Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο του Παναγιώτη Λιαργκόβα «Δέκα χρόνια κρίση, τρία μνημόνια και μια πανδημία». Ένα βιβλίο-επιστέγασμα σκέψεων, ερευνών, άρθρων στα ΜΜΕ, ομιλιών και συζητήσεων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Λούκα Κατσέλη, ομότιμη καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
και ο συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO, το κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Youtube Link: https://youtu.be/VqP6pzxmiB8
Link βιβλίου: https://www.ianos.gr/deka-chronia-krisi-tria-mnimonia-ke-mia-pandimia-0504330

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο ξεκίνημα του 2020 η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική. Έχοντας επιλύσει τα βασικά μακροοικονομικά της προβλήματα, αναπτυσσόταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Είχε προηγηθεί μια δύσκολη δεκαετία οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε από τρία μνημόνια. Προτού ακόμη ανοίξει η συζήτηση για το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθούσε η χώρα στα επόμενα χρόνια, μια μη οικονομική εξωτερική –παγκόσμια– διαταραχή, η πανδημία του κορονοϊού, ήρθε να ανατρέψει τη δυναμική που με κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού είχε αρχίσει να διαμορφώνει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση πήρε τη θέση της μεγέθυνσης και η απογοήτευση πήρε τη θέση της χαράς. Θα χρειαστεί σχέδιο, υπομονή και κοινωνική ανοχή για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί επιστέγασμα σκέψεων, ερευνών, άρθρων στα ΜΜΕ, ομιλιών και συζητήσεων που έκανα τα τελευταία δέκα χρόνια με φοιτητές μου, συνεργάτες μου στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους και στο ΚΕΠΕ, βουλευτές όλων των κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ΟΟΣΑ και, τέλος, με απλούς πολίτες.
Π.Λ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασσαχουσέττης (ΗΠΑ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D) το 1991. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark. Έχει διδάξει στο εξωτερικό στα Πανεπιστήμια Clark και Bologna και στην Ελλάδα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Κρήτης. Έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στον Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από τον Οκτώβριο του 2019 Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία. Ειδικεύεται σε μακροοικονομικά και μικροοικονομικά θέματα που άπτονται της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας.