Τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ΑΜΘ
Στην Ορεστιάδα, ολοκληρώνονται οι εργασίες για τον σταθμό CNG και το δίκτυο θα τεθεί σε λειτουργία σταδιακά από τις αρχές Νοεμβρίου
Σε νέα «τροχιά» εισέρχεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), με κύριο του έργου την Enaon EDA, την Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, θυγατρική της Enaon του ομίλου Italgas, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση των εργασιών με προσήλωση στα νέα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, ώστε ολοένα και περισσότεροι πολίτες της ακριτικής περιφέρειας να επωφεληθούν από τη χρήση μιας καθαρότερης και οικονομικότερης μορφής ενέργειας.
Η υλοποίηση των έργων είναι σε εξέλιξη σε έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ -την Ορεστιάδα, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Καβάλα, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη– σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο προγραμματισμό της Εταιρείας.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Ορεστιάδα οι απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες για την ενεργοποίηση του σταθμού Αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου (CNG) θα ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία σταδιακά από τις αρχές Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι στην Ορεστιάδα έχει ήδη κατασκευαστεί εντός του αστικού ιστού της πόλης το δίκτυο χαμηλής πίεσης, μήκους 57 χλμ και καταγράφεται υψηλό ενδιαφέρον από τους κατοίκους για σύνδεση. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 210 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ έχουν υπογραφεί 95 συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο.
Η τροφοδότηση της Ορεστιάδας θα γίνει με τη χρήση της τεχνολογίας CNG σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αξιοποιείται για την τροφοδότηση περιοχών που είναι απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.
Παράλληλα, στην Ξάνθη, οι εργασίες κατασκευής του δικτύου τίθενται σε επανεκκίνηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, προβλέποντας την κατασκευή 55 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης. Προτεραιότητα θα δοθεί στην κατασκευή παροχών και συνδέσεων καταναλωτών προκειμένου η τοπική κοινωνία να μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό.
Στη Δράμα, οι εργασίες κατασκευής του δικτύου συνεχίζονται με νέους πόρους με στόχο τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, προβλέποντας την κατασκευή 75 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης και τουλάχιστον 2.200 νέων συνδέσεων καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.
Επίσης, με σταθερούς ρυθμούς εξελίσσονται τα έργα στην Καβάλα με την κατασκευή 37 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης, στην Κομοτηνή με την κατασκευή 46 νέων χιλιομέτρων δικτύου και στην Αλεξανδρούπολη με την κατασκευή 57 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης.
Tα έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις παραπάνω έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι συνολικού προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και πόρους του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων, η Enaon EDA προσφέρει 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης σε όλους τους καταναλωτές.
Τα έργα, τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, προβλέπουν συνολικά την κατασκευή 496 χλμ δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης και 11.426 συνδέσεις οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Μετά την ολοκλήρωσή τους, οι επεκτάσεις του δικτύου διανομής θα συνεχιστούν βάσει της ζήτησης για νέες συνδέσεις.
Μέχρι σήμερα, εξελίσσεται συνολικά η κατασκευή 263 χλμ δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης, ενώ έχουν υπογραφεί περίπου 4.600 συμβάσεις σύνδεσης οι οποίες δρομολογούνται προς ενεργοποίηση σύμφωνα με την όδευση του δικτύου και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.