Κι αν δεν είναι η ήρεμη δύναμη;
Όσοι μελετούν ή έστω διαβάζουν για τις ευρωπαϊκές εκλογές θα θυμούνται την φράση του παλαιού προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν «Ήρεμη δύναμη».
Η φράση άφησε εποχή και πολλοί νοσταλγούν τις εποχές που έζησε η Ευρώπη με τον Μιτεράν, έναν από τους ελάχιστους πραγματικούς φίλους της Ελλάδας. Πολλοί χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς που κινούνται με αξιοπρέπεια και σεβασμό ως «Ήρεμη δύναμη» αν και ίσως δεν γνωρίζουν την ιστορία της φράσης.
Στον Έβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τους υποψηφίους του, με τους τρεις υποψηφίους να διεκδίκησαν την είσοδό τους στη βουλή και στις εκλογές του 2019. Τότε ο Βασίλης Τσολακίδης, αν και έκανε τη δυναμική εμφάνισή του την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, πήγε πολύ καλά, καθώς τον τίμησαν 5.127 ψηφοφόροι. Τότε θεωρήθηκε έκπληξη το αποτέλεσμά που κατάφερε. Μια άλλη όμως ανάλυση έδειξε ότι πρόκειται για μία μικρή νίκη, καθώς δεν απείχε πολύ από τους 7.355 του 2ου Μαλτέζου και τους 7.708 της πρώτης Γκαρά.
Η βουλευτής Νατάσα Γκαρά, πέρα από τη φυσιολογική φθορά έχει να αντιμετωπίσει και την ασφυκτική πίεση του Μενέλαου Μαλτέζου, ο οποίος έχει την τελευταία του λογικά ευκαιρία για να εκλεγεί βουλευτής καθώς είναι ήδη 64αρων ετών.
Όσοι παρακολουθούν τις τοπικές εξελίξεις, αντιλαμβάνονται ότι οι προσπάθειες Γκαρά και Μαλτέζου κορυφώνονται και το κλίμα πολώνεται, τουλάχιστον ως προς τους υποστηριχτές τους. Η καθαρή μονοσταυρία μπορεί να θεωρείται μονόδρομος. Το πως όμως θα εκλάβουν οι ψηφοφόροι το κλίμα που διαμορφώνεται, λογικά θα το μάθουμε στην καταμέτρηση.
Αντίθετα ο Βασίλης Τσολακίδης, κινείται εδώ και καιρό, όπως κινήθηκε και την προηγούμενη φορά. Με προσωπικές επαφές, προβάλλοντας τις απόψεις του για τον Έβρο και μιλώντας για ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης των δυνάμεων που θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο και το κόμμα.
Κι αν θα μιλούσες για «ήρεμη δύναμη» υποψηφίου, τελικά θα μπορούσε να αναρωτηθείς. Μήπως τελικά δεν είναι η ήρεμη δύναμη, αλλά το άτομο που μπορεί να κερδίσει από το διαφορετικό κλίμα που δημιουργεί;
Η διαφορά πάντως των σταυρών, με δεδομένο ότι για τις εκλογές έχουμε περίπου 60 μέρες, μπορεί να καλυφθεί, ειδικά δε, αν υπολογίσεις ότι το διάστημα που κινούνται άλλοι υποψήφιοι, όπως για παράδειγμα ο Μαλτέζος, φέρνει εκτός από συμπάθειες και αποστάσεις του εκλογικού σώματος.