα πολύ μικρά παιδιά θα ακούσουν κλασικές μελωδίες και θα ανακαλύψουν πασίγνωστους κλασικούς συνθέτες!

Amiot Karine Marie
Ιστορίες καληνύχτα του παππού

Επτά ιστορίες γεμάτες ποιητικές και τρυφερές εικόνες για να τις διαβάζετε με την οικογένειά σας κάπου ζεστά!