Αλεξανδρούπολη: Αυτά ενδιαφέρουν τους επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία
Τρέχουν οι εξελίξεις για το θέμα που αποκάλυψε αποκλειστικά το thraki Νεα και έχει να κάνει με την επίσκεψη επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία στον Έβρο και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φτάνουν την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα έχουν συναντήσεις, αλλά κυρίως θα δουν περιοχές που τους ενδιαφέρουν για συγκεκριμένους τομείς.
Όπως ανέφερε το thraki Νεα στις 28 Μαΐου, οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με την ενέργεια.
Οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δεύτερο πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με το πετρέλαιο.
Όπως γνωρίζει το thraki Νεα, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες να αποτελέσουν τον κόμβο για τη μεταφορά του τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε γειτονικές χώρες. Οι επενδυτές που βλέπουν στο άμεσο μέλλον να υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των μοναδικών διυλιστηρίων στη Βουλγαρία, διυλιστήρια που βρίσκονται στην περιοχή του Πύργου (Μπουργκάς), εξετάζουν πολλά σενάρια και ενδεχόμενα.
Οι Σαουδάραβες θα έχουν εκτός απροόπτου συνάντηση με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία όμως θα έχει περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Άλλωστε τέτοιου μεγέθους επενδύσεις δεν εξαρτώνται ούτε από δημάρχους, ούτε από περιφερειάρχες, αλλά από τη βούληση των κυβερνήσεων.
Η ομάδα των επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία η οποία θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη, αποτελείται και από μέλη της αποστολής που επισκέφτηκε τη Σαντορίνη και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Οι σκέψεις επένδυσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα του τουρισμού, αν και δεν αποκλείεται οι τοπικοί παράγοντες που θα συναντηθούν με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να το θέσουν ως πρόταση. Οι σκέψεις επένδυσης παράλληλα δεν σχετίζονται με το λιμάνι, το οποίο όμως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε κάθε απόφαση – αν έρθει αυτή – είτε για αποθήκευση είτε για μεταφορά παγκόσμιου ενδιαφέροντος προϊόντων.
Αν και επικοινωνιακά η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην προβολή των επισκέψεων των Σαουδαράβων στη Σαντορίνη και στην Αθήνα, η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη δεν έχει προβληθεί από κεντρικά ΜΜΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι πήρε διάσταση, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του thraki Νεα.
Η ανακοίνωση της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει σε διμερές Επιχειρηματικό Forum και να συμπροεδρεύσει αύριο στις εργασίες της 5ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.
«Γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε αυτήν τη σχέση και πόσα περισσότερα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων. Είχα επίσης την ευκαιρία, την περασμένη Πέμπτη, να συζητήσω με την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα Διάδοχο την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Και βεβαίως επανέλαβε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα από αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός.
«Το όραμα που μοιράζεστε εσείς και η Αυτού Υψηλότητα για τη διασύνδεση Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας σε διάφορα πεδία πλέον υλοποιείται στην πράξη, στο πεδίο, και σε επίπεδο συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά τον ψηφιακό τομέα, το εμπόριο, τις υλικοτεχνικές υποδομές (logistics), τις επενδύσεις, τον τουρισμό», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Al Falih, ο οποίος συνοδεύεται από οκτώ Υφυπουργούς και ηγείται πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής που εκπροσωπεί 59 σαουδαραβικές εταιρείες.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε πληθώρα τομέων, όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να εντείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Σημείωσε ακόμη ότι προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, κατά την προγραμματιζόμενη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο και της προηγούμενης συνάντησής του με τον κ. Al Falih, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γάσπαρης Βλαχάκης.
Ολόκληρος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κατά την έναρξη της συνάντησής τους
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μας που βρίσκεστε εδώ. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι φιλοξενούμε το Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Μαθαίνω ότι η επίσκεψή σας στη Σαντορίνη ήταν πολύ ευχάριστη και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε πολύ παραγωγικές συναντήσεις σήμερα και αύριο. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε αυτήν τη σχέση και πόσα περισσότερα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων.
Είχα επίσης την ευκαιρία, την περασμένη Πέμπτη, να συζητήσω με την Αυτού Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Διάδοχο, την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Και βεβαίως επανέλαβε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα από αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι υπάρχουν ήδη αρκετές συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεών μας και αναμένω να ακούσω περισσότερα για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Και πάλι, καλώς ήρθατε.
Khalid bin Abdulaziz Al Falih: Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ που μας δώσατε την ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί σας, εγώ και οι συνάδελφοί μου από την επιχειρηματική κοινότητα. Είναι η δεύτερη συνάντησή μας σε διάστημα οκτώ μηνών. Ήμασταν εδώ τον Σεπτέμβριο και είχατε την καλοσύνη να μας αφιερώσετε χρόνο. Και φυσικά, είχα την τιμή να βρίσκομαι στην αντιπροσωπεία που σας υποδέχτηκε όταν επισκεφθήκατε τη Σαουδική Αραβία, λάβατε μέρος στο forum «Future Investment Initiative» και συναντηθήκατε με τον Πρίγκιπα Διάδοχο.
Μεταφέρω, φυσικά, τους χαιρετισμούς της Αυτού Υψηλότητας, του Βασιλιά, του Πρίγκιπα Διαδόχου, και βεβαίως της κυβέρνησης και του λαού της Σαουδικής Αραβίας που τρέφουν τον μέγιστο σεβασμό για την Ελλάδα και έχουν μεγάλες προσδοκίες ότι, υπό την ηγεσία σας και την ηγεσία του Βασιλιά μας και Πρίγκιπα Διαδόχου, θα οδηγήσουμε τη σχέση αυτή σε νέα ύψη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και το επιτελείο σας. Οι Υπουργοί σας ήταν εξαιρετικά ευγενικοί και εργατικοί παράγοντας αποτελέσματα με βάση τις δικές σας προσδοκίες αλλά και αυτές της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας. Μια πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη μάς επισκέφθηκε τον Μάρτιο και είχαμε πολύ σημαντικές συναντήσεις στο Ριάντ.
Επισκεφτήκαμε και την AlUla και δείξαμε στη αποστολή σας τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτοί μας έδειξαν χθες τον αρχαιολογικό χώρο στη Σαντορίνη.
Μας έδειξαν -όπως τους δείξαμε και εμείς -πως η σχέση μας έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Στην AlUla είχαμε την ευκαιρία να τους δείξουμε την επιρροή που είχε ο ελληνικός πολιτισμός στον αραβικό κόσμο. Και χθες είδαμε ουσιαστικά πώς οι Έλληνες είχαν ταξιδέψει και είχαν οικοδομήσει δεσμούς με τη Μέση Ανατολή.
Το όραμα που μοιράζεστε εσείς και η Αυτού Υψηλότητα για τη διασύνδεση Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας σε διάφορα πεδία πλέον υλοποιείται στην πράξη, στο πεδίο, και σε επίπεδο συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά τον ψηφιακό τομέα, το εμπόριο, τις υλικοτεχνικές υποδομές (logistics), τις επενδύσεις, τον τουρισμό.
Είναι τιμή μου που συνοδεύομαι από ανθρώπους που κάνουν πράξη τέτοια σχέδια. Η επιχειρηματική μας κοινότητα εκπροσωπείται καλά, κι όχι μόνο σε αυτή τη συνάντηση μαζί σας, κ. Πρωθυπουργέ. Η εκπροσώπησή της θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στο Επιχειρηματικό Forum που αναφέρατε. Έχουμε περίπου 60 εταιρείες και 80 μέλη στην αντιπροσωπεία μας, εδώ στην Αθήνα, τα οποία έχουν σκοπό να αφήσουν έντονα το αποτύπωμά τους αυτές τις δύο μέρες. Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ.
Φωτό: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος