Ο Γιάννης Βαταμίδης, υποψήφιος με το συνδυασμό του Κώστα Χατζηκωνστανίνου για το επιμελητήριο Έβρου «Ο Έβρος Μπροστά» απαντά στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Θα μπορούσε κάποιος διαβάζοντας και μόνο το βιογραφικό σας να σας χαρακτηρίσει ενεργό πολίτη.  Ειδικά στον τομέα της δασοπροστασίας έχετε προσφέρει πολλά. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους συνανθρώπους μας για τον εθελοντισμό και την προσφορά;

Είμαι άνθρωπος που δεν του αρέσει να ασκεί κριτική εκ του ασφαλούς και να μηδενίζει τα πάντα. Προτιμώ να συμμετέχω ενεργά με όση δύναμη και ενέργεια διαθέτω σε οποιαδήποτε έκφανση της πολιτιστικής,  κοινωνικής ή  οικονομικής ζωής του τόπου μας έχοντας ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από αυτή τη λογική προέκυψε και το Δίκτυο Εθελοντών Δασοπροστασίας Έβρου, μια ομάδα η οποία πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος έχει σαν στόχο και την προώθηση του πνεύματος του ανιδιοτελούς εθελοντισμού στους συμπολίτες μας. Στο κομμάτι αυτό έχουμε κάνει αξιόλογη πρόοδο και σ’ αυτή την πορεία εντάσσονται συνεχώς δίπλα μας καινούριοι άνθρωποι. Όμως  η έννοια του εθελοντισμού στη χώρα μας είναι παρεξηγημένη και ερμηνεύεται κατά το δοκούν!

 

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν μέλλον ή θα αναγκαστούν να αλλάξουν προσανατολισμούς, λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού από τα πολυκαταστήματα.

Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρό και άνισο ανταγωνισμό από τα λεγόμενα πολυκαταστήματα που αποτελούν πλέον πραγματικότητα και στον τόπο μας. Κατά τη γνώμη μου έχουν θέση στην αυριανή οικονομία μόνο εάν επενδύσουν στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους, αφού ζούμε ακόμη σε μικρές κοινωνίες αλλά και στους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των μελών της επιχείρησης – οικογένειας που δίνουν άλλη προοπτική αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων.  Θα πρέπει επιπλέον να προσφέρουν ποιοτικό και διαφοροποιημένο προϊόν. Θεωρώ δεδομένη την προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογίες αλλά και την καθιέρωση νέων τεχνικών πωλήσεων.

 

Διαπιστώσατε αλλαγές στις αγορές των καταναλωτών τους τελευταίους μήνες;

Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των πελατών είναι πλέον εμφανής εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Όσον αφορά το δικό μας κλάδο (βιβλιοχαρτοπωλείο), πρόσφατα αφήσαμε πίσω τη σχολική μας περίοδο κατά την οποία οι γονείς αρκέστηκαν στην αγορά μόνο των απολύτως απαραίτητων ενώ  πολλοί ήταν αυτοί που πριν είχαν προβεί σε έρευνα αγοράς. Αρκετοί αποφάσισαν μάλιστα να μην εγγράψουν τα παιδιά τους σε κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Φαινόμενα λογικά αν αναλογιστούμε πως  από τη μία οι οικονομικές υποχρεώσεις ολοένα και αυξάνονται και από την άλλη το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας συρρικνώνεται. Στο χώρο του βιβλίου η πορεία είναι ανάλογη αφού, ειδικά  για τον Έλληνα, το βιβλίο δεν αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης.

 

«Ο Έβρος μπροστά». Σε ποια σημεία υπερέχει ο  Έβρος;

Ο Έβρος υπερέχει σε τουριστικό προϊόν (ιστορία, φύση, πολιτισμός, υποδομές)και σε πλούτο που παράγεται από τον πρωτογενή τομέα. Απαιτούνται όραμα,  πάθος και στοχευμένες ενέργειες για να προβάλουμε  τις ομορφιές του τόπου μας και να βγάλουμε τον ΕΒΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ! Να τον βγάλουμε στις ξένες αγορές προς όφελος όλων μας. Πρέπει να αναγάγουμε τη γειτνίαση με την Τουρκία και τη Βουλγαρία σε πλεονέκτημα. Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα στοχεύουμε στη συνεργασία με τους άλλους τομείς (δευτερογενή και τριτογενή) για την παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας. Πρέπει επίσης να διεκδικήσουμε σθεναρά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής της περιοχής μας τα οποία σε συνάρτηση με την γεωγραφική μας θέση θα αναγάγουν τον Έβρο σε σπουδαίο γεωστρατηγικής  σημασίας κόμβο.

 

Ποιες είναι οι  προτεραιότητές σας για το άμεσο μέλλον;

Πρωταρχικός στόχος είναι να φέρουμε το Επιμελητήριο κοντά και στην πιο απομακρυσμένη επιχείρηση είτε έχει έδρα στη Σαμοθράκη είτε στο Τρίγωνο. Αυτό θα επιτευχθεί με την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που ακούει στο όνομα Ψηφιακό Επιμελητήριο (e-Επιμελητήριο) και θα αποτελεί εργαλείο για τον κάθε επιχειρηματία (Έλληνα ή ξένο επενδυτή).

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι ενταγμένη και η διεκδίκηση καθιέρωσης ειδικού καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους Τούρκους υπηκόους. Η πορεία και η εμπειρία του επικεφαλής του συνδυασμού μας αποτελεί εγγύηση για την πραγμάτωση αυτού του στόχου.

Έχουμε θέσει επίσης ως άμεσο στόχο τη δημιουργία ομάδων εργασίας για κάθε τμήμα που θα αποτελούνται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ειδικούς επιστήμονες έχοντας ως αποστολή τους την ανάλυση των προβλημάτων που απασχολούν κάθε κλάδο και απώτερο σκοπό την πρόταση λύσεων για κάθε ένα από αυτά (π.χ. παρεμπόριο).

 

Βιογραφικό Γιάννη Βαταμίδη

Ο Γιάννης Βαταμίδης γεννήθηκε το 1975 στη Γερμανία και από το 1976 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Διοίκηση Eπιχειρήσεων στο ΤΕΙ Καβάλας και πραγματοποίησε την πτυχιακή του εργασία στο IUT Paris 13. Είναι ιδιοκτήτης του Βιβλιοχαρτοπωλείου Βαταμίδη που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη ως οικογενειακή επιχειρηση από το 1976 (δεύτερη γενιά).

Είναι ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Εθελοντών Δασοπροστασίας Έβρου με ανιδιοτελή εθελοντική δράση, γραμματέας του συλλόγου Τρίγωνο Έβρου Αλεξανδρούπολης και ταμίας στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης.

Από το 1993 έως και το 2008 ασχολήθηκε παράλληλα και με το ραδιόφωνο παράγοντας μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές στον πάλαι ποτέ «High fm», στον Alexandroupolis radio deejay και στον Heat radio.

Έχει συγγράψει και εκδόσει τα βιβλία «Έβρος τουριστικός οδηγός» και «Evros tourist guide». Μιλάει δύο ξένες γλώσσες (αγγλικά-γαλλικά).

Είναι προσφάτως παντρεμένος με την ψυχολόγο Άννα Τσιακίρη.