Αγωνία των φορέων για άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κομοτηνής Κίμωνας Λεχούδης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Γιώργος Χρυσοστόμου και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων ΑΜΘ Τάκης Δολιανίτης επισκέφτηκαν τον βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου και συνομίλησαν μαζί του με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Στη συζήτηση εκφράστηκε η αγωνία των εκπροσώπων των φορέων για το άνοιγμα του τουρισμού στην περιοχή και ιδιαίτερα του οδικού τουρισμού μέσω του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας, για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου και για τη συμβολή που μπορεί να έχει η Αυτοδιοίκηση ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να ανοίξει φέτος ο τουρισμός.
Ο βουλευτής επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνδυασμός της προστασίας της δημόσιας υγείας με τη βιώσιμη επανεκκίνηση του τουρισμού. Να αναδείξουμε την περιοχή ως ασφαλή τουριστικό προορισμό, ώστε να επουλωθούν, όσο είναι δυνατόν, οι πληγές που προκλήθηκαν στον τουρισμό την περσινή χρονιά.
Ο βουλευτής ανέφερε με έμφαση ότι χρειάζεται έγκαιρη προετοιμασία ώστε όταν διαμορφωθούν οι υγειονομικές συνθήκες για το άνοιγμα του τουρισμού να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην επαναληφθούν τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης και οι παλινωδίες με το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας, που έπληξαν ιδιαίτερα τον τουρισμό στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.
Σημείωσε ότι το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας πρέπει να γίνει με βάση τη υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη Ροδόπη, όπου το ποσοστό τους είναι πολύ χαμηλό και πρέπει να ενισχυθούν οι δομές υγείας ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση.
Ο βουλευτής έκανε γνωστή στους εκπροσώπους του τουρισμού την πρωτοβουλία που έλαβε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Μακεδονίας και Θράκης για το αίτημα που υπέβαλαν στη Βουλή για το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Υγείας
• Τουρισμού

Θέμα: Υπάρχει σχεδιασμός για άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας;
Εντείνεται η αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των μεθοριακών σταθμών της ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα της Νυμφαίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, το 2019 περίπου 2,5 εκ. τουρίστες μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ταξίδεψαν οδικώς στην Ελλάδα (δεύτερη θέση πανελλαδικά σε αφίξεις), χρησιμοποιώντας, οι περισσότεροι από αυτούς το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας (Μακάζα).
Η περσινή αντιμετώπιση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε ό,τι αφορά τη διέλευση τουριστών από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, στοίχισε ανεπανόρθωτα στον τουρισμό της περιοχής-ο οποίος με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης άνοιξε με άναρχο τρόπο, επιβαρύνοντας τον τοπικό πληθυσμό, καθώς οι τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες προτίμησαν άλλους προορισμούς, αποφεύγοντας την πρόσθετη ταλαιπωρία των επιπλέων χιλιομέτρων που απαιτούνται για την προσέγγιση τουριστικών περιοχών όπως η Καβάλα, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Αλεξανδρούπολη, το Φανάρι, η Μαρώνεια κ.α.
Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μεγάλες δυσκολίες, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την πραγματοποίηση υγειονομικών ελέγχων.
Επειδή, η περσινή άναρχη κατάσταση στον τουρισμό είχε τεράστια επίπτωση στον πληθυσμό της Βορείου Ελλάδος με την αύξηση των κρουσμάτων.
Επειδή, η μη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας στοίχισε στον τουρισμό της περιοχής.
Επειδή, η διενέργεια εκτεταμένου αριθμού test στα σύνορα απαιτεί τη στελέχωση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Επειδή, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε χωρίς σχέδιο το προηγούμενο καλοκαίρι φέρνοντας απέναντι του τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών φορέων της περιοχής.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έχετε προνοήσει ώστε να ανοίξει με υγειονομική ασφάλεια ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας το φετινό, ιδιαίτερα κρίσιμο καλοκαίρι για τον τουρισμό της περιοχής;
2. Έχετε ζητήσει τη στελέχωση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ , έχετε προνοήσει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την έλευση των τουριστών , καθώς και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός;
3. Υπάρχει συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Β. Μακεδονίας ώστε αφενός μεν να υπάρξει το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και του τοπικού πληθυσμού, αφετέρου να διασφαλιστεί η αποφυγή των περσινών εικόνων συνωστισμού, πολύωρης καθυστέρησης και ουρών χιλιομέτρων που παρατηρήθηκαν στα σύνορα της χώρας;