Τι έχει κάνει ο Μέτιος από τις 8/10/2019 για τη λειτουργία των λατομείων;

Από τον Οκτώβριο του 2019 έχει ορισθεί εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος στην επιτροπή λατομικών περιοχών για την περιφερειακή ενότητα Έβρου, η συγκρότησης της οποίας ανήκει στον περιφερειάρχη ΑΜΘ!

Αυτό αναφέρει ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος πολλές φορές έχει κινητοποιηθεί για το θέμα της επαναλειτουργίας των λατομείων του Κουφόβουνου, θέμα που ταλανίζει την τοπική οικονομία, καθώς και θέσεις εργασίας χάνονται και λατομικά προϊόντα γίνονται . . . «εισαγωγή» στην περιοχή.

Το θέμα πλέον έχει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς περνάει στην τοπική αυτοδιοίκηση, από της οποίας τα αντανακλαστικά και ειδικά του περιφερειάρχη, σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, εξαρτώνται και οι εξελίξεις

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσε το γραφείο Δημοσχάκη για το φλέγον ζήτημα της περιοχής.

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε (23/10/2020) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, αναφορικά με την επαναλειτουργία των δημοτικών λατομείων Κουφοβούνου- Διδυμοτείχου. 

Συγκεκριμένα, στην Γραπτή Ερώτηση υπογραμμίστηκε τεκμηριωμένα η αναγκαιότητα λειτουργίας των λατομείων στον Ν.Έβρου καθώς και η ουσιαστική εξοικονόμηση που θα προκύψει στο κόστος των δημοσίων & ιδιωτικών έργων. 

Στην πρώτη ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής, αναφορικά με την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει ήδη υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου γνωστοποίησε ότι «στην παρούσα χρονική στιγμή, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες επικαιροποίησης, ελέγχου και αξιολόγησης της εν λόγω ΣΜΠΕ». (βλ. αναλυτικά εδώ : https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11474838.pdf). 

Στην κατατεθείσα ερώτηση, επίσης τονίζει, την επιτακτική ανάγκη σύστασης Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών, αρμόδια να γνωμοδοτήσει για τα λατομεία και του Ν.Έβρου, καθώς έχει λήξει η θητεία της προηγούμενης επιτροπής & απαιτείται η επανασυγκρότηση της…

Σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας Υπηρεσίας για ζητήματα ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει ορισθεί από τις 08/10/2019 εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Περιοχών για την ΠΕ Έβρου, η συγκρότηση της οποίας ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη της ΑΜ-Θ! (βλ. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11474837.pdf).

Η απάντηση του Υπουργείου θα γνωστοποιηθεί άμεσα στην ΠΑΜΘ προς ενημέρωση και ενέργειες λόγω αρμοδιότητας, καθώς η χρονική υστέρηση της σύστασης Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών & Δανειοθαλάμων για την ΠΕ Έβρου συνεπάγεται οικονομική ζημία για τα δημόσια ταμεία αλλά και εξαναγκάζει τους ιδιώτες σε μη σύννομες πρακτικές..

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την Γραπτή Ερώτηση εδώ : https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11414622.pdf