Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χτυπάει η καρδιά του θεσμού των Περιφερειών της χώρας με την έναρξη του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας


Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, χτυπάει σήμερα η καρδιά του θεσμού των Περιφερειών της χώρας. Το διήμερο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με θέμα «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις. Θεσμική Μεταρρύθμιση. Κλιματική Κρίση», ξεκίνησε τις εργασίες του το πρωί της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2024 στο ξενοδοχείο «Ramada Plaza by Wyndham Thraki».
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «η κοινή μας αγωνία για το μέλλον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και η προσδοκία μας για το καλύτερο αύριο του θεσμού που υπηρετούμε, μας ενώνει στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, που αποτελεί ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου και κοινής προσπάθειας για το καλύτερο αύριο της Αυτοδιοίκησης». Και πρόσθεσε «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το συνέδριο της ΕΝΠΕ λαμβάνει χώρα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση επεξεργάζεται τη σύνταξη του νέου αυτοδιοικητικού κώδικα. Μία θεσμική πρωτοβουλία από την οποία προσδοκούμε όλοι μας ότι θα λυθούν διαχρονικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και ότι θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη μετάβαση από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση».
Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες:
• Στην αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση,
• Στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές,
• Στην ενέργεια,
• Στον ψηφιακό μετασχηματισμό,
• Στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη,
• Στην κοινωνική συνοχή,
• Και τελικά στην ευημερία των πολιτών.
Η προσωπική πρόκληση στην οποία καλούμαστε ο καθένας από εμάς να απαντήσουμε είναι πως οι Περιφέρειες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με πολιτικές που θα θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Και σε αυτήν την πρόκληση θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί με την Πολιτεία, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κος Τοψίδης.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κος Τοψίδης κάλεσε στην συνέχεια στο βήμα τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα ευχαριστώντας τον για το έργο του στην ΕΝΠΕ και ευχόμενος καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού.
Την άποψη ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται «ένα πραγματικά μεγάλο βήμα για πιο ισχυρές Περιφέρειες, καθώς ο ρόλος τους είναι κομβικός», διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κος Τζιτζικώστας ανέδειξε τις προκλήσεις των Περιφερειών και έδωσε το στίγμα των αλλαγών που ζητούν οι Περιφερειάρχες, προκειμένου ο θεσμός να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός προς όφελος των πολιτών. Μεταξύ άλλων, ο κος Τζιτζικώστας ζήτησε, ξεκάθαρες και περισσότερες αρμοδιότητες.
Πόρους και χρηματοδότηση. Οι πόροι να είναι ανάλογοι με τις αυξημένες ευθύνες που έχουν οι Περιφέρειες, με απλούστερους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για υποδομές και άμεσα έσοδα από την φορολογία, ώστε τα χρήματα των πολιτών να δαπανώνται σε έργα που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών, νέα σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κα. Όσον αφορά στο θεσμικό πεδίο, ο κος Τζιτζικώστας ανέδειξε την ανάγκη μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση με πλήρη θωράκιση του θεσμικού και πολιτικού ρόλου των Περιφερειών. Τέλος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισήμανε, ότι χρειάζεται εθνικό σχέδιο άμεσα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι κλείνει για εκείνον επίσημα ένας κύκλος και συμπλήρωσε: «Και λέω επίσημα γιατί στην καρδιά μου, στην ψυχή μου, ο κύκλος αυτός δεν θα κλείσει ποτέ. Μπήκα στην αυτοδιοίκηση πριν από 14 χρόνια χωρίς να το έχω σχεδιάσει. Ήταν το καλύτερο ταξίδι της ζωής μου. Θα αισθάνομαι πάντα κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειάς μας. Η εμπιστοσύνη η δική σας ήταν η τιμή της ζωής μου. Να είστε βέβαιοι ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν».
Ο Υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης ο νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει συγκροτηθεί ήδη η Επιτροπή και ευελπιστούμε στα τέλη Μαρτίου να έχουμε καταλήξει σε ένα κείμενο που θα αποτελέσει την βάση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια. Πρώτη φορά ταυτόχρονα οριοθετείται, κωδικοποιείται και προσαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Και αυτό μας δίνει μία μεγάλη ευκαιρία, να λύσουμε μέσα από τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης ό,τι έχουμε παρατηρήσει ως δυσλειτουργία, ως πρόβλημα, ως τροχοπέδη».

Ο κ. Λιβάνιος τόνισε επίσης πως υπάρχουν μελέτες και πρόθεση για την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, μίλησε για περιφερειακή διακυβέρνηση και πρόσθεσε πως στόχος είναι να ισχυροποιηθεί η αυτοδιοίκηση ώστε να κλείσει ένα χάσμα με ό,τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και διευκρίνισε ότι όποια αρμοδιότητα μετακινηθεί θα μεταφέρει πόρους, προσωπικό υλικό.
Τέλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση, λέγοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια», θέμα που αποτελεί βασικό κομμάτι της συζήτησης στο συνέδριο της ΕΝΠΕ.
Οι εργασίες του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνουν χαιρετισμούς εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, τοποθετήσεις Περιφερειαρχών και παρατάξεων. Η πρώτη μέρα κλείνει με την θεματική ενότητα της θεσμικής μεταρρύθμισης. Το συνέδριο της ΕΝΠΕ ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 με τη θεματική ενότητα «Πολιτική Προστασία -Πρόληψη & Αντιμετώπιση Ακραίων Φαινομένων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής -Αποκατάσταση Φυσικών Καταστροφών».

Η ομιλία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη
Αξιότιμοι κοι υπουργοί
Αξιότιμοι κοι βουλευτές
Αξιότιμε κε Πρόεδρε της ΕΝΠΕ,
Αξιότιμε κε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,
Αξιότιμοι κοι Περιφερειάρχες
Αξιότιμοι κοι Δήμαρχοι
Αξιότιμε κε Πρύτανη, κοι αντιπρυτάνεις
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Υπουργείων,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας
Αξιότιμοι συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης, Α’ και Β’ Βαθμού
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στηνΠεριφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σας ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή και την παρουσία σας στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Η κοινή μας αγωνία για το μέλλον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και η προσδοκία μας για το καλύτερο αύριο του θεσμού που υπηρετούμε, μαςφέρνει σε αυτό το συνέδριο, που αποτελεί ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου και κοινής προσπάθειας για το καλύτερο αύριο της Αυτοδιοίκησης.
Το συνέδριο αυτό δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις,να μοιραστούμε προτάσεις και να προβληματιστούμε σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις Περιφέρειές μας και την ανάπτυξή τους.
Είναι καθοριστικό για την προώθηση των τοπικών πολιτικών και την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.
Γιατί οι Περιφέρειες είναι – και το έχουν αποδείξει διαχρονικά – από τους σημαντικότερους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα, πυλώνες κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το συνέδριο της ΕΝΠΕλαμβάνει χώρα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελληνική Κυβέρνησηεπεξεργάζεται τη σύνταξη του νέου αυτοδιοικητικού κώδικα. Μία θεσμική πρωτοβουλία από την οποία προσδοκούμε όλοι μας ότι θα λυθούν διαχρονικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και ότι θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη μετάβαση από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση.
Πεποίθησή μας είναι ότι μία αποτελεσματική θεσμική μεταρρύθμιση θα πρέπει να δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όπως :
• Οργάνωση και Διοίκηση: Πώς μπορεί να βελτιωθεί η δομή και η λειτουργία των περιφερειακών αρχών για να είναι πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές;
• Οικονομικοί Πόροι: Πώς θα αυξηθούν και θα κατανεμηθούν καλύτερα οι οικονομικοί πόροι για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών; Πως θα διασφαλιστεί η οικονομική ανεξαρτησία των Περιφερειών;
• Στρατηγικός Σχεδιασμός: Πώς μπορεί να βελτιωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες;
• Διαλειτουργικότητα και Συνεργασία: Πώς μπορούν οι περιφέρειες και οι τοπικοί φορείς να συνεργάζονται καλύτερα για κοινά ζητήματα;
Ωστόσο, η εφαρμογή και επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης,εξαρτάται καταρχήν από την πολιτική βούληση και σίγουρα από την συνεργασία.
Και εμείς οι Περιφερειάρχες και συνολικά οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, είμαι πεπεισμένος ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, που στόχο έχει την αναβάθμιση του θεσμού των Περιφερειών.
Γι’ αυτό από το βήμα αυτού του συνεδρίου οφείλουμε να προωθήσουμε τις αλλαγές εκείνες στις διαδικασίες και τις ενέργειες, που στοχεύουν στη βελτίωση των θεσμικών πλαισίων και των λειτουργιών των περιφερειακών αρχών. Και μαζί, ενωμένοι με κοινό στόχο και όραμα, θα το πετύχουμε.
Για την ενίσχυση της αποκέντρωσης ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, τηβιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση.
Με τις αλλαγές αυτές οι Περιφέρειες θα ανταποκρίνονται και θα δίνουν λύσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος των συμπολιτών μας.
Είναι κοινά αποδεκτό, ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν κρίσιμο και απαραίτητο σύνδεσμο μεταξύ των πολιτών και της κεντρικής εξουσίας.
Οι περιφερειακές αρχές είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς γνωρίζουν τη δυναμική και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους.
Οι πολιτικές και τα προγράμματα που αναπτύσσονται από τις Περιφέρειες μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα στις ιδιαίτερες συνθήκες και στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι συχνά πιο αποτελεσματική στην αξιοποίηση των πόρων και δυνατοτήτων για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Οι Περιφέρειες έχουν ρόλο-κλειδί στην παραγωγή πλούτου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης.
Μπορούν να στηρίξουν ειδικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και την τοπική επιχειρηματικότητα, μεγιστοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Η ίδια ηλειτουργία των Περιφερειών είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την επίτευξη βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι,
Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης βρίσκονται οι προκλήσειςπου αντιμετωπίζουμε στις Περιφέρειες.
Όλοι εμείς που ασκούμε διοίκηση γνωρίζουμε καλά ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας.
• Στην αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση,
• Στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές,
• Στην ενέργεια,
• Στον ψηφιακό μετασχηματισμό,
• Στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη,
• Στην κοινωνική συνοχή,
• Και τελικά στην ευημερία των πολιτών.
Η προσωπική πρόκληση στην οποία καλούμαστε ο καθένας από εμάς να απαντήσουμε είναι πως οι Περιφέρειες θα διαδραματίσουνπρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με πολιτικές που θα θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Και σε αυτήν την πρόκληση θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί με την Πολιτεία.
Για την εφαρμογή βιώσιμων, οικονομικά, πολιτικών, ειδικά σε περιοχές που παρουσιάζουν υστέρηση στουςαναπτυξιακούς οικονομικούς δείκτες.
Για να αναστραφεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση που πλήττει την αναπτυξιακή προσπάθεια στην Περιφέρεια μας, για να διασφαλιστεί η συγκράτηση των νέων, των επιστημόνων, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες.
Για την εφαρμογή πολιτικών που προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωσηκαι την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι κλιματικές αλλαγές και η περιβαλλοντική υποβάθμιση απαιτούν στρατηγικές για την προστασία των πολιτών, την θωράκιση και την ανθεκτικότητα των περιοχών.
Κυρίες και κύριοι,
Κάθε Περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προκλήσεις.
Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαμορφώνουμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά εστιάζοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική που διαθέτει η περιοχή μας:
• Στην σημαντική γεωστρατηγική της θέση, ως η Περιφέρεια που συνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Με επτά συνοριακούς σταθμούς, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομο και οδικό δίκτυο, ένας διεθνής κόμβος.
• Στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και της προοπτικής να εξελιχθεί σε κέντρο Logistics στη νότιο-ανατολική Ευρώπη.
• Στον τομέα της ενέργειας – ως ενεργειακός κόμβος που μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας.
• Στον τομέα του τουρισμού και ειδικά του εναλλακτικού τουρισμού με τη διασύνδεση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων.
• Στον τομέα του πολιτισμού, της ιστορίας και ως παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών – γλωσσικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά – πληθυσμιακών ομάδων.
Σήμερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών και εθνικών αναπτυξιακών πολιτικών.
Επιχειρούμε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση όλων των αναγκών της περιοχής μας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων, προτάσεων και έργων για τα οποία λαμβάνουμε υπόψη μας τον ευρωπαϊκό και εθνικό σχεδιασμό.
Ως Διοίκηση θέσαμε ως προτεραιότητακαι προτάξαμε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων, πάντα προς όφελος των πολιτών.
Η στρατηγική ανάπτυξηςπου εφαρμόζουμε σέβεται την θέση μας ως το πρώτο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα αξιοποιεί την δυναμική της.
Αναδεικνύουμε την ανάγκη προστασίας των συνόρων μας όχι μόνο με αποτρεπτικά εμπόδια- αναγνωρίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι απόρροια της γεωγραφική μας θέσης – αλλά και με την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την προσέλκυση επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία.
Επιταχύνουμε τον βηματισμό µας προς την κατεύθυνση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και των επενδύσεων. Επενδύσεις, που ειδικά στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, διαμορφώνουν νέες οικονομικές δυνατότητες, αναπτυξιακή δυναμική και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Περιφέρειας μας, καθιστώντας την παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.
• Εμπορικός Κόμβος: Με την αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στα δύο λιμάνια, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Με την διασύνδεση των λιμανιών με τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο εμπορίου για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
• Ενεργειακός Κόμβος: Η εγκατάσταση σταθμού LNG και οι αγωγοί φυσικού αερίου (όπως ο TAP) ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθιστώντας την περιοχή βασικό ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
• Αμυντικός Ρόλος: Η περιοχή αποκτά επίσης γεωστρατηγική σημασία στον αμυντικό τομέα, λόγω της εγγύτητάς της με κρίσιμες γεωπολιτικές ζώνες και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, παράλληλα με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Θέτουμε την ταχύτατη προσαρμογή της Περιφέρειας μας στην κλιματική κρίση στο επίκεντρο των πολιτικών μας, καθώς δεν πρόκειται για μία «απειλή» ή κάτι που «θα έρθει» στο μέλλον. Είναι μία πραγματικότητα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε και την διαχειριζόμαστε. Ως μία πραγματικότητα που επηρεάζει το παρόν μας και άρα διαμορφώνει το μέλλον μας σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό οι στρατηγικές που χαράσσουμε έχουν και προληπτικό χαρακτήρα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μας.
Οργανώνουμε την Πολιτική Προστασία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, προμηθεύοντας τις υπηρεσίες μας με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στον μέγιστο βαθμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως αυτά της έγκαιρης αντιμετώπισης εκατοντάδων δασικών πυρκαγιών στην Περιφέρεια μας, το καλοκαίρι του 2024.
Και το δίκτυο των υποδομών όμως, πρέπει να συνάδει με τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής προκειμένου αυτές να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και βεβαίως να είναι ανθεκτικές στο διάβα του χρόνου και μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Ειδικά για το κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δεδομένης και της ιδιότητάς μου, ως προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ένωσης Περιφερειών,προκρίνουμε αλλαγές που θα επιτρέψουν στις Περιφέρειες να αντιμετωπίσουνμε μεγαλύτερη ευελιξία τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής,
Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε διεξοδικά στην αυριανή θεματική ενότητα για την πολιτική προστασία και την διαχείριση φυσικών καταστροφών, παρουσία των αρμόδιων υπουργών και εκλεκτών επιστημόνων.
Κυρίες και κύριοι,
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εργαζόμαστε για την άντληση πόρων για τον εκσυγχρονισμό του Πρωτογενούς Τομέα, που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για τον τόπο μας. Επιχειρούμε την εγκατάσταση της λεγόμενης «έξυπνης γεωργίας», σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τον σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων.
Αναφορικά με τον τουρισμό, πεποίθησή μας είναι ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους αναπτυξιακούς άξονες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο δεν είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά μία προοπτική πάνω στην οποία δουλεύουμε μεθοδικά.
Αναδεικνύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφερειακής Ενότητας, επικεντρώνοντας σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα σε όσα μέχρι σήμερα δεν είχαν τύχει της κατάλληλης αξιοποίησης. Ενισχύοντας, παράλληλα, τα κρίσιμα σημεία τουριστικής ανάπτυξης όπως των νησιών μας, της Θάσου και Σαμοθράκης.
Οι παρεμβάσεις αυτές βασίζονται στην ανάδειξη των φυσικών πόρων, της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Παράλληλα βρισκόμαστε σε μια περιοχή με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο πρέπει κατ’ αρχάς να προστατευτεί και εν συνεχεία να τύχει άρτιας προβολής ώστε να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος, σε συνδυασμό φυσικά με το φυσικό κάλλος του τόπου μας.
Τέλος, προωθούμε πολιτικές για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή εποχή, προσαρμόζοντας σε αυτήν καταρχήν τις παρεχόμενες, από την Περιφέρεια υπηρεσίες, θέτοντας στο μεταίχμιο των αλλαγών μας την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Κυρίες και κύριοι,
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενεργώντας με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προχωρούμε στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών μηχανισμών που θα στηρίξουν αυτές τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της.
Αναγνωρίζουμε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 αποτελεί μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να αναδειχθούν νέες συνεργασίες και να υλοποιηθούν έργα πνοής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Γι’ αυτό ως διοίκηση έχουμε ανοίξει μία ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια μας να βρίσκεταιστις πρώτες θέσεις σε εντάξεις έργων ύψους 366,3 εκ ευρώ, αναλογικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων.
Με εργαλείο μας το ΕΣΠΑ
• Προχωράμε στην ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που συνδέουν την ΠΑΜΘ με τα εθνικά και διεθνή δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, ενισχύουν την γεωστρατηγική της θέση και παράλληλα δημιουργούν ευνοϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον ικανό να προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις και επισκέπτες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
• Διαμορφώνουμε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο συγκροτούν ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η αγροδιατροφή.
• Επενδύουμε σε καθαρές μορφές ενέργειας, μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την πράσινη και γαλάζια επιχειρηματικότητα.
• Παρέχουμε ευκαιρίες στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας σε τομείς έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων.
• Διευρύνουμε τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, με έμφαση στις περιοχές και τους πληθυσμούς που παρουσιάζουν υστέρηση και ανισότητες.
• Καταπολεμούμε τιςδιακρίσεις, προωθούμε τις ίσες ευκαιρίες, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού συστήματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
ΗΠεριφέρειά μας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 προέβη σε σχεδιασμό, σε τρεις κομβικούς άξονες:
•την στήριξη και επανεκκίνηση της οικονομίας,
•την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού καιενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
• την προστασία και αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών πόρων.
Μέσω των στόχων αυτών επιχειρείται η βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών της Περιφέρειας, με τον άνθρωπο να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτική μας επιλογής.
Αναγνωρίζοντας ότι το δημογραφικό είναι ένα μείζον ζήτημα για την Περιφέρειας μαςδημιουργούμε δράσεις ώστε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και στοχευμένα.
Δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά της Περιφέρειας μας, υλοποιούμε έργα προϋπολογισμού ύψους 25 εκ. ευρώ.
Στηρίζουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, χρηματοδοτώντας μέσω ΕΣΠΑ διαπιστωμένες εκπαιδευτικές ανάγκεςσε κτιριακό δυναμικό και προμήθειας εξοπλισμού.
Προτεραιότητα δίνεται στην α) φυσική προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, β) στηναναβάθμιση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών για την αύξηση της δυναμικότητας και την κάλυψη των αναγκών λόγωαύξησης του αριθμού των φοιτητών και γ) στην αναβάθμιση εξοπλισμού.
Στον τομέα της ενέργειας, δεν περιοριζόμαστε μόνο στη διαπίστωση ότι η Περιφέρεια μας είναι ενεργειακός κόμβος που μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά διασφαλίζουμε ότι τα οφέλη από την ενεργειακή ενίσχυση της περιοχής μας θα φτάσουν στους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, και με αφορμή την διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη, να τονίσω γιατί αυτός ο τόπος που μας φιλοξενεί σήμερα όλους είναι τόσο ξεχωριστός και ιδιαίτερος.
Η μέγκα-πυρκαγιά που τον Αύγουστο του 2023 προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στον Έβρο και μάλιστα σε περισσότερους από έναν τομείς.
Η πυρκαγιά αυτή, προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον φυσικό πλούτο, αλλά και αξιοσημείωτες αναταράξεις σε μία αλυσίδα δραστηριοτήτων, συνυφασμένες με την οικονομία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ειδικότερα.
Δεν κατάφερε όμως να αναταράξει την κοινωνική συνοχή της περιοχής μας, με τους συμπολίτες μου να εργάζονται από την πρώτη στιγμή για την ανασυγκρότηση του Έβρου. Προσδοκώντας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ζουν, να δραστηριοποιούνται, να παράγουν, στον τόπο μας.
Και την προοπτική αυτή τους δίνει το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση του Έβρου, που παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τελευταία του επίσκεψη στην Ορεστιάδα.
Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι συμπολίτες μου, έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι η υλοποίησή του θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την επικράτεια του Έβρου και πολλαπλασιαστικά θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε σχεδιάσει μία σειρά έργων, για ένταξη και υλοποίηση στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση του Έβρου. Ο αριθμός των προτάσεων μας είναι47,  με συνολικό κόστος 230 εκ. ευρώ.
Ήδη, η Περιφέρεια συνδράμει οικονομικά στη δέσμη των προτάσεων με 30 εκ ευρώ, εκ των οποίων 20 εκ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 10 εκ. προέρχονται από το ΠΠΑ.
Ο συντονισμός των δράσεων του περιφερειακού με τον εθνικό σχεδιασμό, είναι δεδομένος και διασφαλίζεται από την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με όλα τα Υπουργεία και την Κυβέρνηση.
Το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή άμεσα και ξεκινά η υλοποίηση δράσεων με τη βεβαιότητα ότι τα θετικά αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Έτσι υπηρετούμε εν τοις πράγμασι, τη βασική μας αρχή που λέει ότι ο άνθρωπος είναι πάντα στο επίκεντρο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου,
θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ, στην ακριτική Αλεξανδρούπολη,και αναμένω κι εγώ -όπως όλοι σας – με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των υπουργών, των περιφερειαρχών και εισηγητών και φυσικά τα συμπεράσματα των διήμερων εργασιών, καθώς τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση του σχεδιασμού και των δράσεων μας στις Περιφέρειες μας αλλά, και μέσα από την συνεργασία μας, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και υψηλές προσδοκίες από τους πολίτες, σας καλώ, να εργαστούμε από κοινού, με ενότητα, ομοψυχία, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δύσκολης εποχής μας και στις ανάγκες των συμπολιτών μας που αξίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουμε ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.
Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή διαμονή και
Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου μας.
Σας ευχαριστώ πολύ