Από το akamas.wordpress.com/

Πριν από λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να παρουσιάω τη ποιητική συλλογή της Αναστασίας Καλλία με τίτλο τα αινίγματα της Σίβυλλας. Σήμερα η ποιήτρια απαντά σε κάποιες ερωτήσεις μου και την ευχαριστλω πολύ.

 

1. Ασχολείστε με την ποίηση αρκετά χρόνια, έχοντας κατακτήσει αρκετά βραβεία. Μπορείτε να μας πείτε τι σας ώθησε σε αυτή τη μορφή έκφρασης;

Άγνωστες εσωτερικές δυνάμεις με ώθησαν να γράψω, κάτι μέσα μου ζητούσε επίμονα να εκφραστεί και με εξανάγκασε να το κάνω στην τρυφερή ηλικία των δεκατριών. Δεν ήταν δική μου συνειδητή επιλογή ήταν ανάγκη και όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: « Ανάγκα και θεοί πείθονται». Αυτή  είναι η ωμή αλήθεια, εξαναγκάστηκα από μια δύναμη μέσα μου να γράψω.

 

2. Ποιές ήταν οι πρώτες σας επιρροές και ποιοί θεωρείτε ότι ήταν οι ποιητές που σας επηρρέασαν;

Δεν μπορώ να πω ότι είχα επηρρέαστεί από κάποιον ποιητή ή ότι ακολούθησα κάποιον ποιητή. Μου άρεσαν τα ποιήματα των ποιητών που διδάχθηκα στο σχολείο τους θαύμαζα αλλά δεν επηρεάστηκα, αυτά που γράφω είναι ο εαυτός μου. Ακόμη και σήμερα εάν διαβάσω ποίηση που να με συγκινήσει αυτό με βοηθάει να μπω σε κατάσταση έμπνευσης και να γράψω τα δικά μου αλλά είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου ότι δεν ακολουθώ άλλους, χαράσω τον δικό μου δρόμο κι όπου με βγάλει.

 

3. Ο τίτλος του βιβλίου σας είναι τα αινίγματα της Σίβυλλας, τι ακριβώς θέλετε να συμβολίσετε;

Το γιατί άρχισα να γράφω ποίηση είναι ένα αίνιγμα για μένα ακόμη και σήμερα και το κάθε ποίημά μου ξεχωριστά είναι ένα αίνιγμα. Τα ποιήματα –αινίγματα ονομάστηκαν της Σιβυλλας επειδή νιώθω σαν Ιέρεια της ποίησης, έρχομαι σε μια κατάσταση έμπνευσης – σχεδόν έκστασης- για να γράψω, έρχομαι σε επαφή με το Θείο μέσα μου!

 

4. Έννοιες όπως η μνήμη, η προσδοκία, ο πόνος και η Ανάσταση είναι αρκετά έντονες στα ποιήματά σας. Τι ακριβώς θέλετε να αναδείξετε και τι συμβολίζουν οι έννοιες αυτές για εσάς;

Ο πόνος είναι ένα διάχυτο συναίσθημα μέσα στα ποιήματά μου, είναι ένα συναίσθημα καταλυτικό το οποίο σε μεταμορφώνει και σε κάνει πιο σοφό έαν είσαι έτοιμος να αντλήσεις τα διδάγματα της ζωής μέσα από την όποια οδυνηρή κατάσταση. Η μνήμη είναι οι αποσκευές που όλοι μας κουβαλάμε μαζί και μέχρις ενός σημείου μας ορίζει σαν ανθρώπους. Η προσδοκία είναι η κινητήριος δύναμη που θα σε κάνει να σηκωθείς όταν πέσεις και αυτό είναι μια γενναία πράξη. Η προσδοκία συμβολίζει το αγένητο ακόμη μέλλον. Όσο για τον Θάνατο και την Ανάσταση είναι δύο έννοιες αρκετά έντονες μέσα στην ποίησή μου και νομίζω πως πάντα θα είναι επειδή ο Θάνατος και η Ανάσταση είναι το πεπρωμένο μου, έχω περάσει πολλές φορές μέσα από αυτή τη διαδικασία, έχω «πεθάνει» κι έχω «ξαναγεννηθεί», πεθαίνει ο ένας Εαυτός και γενιέται άλλος, κι αυτή η διαδικασία με έχει κάνει φοβερά δυνατή.

 

5. Άλλη μια σημαντική έννοια είναι αυτή της αγάπης, η αγάπη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σας κα στη ποίηση;

Η αγάπη ως λέξη στην εποχή μας είναι η πιο κακοποιημένη λέξη, η ίδια η Αγάπη όμως στην ουσία της δεν παύει να είναι η κορωνίδα όλων των αρετών, το πολυτιμότερο κόσμημα και ο ανώτερος Νόμος του σύμπαντος. Όποιος υπηρετεί τον Νόμο της Αγάπης είναι ελεύθερος από όλους τους άλλους Νόμους. Στη ζωή μου η Αγάπη είναι το ιδανικό που θέλω να φτάσω.

 

 

6.Στο τελευταίο ποίημα της συλλογής γράφεται ότι <<πάνω πατάμε στην οδό που άχαρα λένε πεπατημένη>>.  Ποιός είναι ο ρόλος της πεπατημένης στη ζωή και στη ποίηση;

Ο ρόλος της πεπατημένης στη ζωή είναι πολύ άχαρος. Όταν κάποιος ακολουθεί τα στερεότυπα και γενικώς είναι του συρμού τότε δεν ζει αυτός δεν ζει την δική του αληθινή ζωή αλλά φυτοζωεί. Η αληθινή ζωή αρχίζει με την αυτόνομη ανεξάρτητη σκέψη με την αναπτυξη του ατομικού συστήματος αξιών και με την προσωπική διεύρυνση συνειδητότητας. Ακολουθώντας τυφλά την κοινωνία θα καταλήξουμε σε «μία παραθαλάσσια ζωή εξολοκλήρου ανευ νοήματος». Μόνοι μας πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να βρούμε τον εαυτό μας και να μην πιαστούμε στην παγίδα της απάτης του πλούτου που θριαμβεύει γύρω μας και σε όλες τις απάτες αυτού του κόσμου!

 

Το βιβλίο της Εβρίτισας Αναστασίας Καλλία «Τα Αινίγματα της Σιββύλας» μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Ορφικός στην Αλεξανδρούπολη