Μιχαηλίδης: Αλεξανδρούπολη και «silver economy», μια επενδυτική πρόταση προς τους Άραβες επιχειρηματίες
Του Παύλου Μιχαηλίδη
Η αποστολή από τη Σαουδική Αραβία η οποία κατέφθασε την Κυριακή στην χώρα μας και αριθμεί πάνω από 120 επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη, στοχεύει μεταξύ άλλων και στην δημιουργία ενός Συνεπενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί projects που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.
Σε ότι αφορά το βασικό ενδιαφέρον ειδικά για την περιοχή μας, αυτό εστιάζεται καθαρά σε θέματα ενέργειας.
Η εικόνα της Αλεξανδρούπολης αλλάζει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, απομένει όμως σε μας να κάνουμε σαφές πως η περιοχή μας μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός-φιλικός προορισμός και για επενδύσεις στον Τουρισμό και το real estate.
Στην πρόσφατη επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης μελών της αντιπροσωπείας από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και στην σύσκεψη της αντιπροσωπείας σε ξενοδοχείο της περιοχής με φορείς της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας, απουσίαζε από την ατζέντα των επενδυτικών προτάσεων το πρότζεκτ που συνδέεται με την έννοια του «silver economy». Χαρακτηριστικές οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την τεράστια σημασία αυτής της έννοιας και την μελλοντική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μία τεράστια αγορά τρισεκατομμυρίων ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο, από την οποία η περιοχή μας μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιο που της αρμόζει.
Τι είναι όμως το silver economy; Πρόκειται για μία παγκόσμια αγορά αγαθών και υπηρεσιών, που απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους και συνταξιούχους, ανταποκρινόμενη στις ειδικές ανάγκες της ηλικίας αυτής σε ζητήματα διαμονής, υγείας, αναψυχής και κατανάλωσης. Και μπορεί μεν οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού να επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα του τουρισμού, κάνοντας λόγο για ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, καθώς και για κέντρα παραθερισμού υψηλών προδιαγραφών για ξένους πολίτες τρίτης ηλικίας, πλην, όμως, η συγκεκριμένη «αγορά» δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα του τουρισμού με τη στενή έννοια. Σημαντικότερη σήμερα είναι η παγκόσμια τάση για μακρά διαμονή ή και μόνιμη εγκατάσταση κυρίως εύπορων συνταξιούχων από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Βόρεια Αμερική και άλλες εύπορες χώρες με ψυχρό κλίμα, σε χώρες με ήπιο και θερμότερο κλίμα, όπως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πρόκειται για την κατηγορία η οποία είναι διεθνώς γνωστή με τον όρο «snowbird tourism». Η μακρά διαμονή και η μόνιμη εγκατάσταση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων δεν ενισχύει μόνο τον τουρισμό, αλλά, επιπλέον, και τους τομείς της αγοράς κατοικίας, της οικοδομής, των υπηρεσιών υγείας, της κατανάλωσης, της φορολογίας και γενικότερα το σύνολο της οικονομίας της περιοχής εγκατάστασης. Σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στις γειτονικές «ανταγωνιστικές» μας χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, για τη διαμονή των αλλοδαπών συνταξιούχων που επιθυμούν μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα (μέσω της αγοράς δεύτερης κατοικίας), συνηθίζεται η κατασκευή ειδικών συγκροτημάτων κατοικιών, τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε αυτούς και είναι προσαρμοσμένα στις ειδικές τους ανάγκες. Το παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να ακολουθήσει και η χώρα μας, πλην, όμως, η κατασκευή παρόμοιων συγκροτημάτων θα πρέπει να σχεδιαστεί και να χωροθετηθεί με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και για να επιμεριστούν τα οφέλη από την αγορά του silver economy στο σύνολο της χώρας και όχι μόνο στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
Οι πρότυπες αυτές πόλεις θα πρέπει να χωροθετηθούν σε εκτός σχεδίου περιοχές, οι οποίες θα επιλεγούν ως ειδικές οικιστικές ζώνες για το σκοπό αυτό και η ανάπτυξή τους θα εξυπηρετεί σκοπούς δημόσιας ωφέλειας, με ότι αυτό συνεπάγεται (αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ειδικοί πολεοδομικοί όροι, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα κλπ.). Τα συγκροτήματα αυτά, πέρα από χώρους κατοικίας, θα περιλαμβάνουν και όλα όσα επιζητεί ένας συνταξιούχος για την εγκατάστασή του, όπως λ.χ. σύγχρονες μονάδες υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσίες ψυχαγωγίας, μετακίνησης, καταστήματα με καταναλωτικά είδη που απευθύνονται στη συγκεκριμένη ομάδα κλπ.
Το παραθαλάσσιο μέτωπο των νόμων Έβρου και Ροδόπης, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο, ενώ διαθέτει σε μικρή απόσταση αεροδρόμιο, τριτοβάθμιο νοσοκομείο, ιαματικά Λουτρά, αρχαιότητες, αμπελώνες και πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξη μάλιστα νέων πρότυπων πόλεων που απευθύνονται σε εύπορους αλλοδαπούς συνταξιούχους για μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση, πέρα από τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα εξυπηρετήσει και εθνικούς σκοπούς. Για τους λόγους αυτούς, η Θράκη θα πρέπει, να αποτελέσει την πρώτη περιοχή όπου θα αναπτυχθούν οι πρότυπες αυτές πόλεις.
Η περιοχή μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και σε άλλους τομείς που ευνοούν τη μόνιμη εγκατάσταση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων, όπως είναι οι χαμηλές τιμές αγοράς ακινήτων, η ευκολία εγκατάστασης και αγοράς κατοικίας από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της λεγόμενης «χρυσής βίζας» (golden visa) για τους υπηκόους τρίτων χωρών, το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η υγιεινή διατροφή που ακολουθεί τα πρότυπα της μεσογειακής κουζίνας, το ήπιο και θερμό κλίμα της χώρας, η γλωσσομάθεια και η ασφάλεια κ.ά.
Σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς Αράβων επιχειρηματιών για ανάπτυξη κοινότητας κατοικιών συνταξιούχων (silver economy), υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια για την Ελλάδα, σκοντάφτει δυστυχώς σε γραφειοκρατικούς λόγους και συγκεκριμένα στα περιβόητα ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων). Απομένει στην πολιτεία με ειδική τροπολογία για την περιοχή μας να δίνεται η δυνατότητα, στους υποψήφιους επενδυτές, για ειδική πολεοδόμηση και εκμετάλλευση ακινήτων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς επενδυτικούς όρους.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»