• Συγκεκριμένες προτάσεις σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Να παρέχεται στους συμπολίτες μας ΑμεΑ το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών χωρίς διακρίσεις, στεγανά και αναίτιες απαγορεύσεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους με επιβατηγά πλοία, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με θέμα: «Δυνατότητα των ΑμεΑ να μπορούν να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία».

Όπως επισημαίνει, «οργή και θλίψη προκαλεί η εικόνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορά παιδί ΑμεΑ να ταξιδεύει επί 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο γκαράζ επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής – Θάσου».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «φαίνεται να μην τηρήθηκαν οι σχετικές συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί με καροτσάκι ή φορείο στον χώρο των επιβατών, από τη στιγμή που το πλοίο δεν διέθετε την αναγκαία ράμπα. Κάτι όμως που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού και της μητέρας του που το συνόδευε, να ταξιδέψουν σε φυσιολογικές συνθήκες, ισότιμες με των υπολοίπων επιβατών».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον Υπουργό τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιες απαράδεκτες εικόνες, εάν είναι στις προθέσεις του η υποχρεωτική εγκατάσταση στα επιβατικά πλοία ραμπών και ανελκυστήρων για τα ΑμεΑ και αν θα αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε οι ναυτιλιακές εταιρίες να έχουν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του νόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Θέμα: Δυνατότητα των ΑμεΑ να μπορούν να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία

Οργή και θλίψη προκαλεί η εικόνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορά παιδί ΑμεΑ να ταξιδεύει επί 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο γκαράζ επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής – Θάσου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να μην τηρήθηκαν οι σχετικές συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί με καροτσάκι ή φορείο στον χώρο των επιβατών, από τη στιγμή που το πλοίο δεν διέθετε την αναγκαία ράμπα.

Κάτι όμως που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού και της μητέρας του που το συνόδευε, να ταξιδέψουν σε φυσιολογικές συνθήκες, ισότιμες με των υπολοίπων επιβατών.

Χρέος μας είναι να παρέχεται σε αυτούς τους συμπολίτες μας το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών χωρίς διακρίσεις, στεγανά και αναίτιες απαγορεύσεις.

Και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνάδει με αυτό.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Τι προτίθεστε να κάνετε, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιες απαράδεκτες εικόνες;

2. Είναι στην πρόθεσή σας η υποχρεωτική εγκατάσταση στα επιβατικά πλοία ραμπών και ανελκυστήρων για τα ΑμεΑ, που θα συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

3. Γενικότερα, μήπως θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι κατάλληλοι μηχανισμοί και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας με επιβατηγά πλοία;

4. Προτίθεστε να αυστηροποιήσετε το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε οι ναυτιλιακές εταιρίες να έχουν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του νόμου;