Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Επίκεντρο
Με πέντε νέα βιβλία, συνεχίζεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Επίκεντρο. Ιστορικά γεγονότα, μελέτες και έρευνες, περιλαμβάνονται στο νέο εκδοτικό πρόγραμμα. Ας δούμε τις νέες κυκλοφορίες πιο αναλυτικά:
Θερμοκήπια Κρίσεων – Κίμων Χατζημπίρος
«Δεν φοβάμαι την κρίση όσο υπάρχουν Πανεπιστήμια». Ισχύει αυτή η αισιόδοξη θεώρηση στην Ελλάδα; Καταφέραμε να μην ισχύει! Επί αιώνες, η υψηλή προτεραιότητα στη μόρφωση ήταν το ισχυρό πλεονέκτημα του ελληνικού πληθυσμού, τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η χαμηλή ποιότητα παιδείας έγινε το κύριο μειονέκτημα. Περισσότερο είναι υποβαθμισμένη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά ο κατήφορος ξεκινά από τα Πανεπιστήμια. Πώς θα διαμορφώσουν στιβαρά στελέχη για να πλαισιώνουν τα καρποφόρα ανθρώπινα έργα, όταν κυριαρχούνται από ακαλαισθησία, ατιμωρησία, ιδεοληψία; Συνιστώντας μέρος της παρακμής της χώρας, αδυνατούν, ως όφειλαν, να γίνουν μέρος της λύσης. Αντί να υποδεικνύουν στους νέους πύλες εξόδου από τις κρίσεις, γίνονται θερμοκήπια που τις συντηρούν.
Σχεδόν όλοι οι φοιτητές καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους και ένα μεγάλο ποσοστό δεν ολοκληρώνει ποτέ τις σπουδές. Πολλά άτυχα νέα παιδιά λιμνάζουν και καταφεύγουν στις αγκαλιές «παρατάξεων» διαμαρτυρίας, τις οποίες υποθάλπει το «βαθύ» Πανεπιστήμιο. Η ανεργία και η ετεροαπασχόληση των πτυχιούχων είναι υψηλές, όμως οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό κατάλληλο για τις ανάγκες τους. Η φυγή στο εξωτερικό των πιο προικισμένων και χρήσιμων αποφοίτων είναι τεράστια.
Τα 33 άρθρα του βιβλίου έχουν δημοσιευθεί, κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, θέτοντας αιχμηρά ερωτήματα για τα Πανεπιστήμια.
Χατζημπίρος Κίμων
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, διδάσκει Οικολογία, Διαχείριση και Πολιτική Περιβάλλοντος από το 1988. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πληροφορική, Οικολογία σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Μέλος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (1988-2016) και του Συμβουλίου Ιδρύματος (2014-2016) ΕΜΠ, ερευνητής σε γαλλικά ινστιτούτα (1974-1978), ειδικός επιστήμων (1979-1988) σε ελληνικά υπουργεία, μελετητής περιβάλλοντος (1979-2009), Πρόεδρος (άμισθος) του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (2003-2009), συνεργάτης 37 και υπεύθυνος 15 ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει συγγράψει 5 βιβλία, 200 δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ερευνητικές εκθέσεις, περιβαλλοντικές ή χωροταξικές μελέτες, πολλά κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων και άρθρα εκλαΐκευσης. Έχει δώσει μεγάλο αριθμό μαθημάτων και διαλέξεων για περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει συμμετάσχει στις συντακτικές επιτροπές των περιβαλλοντικών περιοδικών «Οικολογία και Περιβάλλον», «Νέα Οικολογία» και «Δαίμων της Οικολογίας» (1981-2004). Αρθρογραφεί στον τύπο και αναπτύσσει δραστηριότητες για ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος και παιδείας.
Μεταξάς εναντίον Τσαλδάρη – Δασκαρόλης Β. Ιωάννης
Σε αντίθετους ρόλους από αυτούς που τους έχουμε συνηθίσει: από τη μια ο Ιωάννης Μεταξάς οπαδός της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και κατά δήλωσή του υπέρμαχος του κοινοβουλευτισμού, από την άλλη ο διαλλακτικός και μετριοπαθής Παναγής Τσαλδάρης επικεφαλής των ακραίων και των αδιαλλάκτων, να αρνείται να συμβιβαστεί με την Αβασίλευτη. Δύο διαφορετικές νοοτροπίες διοίκησης, δύο διαφορετικές ιδεολογίες, δύο κόμματα που ερίζουν για τον ίδιο πολιτικό χώρο, δύο ηγέτες που συγκρούονται μέχρι τελικής πτώσης.
Πολιτικό παρασκήνιο, προσωπικές στρατηγικές, αδυσώπητοι πολιτικοί ανταγωνισμοί με φόντο την κατακερματισμένη μεσοπολεμική κοινωνία και την ανείπωτη προσφυγική δυστυχία. Παρασκηνιακές επεμβάσεις του στρατού, προσωπικά διλήμματα, κοινοβουλευτικοί διαξιφισμοί και επεισόδια, δωροδοκίες, αναπτυξιακά έργα και αντικομμουνισμός σε μια εποχή ακραίων πολιτικών παθών και αδιαλλαξίας.
Δασκαρόλης Β. Ιωάννης
Ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης είναι Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.
Ρωσία. Pro et Contra Δημήτρης Τριανταφυλλίδης
…Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κάποτε θα τελειώσει. Με ήττα της Ρωσίας, αυτό είναι προδιαγεγραμμένο. Τότε, όμως, θα χρειαστεί να συνομιλήσουμε ξανά με τους πολίτες της, να βρούμε κοινούς τόπους συνεννόησης, συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. Ίσως, στις σελίδες που ακολουθούν, οι δυτικοί αναγνώστες αποκτήσουν εκείνα τα εργαλεία για έναν ουσιαστικό διάλογο των δύο πλευρών…
…Είναι η εικόνα αυτή που βλέπουμε η πραγματική Ρωσία ή μήπως υπάρχει και μία άλλη, η οποία επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνύπαρξη με τη Δύση και την υπόλοιπη ανθρωπότητα, μακριά από την αυτοκρατορική φενάκη; Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό και στη σκέψη πολλών. Η απάντηση είναι θετική, με την επισήμανση πως οι κύκλοι αυτοί ήταν και παραμένουν μειοψηφικοί τόσο στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας όσο και στη ρωσική κοινωνία.
Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να τους γνωρίσει κανείς, να δει πώς σκέφτονται, πώς αντιμετωπίζουν τη θέση και το ρόλο στη ζωή της ανθρωπότητας. Παράλληλα, είναι ίσως κατάλληλη η ευκαιρία για μια ρεαλιστική προσέγγιση της ρωσικής πραγματικότητας, των αντιφάσεων και αντιθέσεών της, των επιδιώξεων και των διαψεύσεών της, του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι οι Ρώσοι βλέπουν τα πράγματα…
Τριανταφυλλίδης Β. Δημήτρης
Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» στο Κίεβο και στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ. Από πολύ νωρίς, γοητεύτηκε από την ρωσική γραμματεία κι έτσι άρχισε να μεταφράζει εμβληματικές προσωπικότητες και κείμενα. Μέχρι σήμερα, έχει μεταφράσει περισσότερα από 130 βιβλία, τα οποία αφορούν όλο το εύρος των ρωσικών γραμμάτων: φιλοσοφία, θεολογία, ιστορία, πολιτική, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, κριτική της λογοτεχνίας κ.ά. Το 2014 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το περιοδικό «Στέπα», μία τετραμηνιαία επιθεώρηση του ρωσικού πολιτισμού, στο οποίο δημοσιεύει μεταφράσεις σημαντικών στοχαστών και λογοτεχνών, τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τον Έλληνα αναγνώστη να προσεγγίσει το περίπλοκο μα και γοητευτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα «ρωσικός πολιτισμός». Παράλληλα, δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε σύγχρονα ελληνικά περιοδικά όπως το The Book’s Journal, Παρέμβαση, Κοράλλι, Εντευκτήριο, Φρέαρ, Ανθίβολα κ.ά.
Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα – Νικος Γκροσδάνης
Από παιδί ακόμα ζούσε σε μιαν «άλλη πραγματικότητα». Τα γεγονότα που βίωνε στο χωριό του, τον έκαναν να θέλει να δραπετεύει και να ζει σε έναν δικό του κόσμο. Οδηγός σε όλα αυτά η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, και τα «μυθικά» πρόσωπα που συνεχώς συναντούσε στις ανακαλύψεις του. Ονειρευόταν πως ίσως κάποτε συναντούσε κάποια από αυτά τα «μυθικά» πρόσωπα, μιας και ήθελε πάντα να μάθει κάτι περισσότερο γι’ αυτά και κυρίως για το έργο τους.
Παράλληλα, συνέβησαν κάποια γεγονότα που τον σημάδεψαν και τα κουβαλούσε εντός του. Ορισμένα από αυτά τα διηγούνταν σε κάποιους φίλους ή παρέες, και η παρότρυνσή τους ήταν πως θα έπρεπε να μην μείνουν ως ανάμνηση αλλά να περάσουν στο χαρτί, μιας και τα πρόσωπα που αφορούσαν έγραψαν την ιστορία του πολιτισμού αυτής της χώρας. Αρκετά από αυτά τα κείμενα φιλοξενήθηκαν σε κάποια έντυπα ή διαβάστηκαν στο ραδιόφωνο.
Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου εκείνα που δεν τα πέρασε σκουριά ο χρόνος και παραμένουν επίκαιρα να συγκεντρωθούν σε αυτόν τον τόμο για να θυμίζουν, μαζί με όσα μας χάρισαν τα πρόσωπα αυτά με το έργο τους, την ομορφιά αυτού του τόπου…
Γκροσδάνης Νίκος
Ο Νίκος Γκροσδάνης γεννήθηκε στο Πράβι Παγγαίου, όπου έζησε έως τα 14 του χρόνια. Το 1964 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει έως σήμερα. Πέρασε από αρκετά επαγγέλματα και μετά τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων βρέθηκε εργαζόμενος στο πολυτελές «Μεντιτερανέ Παλλάς». Εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους. Ο χώρος λειτούργησε σαν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και αυτό κράτησε μέχρι την κατεδάφιση του ξενοδοχείου εξαιτίας του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης το 1978. Εργάστηκε στον πολιτισμό σε διάφορους χώρους. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και με τα περιοδικά Πανσέληνος, Οδός Πανός, Μετρονόμος, Περιοδικό της πόλης. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο ραδιόφωνο. Έγραψε τα βιβλία: Οδός Μεντιτερανέ Παλλάς και Συνέβη στο Πράβι, εκδόσεις Καστανιώτης, Η μυθολογία των ειδώλων, εκδόσεις Παρατηρητής, Μάνος Χατζιδάκις, αφιέρωμα από τις εκδόσεις Οδός Πανός, Θυμάμαι: 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκδόσεις Επίκεντρο.
Χάνια και Οδικοί Άξονες της Αρκαδίας – Βασίλης Αναστασόπουλος
Το οδοιπορικό αυτό –ας το ονομάσω και έτσι– με την Αρκαδία ως βάση, επεκτείνεται και βρίσκεται παντού στον κόσμο, σε κάθε γωνιά του και πέρα από τα στενά όρια που θέτει ο τοπικισμός. Διότι Παρόδιοι Σταθμοί, Χάνια, ή όπως στο διάβα του χρόνου ονομάζονταν όλα αυτά τα κτίσματα που παρείχαν υπηρεσίες στους ταξιδιώτες του δρόμου, στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο, στη Ρούμελη και στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, στους εμπορικούς δρόμους των Βαλκανίων, ή ακόμα μακρύτερα, σ’ ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο – στο μακρύ διάστημα των αλλεπάλληλων πολιτισμών που γεννιόντουσαν ή πέθαιναν, τον ίδιο σκοπό –με μικρές αποκλίσεις φυσικά– είχαν πάντοτε για τον παράγοντα άνθρωπο. Ν’ απαλύνουν το ταξίδι του. Το δρομολόγιό του.
Αναστασόπουλος Κ. Βασίλης
Ο Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα (με καταγωγή από Αρκαδία). Το 1995 δημιούργησε την διαδικτυακή σελίδα www.opsarion.gr (Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας). Από το 2002 μέχρι και το 2015 αρθρογραφούσε στην ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος με περισσότερα από 650 άρθρα του για την φύση και το κυνήγι στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα «Ο Άρτος του Δία» και «Ο Μυθοπλάστης». Το 2004 δημιούργησε την διαδικτυακή σελίδα www.arcadians.gr – Αρκάδες Εσμέν (Αρκαδία). Το 2011, δημοσιεύθηκε μελέτη του με τον τίτλο: Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας, Τοπωνύμια – Δημογραφικά Στοιχεία από Οθωμανικά Κατάστιχα 1461-1574, στα «Πελοποννησιακά». Το 2017, δημοσίευσε το διήγημα Η εύμορφη Γώγα στη σελίδα www.opsarion.gr. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρη Λαγό, δημοσίευσαν την μελέτη τους: Τοπωνύμια οικισμών περιοχής Ηραίας Γορτυνίας Αρκαδίας, στην σελίδα www.arcadians.gr. Βιβλία του που κυκλοφορούν: Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας – Πηγές Γραπτές επί του χάρτου επί του εδάφους, (αυτοέκδοση), Αθήνα 2019, Ο Φύλακας της αρχαίας Ηραίας οι απόκρυφες πόλεις της. Εκδόσεις Τσότρας, Αθήνα 2020 και Πού είναι η Αρκαδία;. Εκδόσεις Τσότρας, Αθήνα 2020.