Στοιχεία για τους αεροψεκασμούς στα τουρκοελληνικά σύνορα προτίθεται να ζητήσει η ΕΕ από την Τουρκία – Δεν μπορεί να τους εμποδίσει
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εμποδίσει τους αεροψεκασμούς στο τουρκικό έδαφος, μπορεί όμως να ζητήσει στοιχεία από την Τουρκία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Αγρότες κυρίως στο νότιο τμήμα του Έβρου, έχουν καταγγείλλει ζημιές σε καλλιέργειες, λόγω αεροψεκασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.
Η κα Ασημακοπούλου στην ερώτησή της, είχε τονίσει την ανάγκη διερεύνησης των περιστατικών παράνομων αεροψεκασμών από τουρκικά ψεκαστικά αεροσκάφη, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία, λόγω εγγύτητας, καταλήγουν, σε μεγάλο ποσοστό, σε καλλιέργειες στην ελληνική πλευρά.
Επίσης, είχε τονίσει τον πιθανό κίνδυνο που διατρέχουν τα αγροτικά προϊόντα, που καλλιεργούνται στην ελληνική πλευρά, «να αξιολογούνται, ως μη αποδεκτά προς εξαγωγή, από τις τελωνειακές αρχές στις χώρες υποδοχής, με ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις για το εμπόριο.»
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης της Ευρωβουλευτή, σχετικά με την απαγόρευση παράνομων αεροψεκασμών και αν η διενέργειά τους μπορεί να επηρεάσει τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, η απάντηση της Επιτροπής είναι ότι «μια πιθανή επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης σε νέους τομείς, θα απαιτούσε από την Τουρκία να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ, σε αυτούς τους τομείς.»
Κατόπιν της απάντησης που έλαβε η κα Ασημακοπούλου, προτίθεται να επανέλθει στο θέμα, αναμένοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα λεπτομερή στοιχεία και τις πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:
Απάντηση της κ. Κυριακίδου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.9.2021)
1. Η ΕΕ δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τα πρόσφατα περιστατικά που αναφέρει το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου και θα πρέπει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό από τις τουρκικές αρχές. Η ΕΕ δεν έχει την εξουσία να εμποδίσει τον αεροψεκασμό φυτοφαρμάκων στο τουρκικό έδαφος. Ωστόσο, η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων από την Τουρκία και οι συνέπειές της, όσον αφορά τις εξαγωγές τροφίμων στην ΕΕ, συζητούνται τακτικά με τις τουρκικές αρχές. Τα οπωροκηπευτικά που εισάγονται από την Τουρκία πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΕ για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005. Το επίπεδο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΕΕ που περιέχονται στον εν λόγω κανονισμό, παρακολουθείται κατά τους ελέγχους των εισαγωγών από τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ επαληθεύει την αποτελεσματική εφαρμογή του προαναφερόμενου κανονισμού, καθώς και της οδηγίας 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στη χώρα καταγωγής. Τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων παρακολουθούνται στενά, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις που εντοπίζονται και να παρέχεται βοήθεια στην Τουρκία, για να βελτιώσει το συνολικό σύστημα επίσημων ελέγχων της.
2. Η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας καλύπτει τα βιομηχανικά προϊόντα και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, ενώ το εμπόριο γεωργικών προϊόντων καλύπτεται από χωριστή διμερή συμφωνία. Μια πιθανή επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης σε νέους τομείς, θα απαιτούσε από την Τουρκία να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ, σε αυτούς τους τομείς.
Το πρόβλημα απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους Έλληνες αγρότες, χωρίς μέχρι τώρα να βρεθεί καμία λύση, ούτε τρόπος να σταματήσουν οι ψεκασμοί στην Τουρκία, οι οποίοι προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα.
Μάλιστα το 2011 η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε καταθέσει και ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Μάλιστα το 2011 ο τότε υπουργός εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης σε απάντησή του ύστερα από σχετική ερώτηση στη βουλή ανέφερε: «Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν επισημάνει το θέμα αυτό, ήδη από τον Ιούνιο του 2010, με σχετικό ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβεβαίωσε ότι, αν και οι αεροψεκασμοί έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία από το 2006 (με εξαίρεση ψεκασμούς για δάκο ελιάς), υπήρξαν περιπτώσεις παράνομων ψεκασμών σε ορυζώνες της περιοχής πλησίον των συνόρων, όπου οι υπαίτιοι έχουν τιμωρηθεί».
Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι:«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του τόσο στη διμερή του διάσταση όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. ενημερώνοντας για κάθε εξέλιξη τις αρμόδιες Αρχές».