Πόσο γρήγορα σερφάρει η Ελλάδα;
Ημέρα της Ευρώπης 2021: Πόσο γρήγορα σερφάρει η Ελλάδα;
Αθήνα, 7 Μαΐου 2021 – Από μια τηλεδιάσκεψη το πρωί, σε ένα newsletter το απόγευμα και το καθιερωμένο βραδινό streaming για μία ωραία ταινία. Τον τελευταίο χρόνο, η καθημερινότητα μας είναι online και μια σταθερή σύνδεση είναι πολύ σημαντική. Φέτος, στην Ημέρα της Ευρώπης που έχει καθιερωθεί στις 9 Μαΐου, θα εξετάσουμε τα στοιχεία και θα δούμε, πόσο γρήγορα σερφάρει ο Έλληνας;
Το δελτίο τύπου περιλαμβάνει:
• Σιγκαπούρη: Συνεχίζει να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις ταχύτητες
• Μια ματιά στην Ευρώπη
• Η Ελλάδα και η επέκταση του broadband
• Έξυπνες λύσεις για σταθερό και ποιοτικό Internet
Σιγκαπούρη: Συνεχίζει να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις ταχύτητες
Ποιες χώρες τερματίζουν πρώτες στον αγώνα ταχύτητας; Στην απάντηση θα μας βοηθήσει η Speedtest Global Index, το εργαλείο μέτρησης των ταχυτήτων από την Ookla. Σύμφωνα με τους ειδικούς του δημοφιλούς site Speedtest.net, η Σιγκαπούρη συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση των ταχυτήτων βάση των μετρήσεων του Μαρτίου 2021 στο Speedtest Global Index. Η μέση ταχύτητα downstream για τη Σιγκαπούρη φτάνει στα 234,40 Mbps, ενώ η ταχύτητα upstream υπολογίζεται στα 222,77 Mbps. Στην παγκόσμια σύγκριση, τα νούμερα που βλέπουμε δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες. Λίγο πιο κάτω, στη 2η θέση, βρίσκεται η Ταϊλάνδη με ταχύτητες στα 230,59 Mbps.
Η θριαμβευτική θέση της Σιγκαπούρης οφείλεται σε μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια για να εξασφαλίσει καλή σύνδεση broadband σε όλη τη χώρα με υποδομές οπτικών ινών. Με την πρωτοβουλία που φέρει τον τίτλο «Next Generation Nationwide Broadband Network», δημιουργήθηκε ένα δίκτυο που δίνει στην Σιγκαπούρη Internet υψηλής ταχύτητας. Αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλες χώρες απαιτούν μεγάλες επενδύσεις για να καλύψουν όλες τις περιοχές τους (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες). Η πρώτη θέση αξίζει στη Σιγκαπούρη και όποιος ζει εκεί απολαμβάνει, με διαφορά, την πιο γρήγορη σύνδεση στον κόσμο!
Μια ματιά στην Ευρώπη
Η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται στην παγκόσμια κατάταξη του Speedtest Global Index, είναι η Ρουμανία με ταχύτητα download στα 210,82 Mbps και upload στα 165,57 Mbps. Οποιοσδήποτε με ταχύτητα κοντά στα 130 Mbps στην Ευρώπη μπορεί να σερφάρει γρήγορα και είναι σε καλή θέση στην παγκόσμια σύγκριση. Οι χρήστες του Internet στην Κίνα και την Ιαπωνία φτάνουν ταχύτητες στα 140-170 Mbps. Έτσι, σιγά σιγά φτάνουμε και στη θέση της Ελλάδας που είναι αρκετά χαμηλή καθώς με μέση ταχύτητα στα 34,83 Mbps κατέχουμε την 97η θέση, μετά από την Αίγυπτο και πριν τη Τουρκία. Πέρσι, με μέση ταχύτητα τα 24,97 Mbps βρισκόμασταν στην 99η θέση, παρατηρούμε μια μικρή βελτίωση τόσο στην ταχύτητα όσο και στην κατάταξη. Η Κύπρος βρίσκεται στην 75η θέση με ταχύτητες στα 48,86 Mbps.
Η Ελλάδα και η επέκταση του broadband
Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στις συνδέσεις broadband που διαθέτει. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΑΣΑ broadband statistics) σχετικά με την παγκόσμια επέκταση των οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, μόλις το 0,2% των συνδέσεων στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με οπτικές ίνες. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις υπόλοιπες 37 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση, ενώ ηγετικές θέσεις στην Ευρώπη κατέχουν η Λιθουανία και η Σουηδία με ποσοστά στα 74.61% και 68.95% αντίστοιχα.
Έξυπνες λύσεις για σταθερό και ποιοτικό Internet
Παρόλο που τα δεδομένα από την Speedtest είναι βασισμένα μόνο στους χρήστες αντίστοιχων εφαρμογών μέτρησης του δικτύου και δεν προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε καλή θέση. Καθώς λοιπόν οι ταχύτητες στη χώρα μας παραμένουν χαμηλές, είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα δυνατό οικιακό δίκτυο και ένα ισχυρό σήμερα WiFi εκμεταλλευόμενοι το 100% της διαθέσιμης ταχύτητας που μας παρέχεται από τον Internet Service Provider.
Όταν το router πρέπει να μοιράζει το WiFi σε όλο το σπίτι, χωρίς κάποια «βοήθεια» τότε η ταχύτητα και η ποιότητα σύνδεσης, φτάνουν γρήγορα στα όριά τους. Το αποτέλεσμα είναι διακοπές κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων, κακή ποιότητα ήχου και εικόνας στο streaming και κολλήματα στο σερφάρισμα. Κάποιες μοντέρνες λύσεις βοηθούν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Η devolo, ηγέτιδα στο χώρο των Powerline, μεταφέρει το Internet σε όλο το σπίτι με ταχύτητες έως και 2,400 Mbps. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι προσαρμογείς της devolo που μετατρέπουν κάθε πρίζα σε ένα ισχυρό σημείο πρόσβασης στο Internet με ταχύτητες υψηλών επιδόσεων. Η τεχνολογία mesh WiFi είναι πάντα εκεί για να προσφέρει άνεση και ομαλή εναλλαγή από το ένα σημείο πρόσβασης, στο άλλο. Έτσι, μια βίντεο-κλήση μπορεί να γίνει και όσο περπατάτε μέσα στο σπίτι, από δωμάτιο σε δωμάτιο, χωρίς να χάνεται η σύνδεση ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Οι συσκευές devolo Magic είναι έτοιμες να προσφέρουν το μέλλον των γρήγορων συνδέσεων από σήμερα καλύπτοντας όλο το σπίτι.
Περισσότερες πληροφορίες για να έχετε ένα τέλειο οικιακό δίκτυο, επισκεφθείτε το www.devolo.gr
Σχετικά με την devolo
Η devolo κάνει το σπίτι και τις πρίζες πιο έξυπνα και εμπνέει τους καταναλωτές καθώς και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του ψηφιακού κόσμου. Οι λύσεις οικιακής δικτύωσης devolo προσφέρουν Internet υψηλής ταχύτητας και τέλειο Mesh WiFi σε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού μέσω της υπάρχουσας ηλεκτρικής καλωδίωσης. Επιπλέον, στον επαγγελματικό κλάδο, η devolo κάνει το όραμα του ολοκληρωμένου Internet of Things, πραγματικότητα. Είτε εργάζεστε σε βιομηχανικά έργα είτε στον μεταβαλλόμενο κλάδο της ενέργειας, όπου απαιτούνται ασφαλείς επικοινωνίες και δεδομένα υψηλής απόδοσης, όλοι οι επαγγελματίες βασίζονται στην devolo. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και εκπροσωπείται σε 19 χώρες με τις δικές της θυγατρικές και συνεργάτες.