΄

Το θέμα της ίδρυσης περιφερειακής ενότητας Βορείου Έβρου αναμένεται να ζητήσουν μέλη της σχετικής πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία διεκδίκησης περιφερειακής ενότητας Βορείου Έβρου με αφορμή την αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 3 Οκτωβρίου στην περιοχή (όπως είχε αποκαλύψει του thraki Νεα) και τις εξαγγελίες του γι’ αυτή, ζητάει από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου να εκδώσουν ψήφισμα για τη δημιουργία περιφερειακής ενότητας.

Ανάμεσα στους φορείς – συλλόγους οι οποίοι ζητούν την ίδρυση ξεχωριστής περιφερειακής ενότητας είναι οι:
Σεβασμιότατος Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός
Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή
Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Φιλιώ Μυλωνά
Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, Νίκος Νικολαΐδης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, Ελένη Μανουηλίδου
Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου, Βάσω Καλαϊτζή
Πρόεδρος Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας, Γεώργιος Τυμπανίδης
Αντιδήμαρχος Τριγώνου και Κυπρίνου Δήμου Ορεστιάδας, Εμμανουήλ Χατζηπαναγιώτου
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Ορεστιάδας, Χρήστος-Αλέξανδρος Μουταφίδης
Και για λογαριασμό των λοιπών ήδη υπογραφόντων το Αίτημα, Επαγγελματικών, Πολιτιστικών, Αθλητικών Συλλόγων, Φορέων και Πολιτών.

Το προτεινόμενο ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ – Α Ι Τ Η Μ Α
– Η δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου –

Το αίτημα αυτό αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της γεωγραφικής και διοικητικής ιδιαιτερότητας του Ν. Έβρου ως λύση εξόδου του Βορείου Έβρου από την απομόνωσή του.
Στόχο έχει να ανακόψει την συρρίκνωση της περιοχής και να την επαναφέρει σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και οικονομικής απομόνωσης.
Για εμάς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, δραστηριοποιούμαστε εδώ, είναι τόσο αυτονόητο το αίτημα που αναρωτιόμαστε γιατί η πολιτεία δεν το έχει υλοποιήσει ακόμη, αφού μόνο θετικά προκύπτουν με τη δημιουργία της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου:
Μόνο έτσι θα αποδείξει η πολιτεία, το κεντρικό κράτος ότι αναγνωρίζει την περιοχή ως ισότιμη με τις υπόλοιπες περιοχές στην Ελλάδα, επενδύοντας στην διοικητική ανάταξή της, στη στελέχωση υπηρεσιών, στην οικονομική της πρόοδο.
Μόνο έτσι ως η 7η (σύμφωνα με τον χρόνο δημιουργίας της) Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ θα έχει ισχυρή φωνή για να θέσει ένα άλλο πλαίσιο διεκδίκησης, διαφορετικό από αυτό που αρμόζει στο νότιο τμήμα του νομού. Όπως είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, ένταξη πιθανόν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, μειωμένο ΦΠΑ, αυξημένα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, χαμηλότοκα δάνεια για εγκατάσταση νοικοκυριών (το μόνο προτεινόμενο μέτρο για την περιοχή από την Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη) ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής και σύνδεση με το αεροδρόμιο και την Βουλγαρία κτλ – ο κατάλογος είναι απεριόριστος.
Η νέα Π.Ε. οφείλει να πλαισιωθεί με επιτελικές υπηρεσίες: πχ Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, Ανάπτυξης, Υγείας, Εκπαίδευσης κτλ. Οι νέες υπηρεσίες επιβάλλεται με νέες προσλήψεις ή την κατάλληλη κινητροδότηση να στελεχωθούν με νέο εξειδικευμένο προσωπικό, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.
Ο Βόρειος Έβρος, αποτελούμενος από τους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, επειδή ακριβώς έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά (γεωγραφικά, οικονομικά) από τον Νότιο και υπερτερεί πληθυσμιακά πολλών άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων που βρίσκονται στην κατηγορία NUTS – Επίπεδο 3, μπορεί να στηρίξει τα ελάχιστα αποδεκτά στατιστικά στοιχεία μόνη της. Η τρέχουσα διοικητική διάταξη σε επίπεδο Περιφέρειας, μας αφαιρεί τα στατιστικά εκείνα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή σε ισορροπία και ευημερία και πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό.
Πρέπει άμεσα να διορθώσουμε ως χώρα αυτή την καλλικρατική αστοχία! Αυτή η τροπολογία στην παρ. 3 του άρθρου 3 του ν 3852/2010 πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί από την ελληνική πολιτεία για να σταματήσει η ανορθολογική κατανομή και λειτουργία μιας de facto αλλά όχι de jure περιφερειακής ενότητας που επιβαρύνει χειρότερα την πολιτεία και της επιβάλλει να πληρώνει βαρύτερο τίμημα και ακόμη πιο βαρύ τίμημα να πληρώνουν οι κάτοικοι των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.
Πρέπει το 2025 να μας βρει στην σωστή θέση του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας!