Το είπε και το έκανε ο Συρίγος

Ως αναγνώριση του επιστημονικού κύρους και του επιπέδου σπουδών των δύο πανεπιστημιακών σχολών της Ορεστιάδας, μπορεί να μεταφραστεί η αύξηση στον αριθμό των εισακτέων στις δύο πανεπιστημιακές σχολές της πόλης.
Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου παιδείας φέτος θα εισαχθούν 350 φοιτητές, ενώ πέρυσι ο αριθμός τον εισακτέων ήταν 272.
Αντίστοιχα, αύξηση υπάρχει και στο τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Φέτος οι θέσεις για τους πρωτοετείς είναι 235 από 195 πέρυσι.
Μείωση υπάρχει και στον αριθμό των εισακτέων στη Γεωπονία Θεσσαλονίκης από από 292 το 2020, σε 247 το 2021.
Την ίδια ώρα αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των πρωτοετών στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Δράμας 185 εισακτέοι, ενώ μείωση κατά 40 άτομα παρουσιάζεται στο πρώτο δασολογικό τμήμα της χώρας, αυτό της Θεσσαλονίκης όπου φέτος θα εισαχθούν μόλις 100 φοιτητές από τους 140 πέρυσι.

Αυξήσεις στον αριθμό των εισακτέων παρουσιάζουν σχολές στη Δυτική Μακεδονία και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος επισκέφτηκε πρόσφατα πόλεις του ΔΠΘ και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τα τρία ακριτικά πανεπιστήμια.

Στο μεταξύ αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των εισακτέων στη σχολή νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, όπου και φέτος οι θέσεις των πρωτοετών είναι 128.

Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην Ορεστιάδα, μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον των σχολών, όμως τα βασικό όπλο απέναντι στο μειονέκτημα της γεωγραφικής απόστασης της περιοχής από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι το ακαδημαϊκό επίπεδο των σχολών και τα εφόδια που προσφέρουν στους αποφοίτους.
Από φέτος το τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, πέρα από μεταπτυχιακό τίτλο παράλληλα με την απόκτηση του πτυχίου, προσφέρει και παιδαγωγική επάρκεια, δηλαδή ένα επιπλέον προσόν για διορισμό των αποφοίτων ως καθηγητών σε επαγγελματικά λύκεια.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.