Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι δημότες εκφραστούν δια της ψήφου τους, οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να ελπίζουν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής στο δήμο Αλεξανδρούπολης, θα τους δώσει το δικαίωμα να μετέχουν και στον Β γύρο. Στο δήμο Αλεξανδρούπολης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Σταύρος Σταυράκογλου, ο Σάββας Δευτεραίος και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Ο Δημήτρης Πέτροβιτς, πέρασε αντικειμενικά μία δυσκολία όταν υπήρχαν οι φωτιές στον Έβρο, καθώς από τη μια ήταν στα μέτωπα με τον θεσμικό του ρόλο κι απ’ την άλλη σε αναζήτηση υποψηφίων. Είναι χαρακτηριστική η εμφάνισή του στις 28 Σεπτεμβρίου στις 23:00 σε καφενείο του Αρδανίου, όπου είχε συνάντηση με άτομο που ήθελε να έχει στο συνδυασμό του. Η συνάντηση έχει αποτυπωθεί ως εικόνα σε όσους είδαν τον Δημήτρη Πέτροβιτς να καλησπερίζει θερμά τους πάντες, αλλά τελικά να χάνει τον υποψήφιο.
Αυτά βέβαια προφανώς σημειώθηκαν και με άλλους υποψηφίους, γιατί αν πει κάποιος ότι δεν έτρεξε για να κάνει ψηφοδέλτιο, δεν θα τον πιστέψουμε.
Ο συνδυασμός “Εν Έργω Μαζί” του οποίου ηγείται ο κ. Πέτροβιτς έχει 155 υποψηφίους, αρκετούς λιγότερους (50 λιγότερους απ’ τον καθένα) από τους κύριους ανταγωνιστές του Ζαμπούκη, Λαμπάκη και Σταυράκογλου. Είναι δεδομένο ότι θα ήταν περισσότεροι αν δεν υπήρχαν οι πυρκαγιές, όμως η νομοθεσία είναι αμείλικτη και δεν δόθηκε καμία παράταση υποβολής, παρά το γεγονός ότι την περίοδο κατάθεσης συνδυασμών ο Έβρος φλέγονταν.

Το καλό σενάριο για τον Δημήτρη Πέτροβιτς, είναι να καταφέρει να περάσει στον Β γύρο με οποιοδήποτε άλλον υποψήφιο, ώστε να έχει βάσιμη ελπίδα και δυνατότητα να εκλεγεί δήμαρχος, κάτι το οποίο φαίνεται ότι το θέλει πολύ. Το εξαιρετικό, αλλά μάλλον και απίθανο, είναι να πιάσει το 43% από τον πρώτο γύρο. Απίθανο ή τουλάχιστον δύσκολο θα πρέπει να θεωρηθεί το σενάριο εκλογής από τον πρώτο γύρο για όλους τους υποψηφίους.
Το κακό, ίσως όμως και όχι τόσο κακό σενάριο, είναι ο κ. Πέτροβιτς να μην περάσει στον Β’ γύρο. Ανάλογα με το ποσοστό ίσως θα μπορούσε να παίξει ρόλο, κάποιο ρόλο υπέρ ή κατά υποψηφίου για την κάλπη της δεύτερης Κυριακής.
Το πολύ κακό σενάριο, είναι το ποσοστό του συνδυασμό “Εν Έργω Μαζί” να κυμανθεί κοντά στο ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης ή και κάτω από αυτό, όπως είχε γίνει το 2019 με το συνδυασμό του Δημήτρη Λαζόπουλου. Αν ο κ. Πέτροβιτς είναι κάτω ή πολύ κοντά με τον Σάββα Δευτεραιό, τότε είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να παίξει κανέναν απολύτως ρόλο στη δεύτερη Κυριακή.
Στις προηγούμενες εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση είχε λάβει 8,77%.