Δείτε αυτή την εβδομάδα στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Μια Ταινία, Μια Εποχή: Ένας Χωρισμός
Τρίτη, 2/5 στις 23:00
Μια σειρά ντοκιμαντέρ που φέρνει στο φως τα μυστικά της δημιουργίας, αλλά και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο σημαντικών κινηματογραφικών ταινιών. Η πρώτη ιρανική ταινία, που απέσπασε βραβείο Όσκαρ, αφηγείται την ιστορία ενός διαζυγίου στη σύγχρονη Τε­χεράνη. Η θέση της γυναίκας, οι κοινωνικές συγκρού­σεις, η θεοκρατία αναδεικνύονται με μοναδικό τρόπο στην ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί, που επιβεβαιώνει την σταθερά ανοδική τάση της νέας γενιάς του ιρανικού κινηματογράφου.

Η Τελευταία Φορά που Είδα το Παρίσι Τετάρτη, 3/5 στις 24:00
Ταινία σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Μπρουκς με τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Βαν Τζόνσον, Γουόλτερ Πί­τζιον, Ντόνα Ριντ (ΗΠΑ, 1954). Ο Τσαρλς επιστρέφει στο Παρίσι και θυμάται τη ζωή που έζησε εκεί, δουλεύ­οντας ως δημοσιογράφος, στο τέλος του Β’ Παγκοσμί­ου Πολέμου. Κλασική ταινία, βασισμένη στο έργο του Σκοτ Φιτζέραλντ.

French Cancan
Παρασκευή, 5/5 στις 22:00
Γαλλική ταινία, σε σκηνοθεσία του Ζαν Ρενουάρ με τους Φρανσουάζ Αρνούλ, Ζαν Γκαμπέν, Μαρία Φέλιξ, Τζάνι Εσπόζιτο (1954). Η ιστορία του πιο θρυλικού κα­μπαρέ του Παρισιού, του Μουλέν Ρουζ, στην Μονμάρ­τη στο τέλος του 19ου αιώνα, μέσα από την ερωτική σχέση του ιδιοκτήτη Νταγκλάρ και της Νινί, μιας νεα­ρής με ταλέντο στο καν-καν.

«Αντέχοντας στον Χρόνο»
Σάββατο, 6/5 στις 18:00
Νέα ιστορική σειρά 24 ωριαίων επεισοδίων με την Κα­θηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου. Αντικείμενο η
ελληνική ιστορία από τον 11ο έως τον 18ο αιώνα.

Σε Προσκυνώ Γλώσσα
Σάββατο, 6/5 στις 19:00
Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθη­νών Γεώργιος Μπαμπινιώτης συνομιλεί με τη δημοσιο­γράφο και κλασική φιλόλογο Βίκυ Φλέσσα για θέματα που άπτονται της γλωσσικής παιδείας και της σχέσεώς μας με την ελληνική γλώσσα.

Πλαστογραφώντας τον Χίτλερ (3/6)
Σάββατο, 6/5 στις 22:00
Ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής (2021). Τη δεκαε­τία του ’80 η γερμανική εφημερίδα Stern δημοσίευσε το ημερολόγιο του Χίτλερ με τις πιο ενδόμυχες και προ­σωπικές σκέψεις του. Λίγο αργότερα, όμως, αποδείχτη­κε πως ήταν προϊόν πλαστογραφίας, κάτι που αποτέλε­σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των μέσων ενημέ­ρωσης του εικοστού αιώνα.

Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι Σάββατο, 6/5 στις 23:00
Φινλανδική ταινία, σε σκηνοθεσία του Γιούχο Κουο­σμάνεν με τους Γιάρκο Λάχτι, Ούνα Αϊρόλα, Ίρο Μιλό­νοφ (2016). Το καλοκαίρι του 1962, ο Όλλι Μάκι, ένας καλοσυνάτος επαρχιώτης, ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο Ελσίνκι για τον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο. Και ενώ πρέπει να συγκεντρωθεί στην προπόνηση και να χάσει βάρος, αυτός συνειδητοποιεί ότι έχει ερωτευτεί τη Ράιγια. Μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμ­μα» του Φεστιβάλ Καννών.

Μουσικό Κλασικό Πρόγραμμα
Κυριακή, 7/5 στις 9:00 & 22:00
Πρωινή Ζώνη: Ευρωπαϊκό Κονσέρτο 2005 στη Βουδα­πέστη με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Διεύθυνση Ορχήστρας Σάιμον Ρατλ – Βιολί Λεωνίδας Καβάκος.
Βραδινή Ζώνη: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σαν Φρανσίσκο. Διεύθυνση Ορχήστρας Έζα – Πέκα Σάλονεν.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

Βίτους
Κυριακή, 7/5 στις 17:30
Νεανική ταινία σε σκηνοθεσία Φρέντι Μούρερ (Ελβετία, 2006). Ο Βίτους είναι ένα μικρό αγόρι, ένα παιδί θαύμα, που έχει οξύτατη ακοή σαν να είναι νυχτερίδα, παίζει πιά­νο σαν βιρτουόζος και μελετά εγκυκλοπαίδειες από τα πέντε του χρόνια. Χωρίς καμιά αμφιβολία, οι γονείς του βλέπουν σε εκείνον τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται και περιμένουν από εκείνον να τον δουν κάποια μέρα να γίνεται διάσημος πιανίστας.

Για το πλήρες κοινοβουλευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση:

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/ programma/