Μέχρι αύριο είναι υποχρεωμένη η Βουλγαρία να απελευθερώνει σε συγκεκριμένα διαστήματα νερά από τον φράγμα του Ορτακίου (Ιβαϊλογκραντ), προκειμένου αυτά να καταλήγουν στο ελληνικό φράγμα Κεφαλής του Άρδα. η ελληνοβουλγαρική συμφωνία εκπνέει, δεν έχει ανανεωθεί και οι αγρότες της περιοχής, ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, το φράγμα των Κομάρων, παραμένει μη λειτουργικό.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Πέτρος Βαρελίδης στην εκπομπή «Σύνορα» της ΕΡΤ, υπήρχε ένα σχέδιο συμφωνίας με τη Βουλγαρία, όμως δεν υπάρχει κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Βαρελίδης, ανέφερε ότι θα υπήρχε μία περίοδος χάριτος δύο ετών, με την Ελλάδα να προσδοκά να βελτιώσει και κάποια έργα υποδομής.

Τα επόμενα 24ωρα, είναι κρίσιμα, με την Ελλάδα ωστόσο να διαθέτει πολύ ισχυρά επιχειρήματα, πέρα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να επιτευχθεί η συμφωνία.
Το βασικότερο ατού της Ελλάδας, είναι η έκφραση αρνησικυρίας στην πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να μπει στη Σένγκεν, όμως απρόβλεπτες εξελίξεις, μπορούν να τη θέσουν σε νέα αναμονή.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Βαρελίδη στην εκπομπή «Σύνορα».