Η εκκλησία δεν είναι το κτίριο, είμαστε εμείς
Πολλοί – στο παρελθόν – μας κατηγόρησαν ότι επειδή με την αρθρογραφία μας παρουσιάζαμε το θεάρεστο και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Μόδεστου στα Αλώνια της Σαμοθράκης, πατήρ Αθανάσιος Σουλτάτος, δεν τηρήσαμε την παραπάνω εντολή του Θεού, που μιλάει για έργα αγάπης που γίνονται ταπεινά και κρυφά, χωρίς να ττο μάθει κανένας.
Και το παρουσίασα, όχι μόνο για να δείξω σε όλους τους ανθρώπους ότι η Εκκλησία κάνει έργο, αλλά και επειδή όλοι εμείς οι άνθρωποι είμαστε μέρος της Εκκλησίας, γι’ αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και σαν καλοί Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί να ομοιάσουμε με τον Χριστό μας και να κάνουμε έργα αγάπης.
Μετά απ’ αυτή την μεγάλη εισαγωγή, γυρίζω με το χέρι την υδρόγειο σφαίρα και με το δάκτυλο την σταματώ, δείχνοντας την Ελλάδα και στοχεύοντας το μικρό νησί της Σαμοθράκης. Εκεί, λοιπόν, ο δραστήριος νεαρός Ιερέας πατήρ Αθανάσιος Σουλτάτος συνεχίζει το όργωμα των ψυχών των Χριστιανών, όχι μόνο με Λόγο Θεού, αλλά και με πράξεις του Λόγου του Θεού.
Παρένθεση: Το επισφράγισμα του «πιστεύω» του καθενός με έργα, θυμάμαι από την Αρχαία Ελλάδα ότι το είχε τηρήσει ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης, που ήπιε το κώνιο, παρ’ όλο που ήτο αθώος, προκειμένου να στηρίξει τους Νόμους του Κράτους, τους οποίους κανένας δεν πρέπει να παραβιάζει, πράγμα που εδίδασκε μέχρι και του θανάτου του. Κλείνει η παρένθεση.
Ο εν λόγω, λοιπόν, ιερέας, δεν επαναπαύεται μόνο με την εκφώνηση ενός κηρύγματος, που πολλές φορές, λόγω των επιστημονικών και θεολογικών του όρων, μπορεί να κουράζει το εκκλησίασμα και να καταντάει «βαρετό» για τον κόσμο, αλλά κάνει Έργο τον Λόγο του Θεού. Μάλιστα, από τελευταία πληροφόρηση που είχαμε από κατοίκους του χωριού Αλωνίων και όχι μόνο, μάθαμε τα εξής: 1. Ότι προχώρησε σε αγορά καινούργιων παιχνιδιών για τα παιδιά του Κατηχητικού (ένα πινγκ-πονγκ και ένα ποδοσφαιράκι), 2. Συγκεντρώσει μεταχειρισμένα ρούχα και υποδήματα και τα μοιράζει σε φτωχές οικογένειες. Πολλές φορές ενισχύει και τις φτωχές οικογένειες της Αλεξανδρούπολης, 3. Συγκεντρώνει και μοιράζει τρόφιμα σε περίπου 53 φτωχές οικογένειες του νησιού, (το 2010 ήταν 40 οι οικογένειες, ενώ σήμερα 53) 4. Σχεδιάζει στα πλαίσια του Κατηχητικού να κάνει και μαθήματα υπολογιστών στα παιδιά, 5. Κάνει διάφορες λατρευτικές εκδηλώσεις (πανηγύρια κτλ.), μαζεύοντας έτσι τον κόσμο κοντά στην Εκκλησία και δημιουργώντας κάποιες δραστηριότητες που τις έχει ανάγκη όλο το νησί κτλ.
Τελειώνω το άρθρο αυτό, με την ευχή η Φάτνη του εναθρωπίσαντος Χριστού, να φωλιάσει στην καρδιά του κάθε ανθρώπου και το Θαύμα της Γέννησης, να ‘γεννήσει» μέσα στις καρδιές μας την Αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους και την Προσφορά.
Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.
ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ