Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας και εμείς!
Άρθρο του Βασίλη Τσολακίδη*
Ήταν 9 Μαίου του 1914 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον καθιέρωνε την δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου ως «Ημέρα της Μητέρας». Ήταν ιδέα της κοινωνικής ακτιβίστριας Αννα Μαρία Τζάρβις να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμήν της μητέρας.
Έτσι και εφέτος, την Κυριακή 14 Μαίου, θα γιορτάσουμε και εμείς την «ημέρα της μητέρας». Προσωπικά θεωρώ ότι όλες αυτές οι Παγκόσμιες Ημέρες πρέπει να συνοδεύονται από χειροπιαστές αποδείξεις, από έργα και αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι τιμούμε ουσιαστικά πχ τις μητέρες. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα χορτάσαμε. Ήρθε η ώρα για αποφάσεις ουσιαστικής στήριξης της μητρότητας στην χώρα μας.
Ειδικά στον Έβρο βιώνουμε μια πληθυσμιακή κατάρρευση. Την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 10% (στο βόρειο τμήμα του νομού κατά 20%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στον Έβρο οι θάνατοι για το 2021 ήταν 2.200 ενώ στον αντίποδα οι γεννήσεις ήταν μόλις 987 (η μεγαλύτερη αρνητική διαφορά γεννήσεων – θανάτων σε επίπεδο Περιφέρειας). Συνολικά σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ οι θάνατοι υπερβαίνουν κατά πολύ τις γεννήσεις (συνολικές γεννήσεις στην Περιφέρεια 4.350 έναντι των 8.676 θανάτων). Σε όλη την Ελλάδα οι γεννήσεις το 2021 ήταν 85.346 και οι θάνατοι 143.919.
Μήπως ήρθε η ώρα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μητρότητας; Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει από καιρού καταθέσει αναλυτικές προτάσεις οι οποίες δίνουν πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα. Να παρουσιάσω τις πιο σημαντικές από αυτές:
-Απόδοση σε 900.000 γυναίκες του επιδόματος μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα το λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
-Αύξηση του επιδόματος μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105 ευρώ/μήνα, και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης,
-Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,
-Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες και η καθιέρωση άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Σχετικά με την φροντίδα για το παιδί, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει μεταξύ άλλων δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με διευρυμένο 10ωρο ωράριο και δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, δωρεάν χορήγηση 680.000 σχολικών γευμάτων καθημερινά σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου και νομοθετική ρύθμιση που θα ενισχύσει την ενημέρωση των Υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού.
Είναι αυτονόητο ότι η μητρότητα για να στηριχθεί ουσιαστικά πρέπει να υπάρχει μια πολιτική στέγης για νέα ζευγάρια, να υπάρχουν αξιοπρεπή νηπιαγωγεία-σχολεία-παιδικοί σταθμοί, και βεβαίως να ενθαρρύνονται και να διευκολύνονται οι γυναίκες για να εργαστούν.
Ειδικά για τον Έβρο είναι προϋπόθεση επιβίωσης η στήριξη της μητρότητας. Οι ηρωικές εποχές που οι γυναίκες έκαναν πολλά παιδιά και ταυτόχρονα δούλευαν στα χωράφια, έχουν περάσει. Δεν είναι δικό μας όραμα η επιστροφή στο χθες. Όμως οι σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορεί να αναπτύσσονται χωρίς ειδική μέριμνα για τις μητέρες. Μια μέριμνα που μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον όσα ανέφερα προηγουμένως και πολλά περισσότερο που πρέπει να εξειδικευτούν σε τοπικό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει τις προτάσεις του και είναι έτοιμος να τις υλοποιήσει εφόσον οι πολίτες στις 21 Μαίου τον αναδείξουν πρώτο κόμμα και συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση.
Χρόνια πολλά στις μητέρες όλου του κόσμου.
*Ο Βασίλης Τσολακίδης είναι υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έβρου