Όσα δεν είπαν οι πολιτικοί τα είπαν οι μαθητές που αγαπούν τον τόπο τους

Στο πλαίσιο του 2ου East Macedonia Thrace Forum που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Μαρτίου 2024 στην Αλεξανδρούπολη, η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» έδωσε το λόγο σε μαθητές πέντε Λυκείων της περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι με ρόλο δημοσιογράφου είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις τους στις πολιτικές και όχι μόνο προσωπικότητες που συμμετείχαν στο FORUM.
Ένα από τα σχολεία που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν, ήταν το 2ο ΓΕ.Λ. Ορεστιάδας το οποίο εκπροσωπήθηκε από δεκαπέντε μαθητές της Β΄ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές – μαθήτριες αποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση και οργανώθηκαν για να ετοιμάσουν τις ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Μετά το πέρας των ομιλιών τους στο συνέδριο, οι προσωπικότητες επισκέπτονταν τους χώρους όπου τους περίμεναν οι μαθητές – τριες ώστε να συζητήσουν.
Οι πολιτικές προσωπικότητες που συνομίλησαν με τους μαθητές –τριες όπως ήταν ήδη οργανωμένο από τους υπευθύνους της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» ήταν οι υπουργοί ανάπτυξης και επενδύσεων Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένιδας, ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η υφυπουργός μετανάστευσης και ασύλου Σοφία Βούλτεψη, οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο διευθυντής ινστιτούτου παγκόσμιων υποθέσεων – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Κωνσταντίνος Φίλης και ο δημοσιογράφος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Danezis Stories Σωτήρης Δανέζης.
Οι ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές ήταν σχετικές με οικονομικά και κοινωνικά θέματα και εστιασμένες στην ιδιαιτερότητα του βορείου τμήματος του Έβρου και την επιτακτική ανάγκη για άμεσες λύσεις σε μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή τους. Συγκεκριμένα έθεσαν τους προβληματισμούς τους σε θέματα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής –σε όλους τους τομείς- και τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να επιτευχθεί, σε ελλείψεις στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, στο συγκοινωνιακό δίκτυο, σε θέματα ασφάλειας της περιοχής με δεδομένη την καίρια γεωπολιτική της θέση.
Όλα τα παραπάνω εκφράστηκαν μέσω των ερωτήσεων που είχαν ήδη προετοιμάσει οι μαθητές-τριες. Τα συνεντευξιαζόμενα πολιτικά πρόσωπα δέχθηκαν να απαντήσουν και να συζητήσουν με τους μικρούς «δημοσιογράφους» με μεγάλη χαρά και προθυμία, ενώ έμειναν όλοι άκρως ικανοποιημένοι από το επίπεδο των μαθητών-τριών και των ερωτήσεων που έθεσαν, συγχαίροντάς τους επανειλημμένως. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της κάθε συνέντευξης-συζήτησης, αφού σε όλες τις συνεντεύξεις οι προσωπικότητες επιθυμούσαν την επέκταση της συζήτησης παροτρύνοντας τους μαθητές-τριες να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις. Ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ένιωσαν οι μαθητές –τριες από τα σχόλια του υπουργού εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος εξήρε το επίπεδο των μαθητών-τριών και το ευρύ πεδίο γνώσεών τους.

Η ίδια καλή διάθεση και ιδιαίτερα τιμητικά σχόλια έγιναν και από τον ακαδημαϊκό κ. Φίλη ο οποίος ακόμη και μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνέντευξης, συνέχισε τη συζήτηση με τους μαθητές – τριεςστο πεδίο εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων.
Μία από τις σημαντικές στιγμές της επίσκεψης ήταν η συζήτηση με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη ο οποίος δέχθηκε να συζητήσει με τους μαθητές-τριες, μετά από επιθυμία τους χωρίς να είναι προγραμματισμένο. Η συζήτηση διήρκησε σχεδόν μία ώρα και οι μαθητές-τριες είχαν τη ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις προοπτικές της δημοσιογραφίας, αφού αποτελεί επιλογή αρκετών μαθητών –τριών.

Οι μαθητές –τριες μετά το πέρας αυτής της επίσκεψης, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους και τον ενθουσιασμό τους, καθώς ήρθαν σε επαφή με προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου και απέκτησαν πολλές γνώσεις. Αισθάνθηκαν για λίγο «δημοσιογράφοι» και αυτό έγινε εμφανές και στους συνεντευξιαζόμενους, αφού όλοι τους συμφώνησαν ότι οι ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν υψηλότερου επιπέδου από αυτές που πολλές φορές τίθενται από επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Οι μικροί «δημοσιογράφοι» έδειξαν ήθος και «επαγγελματισμό» και απέσπασαν τα πιο θερμά σχόλια από όλες τις προσωπικότητες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή. Η υπερηφάνεια και η χαρά που οι «δημοσιογράφοι» αυτοί αποτελούν «σώμα» του 2ου ΓΕ.Λ. Ορεστιάδας είναι μεγάλη. Είμαστε σίγουροι ότι η συμμετοχή στο East Macedonia Thrace Forum ΙΙ αποτέλεσε μία ξεχωριστή, πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές-τριεςκαι τις συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς.
Η εμπειρία αυτή επιβεβαιώνει περίτρανα ότι το σχολείο αποτελεί κυρίως έναν χώρο διαμόρφωσης ήθους και απόκτησης ουσιαστικής παιδείας, στοιχείαπου οι μαθητές – τριες του 2ου ΓΕ.Λ. Ορεστιάδας απέδειξαν στη σύντομη αυτή συμμετοχή τους ότι τα έχουν κατακτήσει και έχουν θεμελιώσει τις βάσεις για διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια από την παρότρυνση για τη συμμετοχής έως και την παρουσία στο Forum η διευθύντρια του σχολείου Θωμαΐς Ζαβαλιάρη στάθηκε δίπλα στους μαθητές της, με το αποτέλεσμα να ικανοποιεί όλη τη σχολική κοινότητα.
Τους μθητές στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από την κα. Ζαβαλιάρη, συνόδευσε και η εκπαιδευτικός Δήμητρα – Σταυρούλα Αναλυτή.